26-07-2024 Jonge duiven en oplossing One Eye Cold?

De eerste wedvlucht van de jonge duiven werd uitgesteld van de zaterdag naar de zondag. Ik was er blij mee want het was in het oosten van Nederland niet mogelijk om op de zaterdag de jongen te lossen met een goed verloop. Nu mooi gewacht op de zondag met heel de dag mooi weer en voor Noord een prima verloop van de jonge duiven vlucht. Bijkomende voordeel is dat de jongen mooi kunnen leren drinken in de container.

Maar op ons duivenlokaal stelde men al dat het een extra stresmoment is voor de jongen en dat het wellicht raadzaam is om de jongen bij thuiskomst uit voorzorg wat te verstrekken tegen de coli.

Nadat ik mijn jongen weer los had gehad (van 8 uur tot 12 uur) kreeg ik te maken met minder mooie mest. Het begon bij de late jongen die van ongeveer 13 uur tot 16 uur verplicht buiten blijven. Ik dacht meteen, daar begint het gedonder weer net tijdens de vluchten mindere mest. Maar ook mijn vroege jongen zijn verplicht buiten en dan vliegen ze veel maar scharrelen ook veel voor het hok of op het dak van het zwembad. Ik zie ze dan geregeld pikken aan een wilde druif die bij ons welig groeit tussen de spauw in van het zwembad. Ik krijg dan ook de groei van de wilde duif niet onder controle. Ik heb al het advies gekregen om op het moment dat er een nieuw dak komt op ons zwembad om dan roundup (wat niet meer te koop is) te strooien in de spauwmuur van het zwembad. Ik dacht, het zal toch niet zo zijn dat door het pikken aan de wilde druif de mest zo groen wordt?

Dit is bovenop het kleine hokje.

De tweede wedvlucht van de jonge duiven werd afgelast vanwege code rood. Heel verstandig van het IWB en de NPO. Soms schaam ik mij om een duivenmelker te zijn als ik sommige reacties lees op facebook. Ieder mag zijn eigen mening hebben maar er staan woorden bij die niet in onze sport thuis horen. Maar het kwam mij nu prima uit want ik heb de jongen vast gehouden om te kijken of de mest beter werd nu ze niet meer van de wilde druif kunnen pikken. Inderdaad werd de mest stukken beter en wist ik meteen de oorzaak waarom mijn jongen van die groene niet vaste mest hadden. Wouw en ik al jaren denken dat het coli mest is. Ik kwam nu aan het twijfelen omdat onze jongen 2x gevaccineerd worden voor de coli en ook voor de paratyfus en pokken worden gevaccineerd.

Maar tussen de vluchten in breng ik zelf de jongen nog weg op 29 kilometer. Ook die africhtingen gingen prima ondanks de mindere mest in de eerste week. Allemaal indicaties dat het geen coli betreft.

Zelf binnen bij het zwembad groeit de wilde druif uit de spauwmuur naar binnen.

Ons afdelingsbestuur heeft besloten dat de tweede vlucht van de jongen wordt vervlogen op een afstand voor mij 151 kilometer. De eerste klokvlucht was 88 kilometer. Het afdelingsbestuur kon geen losplaats vinden met een kortere afstand. Helaas geloof ik daar niets van, waar een wil is, is een weg. Veel liefhebbers hebben de eerste klokvlucht hun jongen niet mee gedaan omdat de weersvooruitzichten voor de betreffende zaterdag slecht waren. Die liefhebbers moeten nu instappen met hun jongen op een vlucht van gemiddeld 160 kilometer. Ze kregen niet eerder de kans omdat ook de geplande africhting van 88 kilometer voor mijn duiven niet door ging vanwege het slechte weer. Dus beslist een aanfluiting om nu naar een losplaats van 151 kilometer voor mijn duiven te gaan. Met mooi weer en een ZW wind zal er niet veel aan de hand zijn maar dat hebben we dit jaar nog niet vaak mee gemaakt. Als het ook maar iets tegen zit dan gaat de voor nu gekozen afstand veel veren kosten. Beter is een kortere afstand en om bij een grotere stap in afstand nog een midweekse africhting te organiseren op een afstand die tussen de twee losplaatsen ligt. Bijvoorbeeld we zitten op 152 km en gaan naar 260 kilometer om er een midweekse africhting in te zetten van 200 kilometer. We krijgen nu een periode met beter weer dus er komen genoeg kansen. Zoals het nu gepland staat, laat je veel liefhebbers in de steek die voor het eerst hun jongen willen inzetten.

Ik heb bij mijn vroege jongen nu een stuk of 5 koppeltjes op eitjes zitten. De mest is zeer mooi want ik heb ze nu minder uren buiten zitten, als ze uitgevlogen zijn dan haal ik de jongen naar binnen zodat ze niet meer aan de wilde druif gaan vreten. Wel hebben mijn jongen 2 dagen 4 in 1 mix van de Weerd over het voer gehad zodat ik zeker weet dat ze mooi schoon aan hun tweede wedvlucht kunnen beginnen. Afgelopen woensdag de vroege jongen afgericht per drietal op 29 kilometer en bij thuiskomst zaten er reeds 34 van de 40 in het hok.

Ook ben ik begonnen met het africhten van de late jongen. Die zijn nu 3 keer weg geweest. Ik pak die om ongeveer 13 uur en breng ze dan weg met mooi weer. Ik kan dat zelfs dagelijks doen bij goed weer. Ik laat ze nog wel 1 voor 1 los en begin pas later op de iets verdere afstand om ze per drietal los te laten.

Vanmorgen komt de dierenarts voor het laatst aan huis als het goed is om de 18 late jongen te enten voor paratyfus en dan zijn die ook medisch klaar voor de aanvang van de Natour vluchten.

Meteen na de eerste wedvlucht van mijn jongen ook alles onder de roosters in het hok van de jongen verwijderd en nieuwe kattebakvulling eronder gelegd.

Zo ben ik mooi bezig met mijn hobby en vooral de prachtige prestaties van mijn oude duiven geven mij extra energie ondanks de tegenslag met de steenmarter.


Dan nu het zeer actuele deel van deze blog en dat betreft het One Eye Cold bij vooral de jonge duiven. Veel liefhebbers krijgen te maken met het bovenstaande probleem en vaak is er geen juiste oplossing voor aanwezig. Dan kun je het uit laten zieken bij je jonge duiven maar jaren geleden was dat met een week wel over maar ik hoor nu berichten van duivenliefhebbers dat het wel een drietal weken kan aanhouden. Ik heb maar liefst 2 tips voor u om het probleem te behandelen.

  • 1 Doe een mespuntje halamid op 2,5 liter drinkwater en je bent er in twee dagen van af. Bij het tweede forum van mijn toenmalige vereniging kwam dit ter sprake en het betreffende forumlid had er zeer goede resultaten mee. Vroeger, de oude duivenmelkers weten het vast nog wel werden de drinkbakken ontsmet met halamid en van schoon water voorzien. De ontsmetting zorgde ervoor dat de kans op een “geel” besmetting aanzienlijk verkleinde. Als een kip water drinkt dan drinkt de kip ook al het water op, bij een duif werkt dat anders. Die slurpt water op maar lekt water terug de drinkbak in die al in de keel van de duif is geweest. Zo krijg je het “geel” probleem bij je duiven omdat hierdoor ziekte kiemen in het water terecht komen. Dus ook in de containers ontstaat dit probleem. Je zult als liefhebber altijd iets moeten doen om het “geel” te voorkomen. Liefhebbers die beweren niets te doen die geloof ik niet.
  • 2 Het One Eye Cold is een micro bacterie die zit tussen een schimmel en bacterie in. Ik ken een dierenarts die speciale oogdruppels verkoopt voor het bovenstaande probleem. De oogdruppel bestaat uit o.a. Tylan de merknaam van Tylosine. Tylosine en andere macroliden worden bij vogels ingezet bij de behandeling van luchtweginfecties en necrotische enteritis. Tylosine is een antibioticum dat voornamelijk werkt tegen grampositieve bacteriën en mycoplasma spp. Het behoort tot de groep van de macroliden. Geen specifieke bijwerkingen bekend bij vogels.

In het oosten van ons land heerst het probleem op dit moment nog niet maar ik hoor berichten uit andere delen van Nederland waar de duivenliefhebbers wel reeds het probleem hebben.

Wel oppassen met halamid dat je beslist niet teveel geeft aan je duiven want dat is beslist niet goed.

Ik hoop dat veel liefhebbers iets kunnen met mijn twee tips en dat ze verder met veel plezier de duivensport kunnen beoefenen.