Bij ons stond in de plaatselijke krant het onderstaande artikel: (foto)
Helaas kan ik het complete artikel niet lezen omdat ik geen abonnement heb op de digitale krant. Maar de koptekst zegt genoeg.
In het krantenartikel wordt gesproken over de Pesticide glyfosaat, dat is bij velen bekend onder de merknaam Roundup.
Nederland
In september 2011 nam de Tweede Kamer een motie aan om glyfosaat in Nederland te verbieden voor niet-commerciële doeleinden.[26] Het verbod is door het ministerie van Infrastructuur en Milieu uitgewerkt in het Actieplan Duurzame Gewasbescherming[27] en de nota Gezonde Groei, Duurzame Oogst.[28] Het ministerie was voornemens om het professionele gebruik van gewasbeschermingsmiddelen op verhardingen en particulier gebruik per november 2015 te verbieden. Een verbod op het professionele gebruik op sport- en recreatieterreinen en parken stond gepland voor november 2017.[29] In 2015 bleek echter dat een verbod politiek niet haalbaar was.[25][30] Het middel is sindsdien in Nederland toegestaan voor gebruik door boeren, telers en particulieren. Toepassing op openbaar toegankelijk terrein is echter verboden, spoorwegen en vliegvelden uitgezonderd.[31] Op 7 september 2023 heeft de Tweede Kamer een motie van de Partij voor de Dieren aangenomen die de demissionaire minister van LNV oproept om in het Europese Parlement tegen de nieuwe toelating van glyfosaat te stemmen.[32]
Vroeger mochten de boeren met meer zwaardere middelen spuiten. Dat is nu anders. Men mag veel minder spuiten en met minder zware middelen. Dat is op zich beter voor mens en dier (ook mensen eten dezelfde granen).
In Nederland weet je wat de boeren mogen gebruiken om op de granen te spuiten, maar dan heb je nog de vele andere landen waar granen en zaden vandaan komen.
Wat spuiten ze in Kongo, in Egypte, in Zuid Amerika, in Soedan, in Australië… Want veel granen, zaden of peulvruchten komen niet uit Europa.
Vroeger werd er meer gespoten met pesticiden dan nu, dus waar hebben we het over.
Ook de WOWD ziet het als een heel klein puntje aan het eind van alle onderzoeken die ze doen.
In het Spoor stond een rapportage van Ahmed Majid. Hij schrijft, “ik ben dit jaar al 3x veranderd van voer”.
Best gek om dat 3x in 1 jaar te doen, het lijkt erop dat hij zelf monsters naar een lab stuurt.
Wat Majid doet is het zoeken achter de komma, ofwel de beroemde spelt in de hooiberg. Doordat zeer veel zaden niet uit Nederland komen maar wereldwijd geïmporteerd worden, zal een zak duivenvoer zonder pesticiden op het voer een illusie zijn.