28-06-2023 Bijproducten voor de Midfond. (Willem Mulder)

Midfond vluchten duren gemiddeld een uurtje of vier tot zes. De snelheid ligt vaak rond de 1200 tot 1400 meter per minuut. Gemiddeld zullen deze duiven ± 10 tot 15 gram vetzuren verbruiken. Het is de kunst om zoveel mogelijk aan te sluiten bij de koolhydraatverbranding.  De vetten die direct hierop aansluiten en het snelst verbranden zijn de A-Linoleen vetzuren (omega 3). We moeten ervoor zorgen dat deze optimaal voorhanden zijn. Dat kan natuurlijk via de voeding en ook een goede omega 3 olie kan daarbij behulpzaam zijn. Te denken valt aan b.v. lijnzaadolie, hennepolie, koudgeperste lijnzaadolie, visolie krillolie en plankton.  Het beste in combinatie met lecithine. Er moet wel minimaal 30% lecithine in de olie zitten. Let wel: niet alles door elkaar gebruiken: maak liever een keuze van 1 product. Goede keuzes zijn Dr. Brockamp Omega 3 Olie, DHP Omega Olie en Backs Omega Plus Olie.  

Nog even het geheugen opfrissen? We noemen weer even de 4 groepen bijproducten:

Groep 1: Er is een groep die hoofdzakelijk bestaat uit voedingsstoffen.

Groep 2: De tweede groep uit hoofdzakelijk mineralen en sporenelementen.

Groep 3: Dit is de groep die bestaat uit hoofdzakelijk vitaminen

Groep 4: bestaat uit gezondheidsproducten, zoals pre en probiotica.

We beginnen bij het begin en dus bij de dag van thuiskomst.

Als de duiven machogedrag vertonen en 4 – 5 ererondjes rond het hok draaien, dan weten we meteen, dat de vlucht niet al te zwaar was en dat we dan niet meteen kruiwagens vol eiwitten en herstelproducten hoeven aan te slepen. Was de vlucht echter wel pittig en was het weer bovendien warm, dan is het goed meteen een elektrolytenproduct met gemakkelijk opneembare eiwitten in het drinkwater te doen. Des te eerder we dat doen, des te sneller is het herstel. Goede producten uit Groep 1 die we daarvoor kunnen gebruiken zijn b.v.:  Röhnfried Bt-Amin Forte, 3+ Tollyamin Light van Schroeder / Tollisan, Glut-Amin van Backs.  

Groep 1.

´s Avonds: een dierlijk eiwit voor een super snel herstel. We onderscheiden: hemoglobine, melkeiwit, ei en whey eiwit. Dit zijn zeer geschikte producten hiervoor. Het gaat dan met name om de biologische waarde. Die wordt afgeleid van het ei. Eipoeder heeft dus een biologische waarde van 100. Whey eiwit zit zelfs op 134. Echter… de onderlinge verhouding van methionine en lysine is in de eiwitpoeder beter. Plantaardige eiwitten hebben meer tijd nodig om in lichaamseiwit om te zetten. Dat kan gemakkelijk 24 uur tot wel 72 uur duren, terwijl een goed dierlijkeiwit binnen en half uur is omgezet in het lichaam. Dat levert veel tijdwinst op. Op het schap bij de gespecialiseerde winkelier ziet u ontzettend veel producten voor staan. Allemaal met eiwitten en vaak met combinaties van vitaminen, mineralen, elektrolyten enzovoort! Je ziet echt door de bomen het bos niet meer. Goede producten zijn o.a. Dr. Brockamp A.P.F. 90,  Pro-Recup van Herbots, Immunol van Schroeder / Tollisan, Boni-MR-plus, Backs Protein Plus.

Men kan ook een goede bakkersgist geven, omdat de opname hiervan ook redelijk snel is. Minder snel dan dierlijke eiwitten, maar toch…Men heeft de keuze tussen verse bakkersgist en een granulaatvorm. Het product wat met kop en schouders boven de rest uitsteekt is naar mijn mening de Garvo-cyme dan Garvo. Ook minder snel maar heel erg goed zijn Spirulina plankton en Chlorella. Eiwitten en hoogwaardige mineralen en sporenelementen uit zee en binnenwateren.

Uit groep 2 geven we het liefst een goed mineraalmengsel met veel hoogwaardig calcium. Met name weduwnaars eten te weinig mineralen. Dat komt omdat ze onnatuurlijk worden gehouden ( weduwschap) Dat heeft invloed op het hormoonstelsel en daardoor nemen ze te weinig calcium en andere mineralen en sporenelementen op. Het aanbod aan mineralen is bijzonder groot. Ik noem u een paar hele goede soorten: Beaphar Gistocal. Garvo Calcium en  Backs VI-SPU-MIN. Al deze soorten geef je het beste ± 5 gram over het voer voor 20 tot 25 duiven.  U merkt het al. Er zijn voor het recuperatie, spierherstel en spieropbouw van de duiven oneindig veel producten. Ik heb er dus maar een paar genoemd, waaruit u een keuze kunt maken. Wellicht heb ik ook een paar goede soorten vergeten te noemen. Het is net als het kiezen van een andere auto. Er zijn er zovele soorten en merken…. Je kunt echter maar in 1 auto rijden. Zo ook met bijproducten. Neem iets waarin u gelooft en die goed werkt. Vergeet de rest.  Mocht ik een firma zijn vergeten met een goed product, dan spijt me dat. Ik kan niet alles weten en ook niet alles benoemen.

In sommige afdelingen wordt er altijd gelost met 2 nachten mand vanaf de midfond vluchten. Dan wordt al snel gedacht aan een middel om mandbesmetting tegen te gaan. “ We ontsmetten de duiven en gebruiken verder geen geneesmiddelen. Hoe vaak heb ik dat al gelezen? Vaak wordt er ontsmet met middelen die gewoon geneesmiddelen zijn. Daar ga ik het dus niet over hebben. Ontsmetten op natuurlijke wijze kunnen we met verschillende middelen, zoals het Usnea (Backs en Dr. Brockamp) tegen het geel, Oregano tegen darmpathogenen, Jodiumproducten zoals Blitz van Röhnfried, Quick van Tollisan of Lugol van Travipharma. Jodium heeft de eigenschap om schimmels, bacteriën en virussen te doden. Het is daarom belangrijk de duif daarna weer te helpen met de opbouw van de goede bacteriën.  

Uit groep 3

Noemen we de vitamines. Vooral de B-vitamines zijn van groot belang voor een sneller herstel en activering van de stofwisseling. De andere vitamines kunnen zo nu en dan eens worden gegeven als je merkt dat het minder gaat met de vluchten. Natuurlijk vitamines zijn veruit te prefereren boven chemische. Dus liever biergist, bakkersgist etc. 

Uit groep 4.

Of een Probiotica die bijna elke fabrikant van bijproducten in het assortiment heeft. Enkele hele goede vind ik die van Probac van Dr. Brockamp en Dipobac van Dipo products. Ook hier weer: of het een, of het ander, maar nooit en, en. Nieuw op dit vlak en met stip binnengekomen zijn Backs Balance en TKK Nature.

Sedochol.

Een ander product wat vaak in artikelen voor de dag komt is Sedochol.

Sedochol bestaat uit methionine en choline. Methionine is de belangrijkste aminozuur voor duiven. Aan de choline wordt vaak een natriumchloride (zout) toegevoegd voor een betere opname volgens de fabrikant. Choline is een onderdeel van lecithine. Het verkleint de vetdruppeltjes die vervolgens de lever verlaten en worden opgenomen in de rode spiervezels. Choline helpt ook bij het verwijderen van afvalstoffen en helpt zo de lever met haar reinigende werking. Aan de originele samenstelling zijn tevens vitamine B12 en vitamine B2 toegevoegd voor een snellere stofwisseling. Feit blijft wel: als we de lever niet BElasten, hoeven we die ook niet te ONTlasten. Vooral als we gekuurd hebben of (te) veel bijproducten hebben gegeven is het goed eens Sedochol te gebruiken.  We noemen u: Sedochol Plus via Schroeder / Tollisan. Verder Dr. Brockamp, Boni, Röhnfried, , DAC, Herbots en wellicht door nog meer fabrikanten.    

Gaan de naar de opbouw in het midden van de week. 

In het midden van de week kan men weer een probiotica geven. De meeste werken maar een dag of twee tot drie. Dat komt omdat ze niet lichaamseigen zijn. Midden in de week ( dinsdag of woensdag) kan men ook weer een goed eiwitproduct geven, alleen als de duiven op dinsdag nog niet optimaal zijn. Het is dus belangrijk om niet te kijken naar het voerschema, maar naar de duiven!! Het voer bevochtigen met een goede olie met lecithine, daarna afdrogen met het eiwit product.

De laatste 2 dagen voor inkorven.

Het voordeel van meer meervoudige suikers gaan op bij vluchten tot ongeveer 300 km. Daarna worden vetvoorraden steeds belangrijker. Maismeel is een polysacharide die dus heel goed bruikbaar is voor vluchten tot ongeveer 300 kilometer. Des te beter de glycogeen combinatie is, des te slechter lost deze op in water. Dus de soort die de langste ketens heeft ( b.v. van waxy mais) zal het langzaamst verbranden, waardoor de duif langer een hogere snelheid kan vasthouden en daardoor langer snel is.  Een goed voorbeeld is Backs Energie. Toch begin ik dan al meer richting een goede vetverzorging te kijken. Die wordt op de midfond steeds belangrijker, naarmate de vluchten zwaarder worden. Het advies is dan op donderdagmorgen nog het voer te bevochtigen met een goede lecithineolie. Deze afdrogen met een probiotica poeder of een goede calcium mengeling. Geef b.v. eerst over 5 gram per duif deze bijproducten. Als de duiven die op hebben, krijgen ze de rest van het voer. Voordeel is dat de duiven dan meer voer eten. Ook ´s avonds hoeft er dan niets over het voer en kunnen de duiven net zoveel eten als ze willen. Natuurlijk een vetrijke mengeling.

Uit groep 3 (vitamines) komt vitamine B  weer om de hoek kijken, net als bij de vitesse. Met name vitamine B¹² is goed voor een betere stofwisseling. Daarnaast zijn B vitamines rustgevende vitamines. Vooral stressende weduwnaars kunnen er daarom baat bij hebben. Zodoende zijn er producten op de markt die zowel suikers bevatten als ook vitamine B¹². Producten van de firma´s Beaphar, van der Sluis Vitamins B, Davitamon, Röhnfried Kapuvit B, Backs Vitamin B Complex, Land art. Backs Energie zoals we ook al zagen voor de Vitesse.

U merkt het al. Je ziet al snel door de bomen het bos niet meer. Probeer het daarom simpel te houden want anders ben je snel bezig als dokter Bibber en Ti-ta.tovenaar. We moeten hoofdzaken scheiden van bijzaken. Een goede olie met lecithine, een goede dierlijk eiwit, een goed calcium product en een goede probiotica of ontsmetter. Dan ben je al een heel eind.  

Een goed schema kan er dan zo uitzien:

Na de vlucht: Citroensap of olie + dierlijk eiwit. Zondag en dinsdag Probiotica, woensdag weer een dierlijk eiwit of bakkersgist met een goede lecithineolie (alleen als de duiven nog niet top zijn), donderdag lecithineolie en afdrogen met een calciumrijk mineraalmengsel of probiotica.

Hebben we 2 nachten mand, dan kan het er als volgt uitzien:

Na de vlucht een vloeibare oregano met dierlijk eiwit. Zondag probiotica, dinsdag lecithineolie met dierlijk eiwit (als de duiven nog niet top zijn), woensdag probiotica met lecithineolie. Op de inkorfdag niets. Mogelijkheden zijn er genoeg. Het is maar een enkel voorbeeld. En nogmaals: houd het simpel! Weet wat u geeft en waarom!

Veel succes.

Willem Mulder