Ik heb reeds eerder een blog besteed aan het Stayeren van vluchtduiven.
Stayeren is een sportterm. Het betekent zowel “achter een gangmaker rijden” als “een lange afstand lopen of rijden”.
Wat is stayeren triathlon? Als je dichter naast de andere atleet rijdt dan 3 meter of dichter achter een andere atleet dan 12 meter (gemeten van voorwiel tot voorwiel) dan heet dat stayeren. Als je iemand inhaalt moet je dat binnen 30 seconden gebeuren en als je ingehaald wordt dan moet je binnen 5 seconden uit de stayerpositie zijn.
Bij postduiven zien we steeds vaker dat de liefhebbers met grote aantallen duiven mee hun duiven in groepjes weer krijgen. Doordat ze in een groep vliegen naar dezelfde eindbestemming kunnen de duiven een hogere snelheid maken dan de meeste concurrenten.
Martin van Zon was de eerste liefhebber die het stayeren van postduiven benoemde nu al meer dan 10 jaar geleden en voor gek werd versleten. Nu krijgen alle liefhebbers in alle afdelingen er mee te maken. In de afd 5 in het extreme omdat de Bruyn en Verkerk in dezelfde manden zitten en in precies dezelfde lijn wonen. Dit vergroot het stayeren nog meer. Wij verliezen niet van hun duiven maar van groepen stayerende duiven. Kijk alle uitslagen er maar op na. Dat maakt helaas de duivensport steeds oneerlijker. Je hebt alleen nog een kans als je in de vlieglijn van zulke stayerende duiven woont, dus als jouw duiven mee kunnen stayeren.
Helaas zijn de voorspellingen van Martin van Zon bewaarheid geworden. De tophokken weten dat ze daarin mee moeten gaan om te kunnen blijven presteren op topniveau. Vandaar ook dat je nu overal de massa inkorvers ziet groeien en vooral bij de profs.
Zo stond er een aantal weken geleden op de site van AS een inkorflijstje van een bekende liefhebber uit Belgiรซ die 270 jonge duiven inkorfde op de Nationale wedvlucht vanuit Chateauroux.
Mijn eerste vraag die ik mij dan zelf stel is; met hoeveel jongen moet Vandenheede wel niet zijn begonnen als ze er nog 270 over hebben voor de laatste Nationale vlucht?
Maar op de site van AS bleef het bij deze afbeelding en werd er niets geschreven over de prestaties van de 270 jongen.
Dus zelf maar even uitgezocht en ik viel zowat van mijn stoel. Zie de onderstaande afbeelding van de Nationale uitslag:
Vandenheede krijgt 4 duiven tegelijk al stayerend naar huis en pakt de eerste 4 Nationale prijzen van 15.060 jonge duiven. Daarna pakken ze weer 2 jonge duiven die tegelijk aankomen en de plekken 6 en 7 bezetten.
Als je dit zo bekijkt dan klopt mijn koptekst van deze blog “Stayeren met grote aantallen mee” precies.
Ik zag nog een bekende Belgische liefhebber voorbij komen met een grote ploeg jongen in opleiding.
Als je dit ziet dan vraag ik mij af met welke jaarlingen aantallen deze personen wel niet gaan starten in 2025.
In Nederland is er een grens gesteld dat er maximaal 150 oude duiven mogen worden gezet voor de uitslag. Je mag er best 300 of 500 mee doen maar alleen de eerste 150 duiven kunnen op de uitslag komen. Ik denk dat het maximum aantallen bij de jonge duiven vluchten op 250 staat.
In Belgiรซ kennen ze deze beperking nog niet.
Maar ik zag nog meer in de reportage die gemaakt werd bij Vandenheede. Kijk maar eens naar de vleugel van de onderstaande duif:
De vleugel van de 1ste Nationaal Chateauroux.
Zeer knap, 3 volgroeide pennen en de 4e pen niet gestoten.
Dan te bedenken dat ze de eerste ronde jongen nooit zelf houden.
Onze eerste ronde jongen gaat naar het buitenland, we spelen niet omwille van het geld, maar we willen wel dat onze hobby zelfbedruipend is. Moeder de vrouw zou er tenslotte niet mee kunnen lachen dat we al ons zuurverdiend geld zomaar in de duiven pompen.
Dit heeft echter nog een groot voordeel. Wij beginnen dus zelf pas met de jongen van de tweede ronde. Wanneer andere melkers beginnen met hun jonge duiven beginnen de roofvogels, die dan ook jongen hebben, op zoek te gaan naar prooien. Wanneer de rovers hun favoriete buffetten gevonden hebben blijven ze die daarna opzoeken. Dat wil zeggen dat wanneer wij beginnen met onze jongen ze hun vaste lunchadresjes al hebben. Hierdoor hebben wij, hout vasthouden, niet veel last van verliezen door roofvogels.
Nu ken ik zelf een liefhebber die zich specialiseerd op de eendaagse fondvluchten in Nederland. Veel liefhebbers verduisteren hun oude duiven zodat ze op de eendaagse fondvluchten nog een volle vleugel hebben. Mijn bekende pakt het geheel anders aan en trekt in het voorjaar eerst de 2e pen aan beide zijden van de duif en ongeveer 4 weken later de 3e pen als pen 2 weer behoorlijk op lengte is. Het grote voordeel is nu dat de duif zelf zijn eerste pen gooit en daarna komt stil te staan in de rui omdat de pennen twee en drie reeds vernieuwd zijn en zo met een volle vleugel op de eendaagse fondvluchten kan worden ingezet.
Zou het kunnen dat bij de 1e Nationaal van Chateauroux ook vooraf de pennen getrokken zijn?
Speciaal een vraag aan mijn lezers van mijn blog hoe het mogelijk is en wat je er voor moet doen om deze pennen stand te kunnen bereiken. Graag reageren via Facebook.
Al met al is het stayeren met grote aantallen duiven zeer slecht voor de duivensport. De Nederlandse en Belgische sportbonden zullen wat moeten doen om nog een snellere teloorgang van liefhebbers te voorkomen. De Nederlandse bond heeft al wel een aanzet gegeven maar het is nog veel te weinig. Zo zou het op meerdere lidnummers van 1 erf te vliegen verboden moeten worden (die dus de regels omzeilen) of je maakt een extra competitie voor dit soort spelers. Ik heb zelfs al gezien dat er 3 spelers zijn die van 1 erf vliegen, die kunnen samen al 450 oude duiven inkorven in Nederland.
Arnold Paalman heeft geweldig goed gedraaid met zijn duiven dit jaar, vooral op de Natourvluchten was hij amper te verslaan en rolde hij keer op keer de uitslag van Zuid of de gehele afdeling 9 op met altijd de aankomsten in groepjes.
Ik stelde hem de onderstaande vraag:
2 jongen voorop en de 1e getekende erbij en een beste partij topduiven. Mooi gedaan. ๐๐๐๐๐๐๐๐๐๐๐
Proficiat alvast.
Kan ik mijn duiven ook leren dat ze in groepjes aankomen?
Zijn antwoord was het onderstaande:
Je moet ze aan elkaar plakken voor inkorven ๐
Hahaha, zo blijft de duivensport leuk. De week erop kreeg in zelf 4 duiven tegelijk die uit een koppeltje van 5 duiven vielen. Resultaat, 3 duiven bij de eerste 10 in de CC4 en de 4e duif moest nog zo nodig de vreemde een stukje wegbrengen waardoor deze net buiten de top 10 viel.