Fondvluchten duren gemiddeld een uurtje of 8 à 12. De snelheid is zeer afhankelijk van de windkracht en de windrichting. Kijken we naar het energieverbruik, dat valt op, dat de duiven minder “plezier” hebben van koolhydraten (glycogeen) en het meer moeten hebben van vetzuren. Zie het volgende voorbeeld:
Koolhydraten 1 uur | vetten 1 uur |
Vitesse vlucht van 2 vlieguren: 1 uur koolhydraten en 1 uur op vetzuren
Koolhydraten 1 uur | vetten 7 uur |
Fondvlucht van 8 vlieguren: 1 uur koolhydraten en 7 uur op vetzuren.
Bij een overnacht vlucht met 14 -16 uur vliegen is het vakje koolhydraten nog de helft kleiner. Ook dienen we rekening te houden met het verstrekken van voldoende eiwitten. Niet als energieverbruik, maar vooral om de spieren goed te voeden. Per slot van rekening zijn de spieren de motor die ervoor moeten zorgen, dat alles “gesmeerd” loopt. Gaan we dan nu ineens allemaal andere producten gebruiken? Nee, zeker niet. De aandacht zal echter meer uit moeten gaan naar herstelproducten, eiwitopbouw en vetzuren. In principe blijft het dus dezelfde producten met alleen wat verschuivingen naar meer eiwitopbouw en vetzuren.
We beginnen bij het begin en dus bij de dag van thuiskomst.
Op dagfond en overnacht zal er nog weinig sprake zijn van ererondjes. De duiven zijn gewend geraakt en kennen het spelletje nu maar al te goed. Dus meestal is het op de klep en meteen naar binnen. Gezien de tijd van het jaar zijn de temperaturen nu een stuk hoger. Ook vriest het ´s nachts niet meer. Om de duiven snel te laten herstellen kunnen we weer een product geven met daarin elektrolyten, suikers, B-vitamines en licht verteerbare, goed opneembare eiwitten. Des te eerder we dat doen, des te sneller is het herstel. Goede producten uit Groep 1 die we daarvoor kunnen gebruiken zijn b.v.: Röhnfried Bt-Amin Forte, 3+ Tollyamin Light van Schroeder / Tollisan, Glut-Amin van Backs.
Vetzuren: Gemiddeld zullen deze duiven ± 20 tot 40 gram vetzuren verbruiken. Zoals al aangegeven zijn de vetten nu veel belangrijker geworden dan de koolhydraten. We mogen geen “benzine” tekort komen, anders zijn de gevolgen groot. Een vitesse duif die te laat komt is nog wel weer op te lappen, maar bij een fond duif wordt dat haast onmogelijk. Zorg dus dat ze niet tekort komen, anders ben je ze kwijt. Duiven verbruiken de vetten in een bepaalde volgorde. Eerst zijn de Omega 3 vetzuren aan de beurt, daarna omega 6, dan 9. Daarna de enkelvoudig onverzadigde vetzuren (zoals olijfolie), gevolgd door de verzadigde vetzuren. Lichaamsvetten dus. Het beste is een goede veelzijdige olie met veel lijnzaadolie, hennepolie, walnootolie, visolie etc. in combinatie met lecithine. Er moet wel minimaal 30% lecithine in de olie zitten. Goede keuzes zijn Dr. Brockamp Omega 3 Olie, DHP Omega Olie en Backs Omega Plus Olie.
´s Avonds: een dierlijk eiwit om een verder herstel te laten plaatsvinden. We nemen daarvoor ook dezelfde hoogwaardige producten als die van de midfond: hemoglobine, ei en whey eiwit of melkeiwit. Niet te veel melkeiwit als u daarvoor kiest, want daarin zit lactose en daar kunnen duiven niet goed tegen. Dan gaan ze dunne mest maken. Plantaardige eiwitten kunnen we later in de week ook inzetten. De keuze is zoals al eerder genoemd ontzettend groot. Op het schap bij de gespecialiseerde winkelier ziet u ontzettend veel producten staan. Toch moet ik ook zeggen, dat de informatie van websites en op de potten is soms zo algemeen of onduidelijk, dat ik heb niet kan aanbevelen. Daar valt nog wel wat te verbeteren. Goede producten zijn o.a. Dr. Brockamp A.P.F. 90, Pro-Recup van Herbots, Immunol van Schroeder / Tollisan, Boni-MR-plus, Backs Protein Plus. Ook Sedochol kunnen we hieraan toevoegen, omdat het veel methionine bevat en de vetzuren vaan de rode spiervezels transporteert.
Minder snel maar heel erg goed zijn Spirulina en Chlorella. Eiwitten en hoogwaardige mineralen en sporenelementen uit zee en binnenwateren. Het zijn eigenlijk algensoorten. Spirulina groeit in zout water en heeft daarom een hoger jodiumgehalte. Chlorella is een zoetwater algensoort en bevat zo´n 60% eiwit, 11% vetten, 20% koolhydraten, mineralen, sporenelementen, B vitamines, vitamine E en C, goede vetzuren en heel veel chlorophyl. Super food dus!! Chlorella verhoogt het aantal rode bloedcellen (erytrocyten), vermindert bloedarmoede en verrijkt het bloed, elimineert gifstoffen, met name zware metalen en ondersteunt bij vermoeidheid en stress. We vinden producten zoals Biotona, Superfood, Bio Raw etc.
Uit groep 2 geven we regelmatig wat goede mineralen met veel calcium over het voer. Ik noemde al goede producten zoals Beaphar Gistocal. Garvo Calcium en Backs VI-SPU-MIN. Men kan dit over het voer geven en wel ± 5 gram voor 20 tot 25 duiven. Natuurlijk dient er ook grit op het hok te staan om de verkeerde calcium-fosfor verhouding in het voer te compenseren. Daarin bevindt zich namelijk te weinig calcium. Om de balans weer in evenwicht te krijgen, moet een mineraalmengsel of grit + mineraalmengsel meer calcium bevatten van fosfor. Goede combinaties grit met mineralen, zaden maagkiezel, kruiden etc. zijn van DHP Cultura: Multilith en Super Biomix, Koopman Variamix en Beute bak. Daarnaast Ocean Gold van Matador en Atlantic van Backs uit de premium line. Neem iets waarin u gelooft en die goed werkt. Vergeet de rest.
De Fond en overnachtduiven hebben altijd 2 nachten mand of meer. Het kan dan noodzakelijk zijn de duiven na de vlucht even te ontsmetten. Ontsmetten op natuurlijke wijze kunnen we met verschillende middelen, zoals het Usnea (Backs en Dr. Brockamp) tegen het geel, Oregano tegen darmpathogenen, Jodiumproducten zoals Blitz van Röhnfried, Quick van Tollisan of Lugol van Travipharma. Jodium heeft de eigenschap om schimmels, bacteriën en virussen te doden. Het is daarom belangrijk de duif daarna weer te helpen met de opbouw van de goede bacteriën.
Uit groep 3
Vitamines zijn geen racepoeders die duiven harder laten vliegen, maar beschermstoffen en hulpstoffen. Ze helpen bij vele stofwisselingsprocessen, hormoonwerking en noem maar op. Duiven zijn eenvoudige dieren met weinig behoeftes in die richting. Zo nu en dan wat vitamines, met name de B vitamines voor herstel van de stofwisseling is vaak al voldoende. Na een zware vlucht natuurlijk al eens eerder dan na gemakkelijke vluchten. Biergist en bakkersgist bevat veel B vitamines. Ik noemde al de topper onder de toppers: Garvo-cyme van Garvo. Deze bevat alle B vitamines van 2 t/m 15, veel mineralen en een goed eiwit.
Uit groep 4.
Men kan ook weer de probiotica geven zoals ook op de midfond een paar keer per week. Enkele hele goede vind ik die van Probac van Dr. Brockamp en Dipobac van Dipo products, Backs Balance en TKK Nature. Men kan natuurlijk ook altijd een kruidenmiddel geven. Een goed product met de juiste mengeling van kruiden is een waar genot voor de algehele gezondheid, de weerstand en de luchtwegen. Hele goede op dat gebied zijn de Duokruiden van Traseco.
Carnitine.
Producten die met name voor het zware werk worden gegeven zijn o.a. Octacosanol en Carnitine. Deze wil ik nog kort even bespreken.
Mijn voedingsleraar Horst Collenberg zei altijd: ”Zo, hebben ze weer eens wat onderzocht in universiteit huppeldepup? Dan zullen we het eens in de praktijk op het hok uitproberen”. Want dat is meestal toch wel iets heel anders. Ik heb nooit een betere tester ontmoet dan Horst Collenberg. Hij zag meer dan vele anderen bij elkaar. Helaas is hij niet meer onder ons.
Zo was hij 3 jaar bezig om de werking van carnitine te onderzoeken. Hij deed testen met 20 testhokken en kwam tot de conclusie, dat de wijze van dosering etc. anders moest dan vaak wordt aangegeven. Carnitine zorgt voor vermindering en uitstel van vermoeidheid, waardoor duiven langer door kunnen gaan. Het is wel belangrijk na de vlucht Carnitine te geven met voer van 10 tot 15% vetgehalte. Dit staat vaal niet op de potten vermeld. Over het voer een olie geven, anders zijn de duiven veel te agressief. Begin je eenmaal met carnitine, dan stopt de lever met de eigen productie. Je moet dan doorzetten tot einde vliegseizoen. Stop je er midden in het seizoen mee, dan heeft de lever zeker 14 dagen tot 3 weken nodig om weer carnitine te produceren. Zonder Carnitine is vetverbranding onmogelijk. Dus val je in een groot gat. Dat is een ramp voor de duiven. Doe ze dat niet aan! Goede producten zijn: DAC Energy Activator en Dr. Brockamp Probac C-M-K.
Octacosanol
Dat is een spierversterkend middel dat uit tarwe wordt gewonnen heet met een moeilijke naam “aliphatische alcoholen” (octacosanol). Volgens onderzoek zou het de spierkracht en trainingslust verhogen. Het zorgt ook voor een geleidelijke verbranding van glycogeen
(suikers) en het is waarschijnlijk, dat het ook de vetverbranding positief beïnvloed.
Octacosanol verhoogt zodoende de spierprestaties, voorkomt stijfheid en krampen en verbetert de conditie, zeker tijdens de trainingen. Leveranciers zijn o.a. van Boni Endurance en Octa 10000 van DHP Cultura.
Het midden van de week of in de “middenweek”.
Voor de overnacht fond denken we dan aan de week, voorafgaande aan de inkorfweek. Eigenlijk kan er om de 3 dagen wel een probiotica gegeven worden. Deze melkzuurbacteriën zijn niet lichaamseigen en dan scheidt het lichaam ze na een paar dagen weer uit. Aan het einde van de opbouwweek ( week 2) van de overnachtfond beginnen we de duiven goed voor te bereiden. Aan spierkracht mag men niet tekort komen, dus is het zaak eiwitten op pijl te brengen voor het zware werk. De eiwitbalans licht hoger des te zwaarder de wedstrijden zijn. Dit om de spieren optimaal te kunnen voeden zoals al eerder genoemd! Het voer kunnen we bevochtigen met een goede olie met lecithine, daarna afdrogen met het eiwit product. Dat kan een dierlijk eiwit zijn, maar ook Spirulina, Chlorella of bakkesgist is hier prima! Even nog over de olie: des te meer vetten we geven, des te moeilijker kan de duif deze opnemen. Dat komt omdat de duif geen galblaas heeft. De choline uit de lecithine zorgt er dan voor, dat de vetten worden gemengd met water. Zo ontstaat er een emulsie die wel kan worden opgenomen voor de lever. Alle vetzuren worden dus zo genut.
De laatste 2 dagen voor inkorven.
Het voordeel van meervoudige suikers wordt kleiner naar gelang de vluchten langer worden. Dan is te zien in het voorbeeld. Dat wil niet zeggen, dat we dan geen koolhydraten moeten geven. In tegendeel. Maar de vetten zijn gewoon het belangrijkst. Zodra we verrijk voeren adviseer ik het voer te bevochtigen met een lecithine olie. Je kunt dat over een klein deel van het voer doen. Dat laat je het eerst opeten en voert de rest van het voer na. Je bent er dan zekere van, dat de duiven voldoende voer hebben gegeten en ook dat ze allemaal lecithine binnen hebben gekregen. Afdrogen met een probiotica poeder of een goede calcium mengeling.
Uit groep 3 (vitamines) komt vitamine B weer om de hoek kijken. Met name vitamine B¹² is goed voor een betere stofwisseling. Daarnaast zijn B vitamines rustgevende vitamines. Vooral stressende weduwnaars kunnen er daarom baat bij hebben. Producten van de firma´s Beaphar, van der Sluis Vitamins B, Davitamon, Röhnfried Kapuvit B, Backs Vitamin B Complex, Land art.
Een eenvoudig Overnacht schema:
Na de vlucht een vloeibare oregano met dierlijk eiwit gedurende 1 of 2 dagen. Dan om de 3 dagen een probiotica tot aan de 3e week. De laatste 4 dagen voor inkorven: 2 x dierlijke eiwitten met een goede lecithine olie. Op de inkorfdag niets.
Veel succes.
Willem Mulder