Vandaag was het prachtig weer en tevens stond de eerste CC africhtingsvlucht op het programma.
Voor mijn duiven kwam de eerste africhting nog te vroeg.
Sinds afgelopen zondag zitten mijn duiven nu op weduwschap en ze hebben vanaf maandag tot en met donderdag medicatie gehad voor “het Geel” de luchtwegen en tegen onder andere schimmels.
Vroeger ging ik altijd voor de vluchten met mijn duiven naar Nanne Wolff voor onderzoek. De uitslag was steeds hetzelfde, mijn duiven hadden “het Geel”. Toen heb ik besloten om na de kweekperiode mijn duiven voor de vluchten medicatie te verstrekken tegen “het Geel”. De laatste keer dat ik Nanne Wolff bezocht heb, is denk ik wel 15 jaar geleden.
Mijn duiven hebben nu prachtige mest. Ik heb er wat foto’s van gemaakt.

Dit is bij de 37 duivinnen in het Van Zon hok.

Op alle mest mooie donspluimpjes.

Dus daar ben ik dik tevreden mee.
De doffers hebben vandaag geweldig gevlogen.
Wat beter kan en moet, is het vliegen bij de duivinnen. Ik heb nog steeds een drietal of viertal duivinnen die veel te gauw weer gaan zitten. Hebben mijn duiven de afgelopen week nog vrij mogen vliegen, de aanstaande week ga ik dat veranderen. Ik ga zorgen dat ze dan verplicht een uur gaan trainen. De doffers doen dat nu zelf al maar de duivinnen moet ik even herinneren aan mijn bezem. Ik gebruik geen vlag maar een bezem om de duiven weer in de lucht te jagen. Als ik de bezem pak dan weten mijn duiven al dat ze weer moeten gaan trainen.
Vanaf vandaag ben ik nu alle oude duiven 2x daags gaan voeren, smorgens 10 gram en savonds 20 gram per duif. Ik besteed veel tijd aan het voeren en blijf erbij totdat elke afdeling (5 st.) met duiven voldoende heeft gehad. Smorgens krijgen mijn duiven daadwerkelijk 10 gram per duif maar savonds voer ik mijn duiven op mijn gevoel. Ze krijgen dan bij koud weer meer voer dan bij warm weer.
Maar na het zien van het interview van Frans Strikker met Arnold Paalman heb ik nog een aanpassing doorgevoerd. Arnold geeft zijn duiven dagelijks een mix van P40 korrels, Tovo, snoepzaad en hennepzaad. Net zoals Bas Verkerk, dus verkeerd zal het niet zijn. Ik heb eerst Maarten Kamp gevraagd of hij dat ook aan zijn duiven verstrekt. Toen hij mij dat bevestigde, heb ik besloten om mijn duiven ook de extra mix te gaan vertrekken.
Afgelopen maandag had ik reeds afgesproken om met Sabine naar Duitsland te gaan om voer te halen voor Sabine haar duiven.
Tot mijn verrassing hadden ze nu alle mengelingen van Matador op voorraad liggen. Bij mijn Nederlandse voer leverancier had ik de laatste zak Matador HOT voor de jonge duiven gekocht, maar ik had 3 zakken nodig. Nu dus in Duitsland 3 zakken Matador HOT ingekocht. Best opvallend is dat in Nederland 20 kilo zakken verkocht worden maar nu in Duitsland veel mengelingen van Matador reeds in 25 kilo zakken verpakt waren. Het verschil in prijs is tussen de 4 en 5 euro per zak, dus het loont zich om het voer uit Duitsland te halen ondanks wat extra kilometers.
In Duitsland dus ook de P40 korrel, Tovo voer, hennepzaad en snoepzaad meegenomen. Ik had P40 en Tovo nooit eerder gekocht omdat ik het veel te duur vond.

De prijs per kilo ligt tussen de 2 euro en 2,50 euro per kilo. (Zak van 20 kilo of 4 kilo)

Beyers Tovo kracht- en opvok-voer, de prijs is maar liefst tussen de 4,50 euro en 5 euro per kilo. Teurlings verkoopt het ook.
OK ga het mijn duiven verstrekken bij thuiskomst van de vlucht en dagelijks een half uur voor het loslaten van mijn duiven voor hun training.
De aanstaande week begin ik met het africhten van mijn oude duiven. Het wordt prachtig weer met lekkere temperaturen die oplopen tot maar liefst 20 graden. Ik ga er in ieder geval van genieten.
Gelukkig mogen we vannacht de klok weer een uur verzetten naar de zomertijd zodat het savonds een uur langer licht is. Ik denk voor alle duivenmelkers een aangename verandering.
