Ze zeggen dit, ze zeggen dat. Dit artikel gaat wederom over de zin en de onzin die in duivenland de ronde doet. Kleine stukjes dus, waarover (ik althans) niet een heel artikel zou schrijven. Het zijn vragen, die me nogal eens worden gesteld of meningen die vaak worden geuit. Wat werkt, wat niet? Wie heeft er gelijk, wie ongelijk? Daarom nu deel 2.
Het geel kan niet worden uitgebannen.
“Ik moet steeds maar weer iets tegen het geel doen. Volgens mij kom je daar nooit van af.”
Helemaal uitbannen? Daar durf ik geen ja op te zeggen. Zolang er leven is, zullen er ook ziekmakende bacteriën bestaan. Sommige hokken moeten elke 3 – 4 weken wel kuren. We kunnen ze echter wel beteugelen. Dat kan met medicijnen. Helaas zorgt dat ook voor resistentie, dus moet je regelmatig een ander medicijn geven met een andere werkzame stof. Maar ja, dat houdt wel een keer op en dan werkt er niets meer….
Er zijn liefhebbers die zieke duiven altijd verwijderen en na een jaar of drie hebben ze een stam opgebouwd die er niet of nauwelijks nog last van heeft. Ook zijn er methodes, die niet uitgaan van het doden van ziektes, maar door de pathogenen uit te hongeren en de natuurlijke balans herstellen. Ook dat werkt en is volgens mij de toekomst. Aldert Hiemstra uit De Westereen is hier echt al heel ver mee.
Muizen, ratten en mussen.
Een muisje of een musje kan toch geen kwaad in een duivenhok? Die zijn overal en daar ontkom je gewoon niet meer aan.
Ongedierte zoals muizen zijn een ware plaag voor duiven en zeker ook voor duivenliefhebbers die graag willen presteren. Het presteren is dan namelijk voorbij. Naast het ongemak dat muizen en ratten knagers zijn aan de voerzakken kunnen aanvreten, is er een ander groot gevaar. Ze knagen ook aan leidingen van de vloerverwarming en elektriciteit wat kortsluiting en brand kan veroorzaken. Maar veel belangrijker: via de urine en poep die ze verspreiden in de voerbakken etc. worden ziektes verspreid.
Huismuizen kunnen bacteriën, virussen en parasieten bij zich hebben die ziektes bij de duiven kunnen veroorzaken. Muizen verspreiden ziekteverwekkers via hun urine en uitwerpselen. Ze urineren en poepen in de drinkbak of de voerbak, wat duiven weer op kunnen nemen als er gevoerd wordt. De meest voorkomende ziektes zijn: Salmonella, een bacterie die voedselvergiftiging veroorzaakt. Leptospirose: deze ziekte is ook wel bekend als de ziekte van Weil. We zien dan verminderde eetlust, braken en koorts. De dieren zijn uitgeput en het trainen is dan meteen voorbij. Vaak zijn de longen aangetast en ook de nieren. Het is dus zaak om er alles aan te doen om urine van muizen op uw voer of in uw hok te voorkomen. Ook kwekers op eieren hebben er last van. Als muizen ´s nachts door het hok rennen, zetten die de pootjes naar binnen, omdat ze stress krijgen voor het onbekende. . Zo “knijpen” de hun eieren kapot.
Fijne zaden.
Ik geef mijn duiven veel lijnzaad, koolzaad en raapzaad vlak voor inkorving. Ze lusten dat graag en het is ook heel goed voor ze.
Wat vetrijke zaden vlak voor inkorving kan zeker zin hebben. Echter, deze laatste voeding wordt vaak niet meer omgezet in lichaamsvet. Het worden vluchtige vetzuren die praktisch direct na de start worden aangesproken. Wilt u vetreserves kweken, zult u een paar dagen eerder moeten beginnen. De omzetting in het lichaam naar de rode spiervezels heeft zeker 36 tot 48 uur nodig. Een erg hoog lijnzaad- koolzaad of raapzaadgehalte in het voer is echter niet aan te bevelen. In deze zaden zit n.l. blauwzuur. Te veel van deze giftige stoffen werken erg nadelig, vooral bij de jonge duiven. Percentages van boven de 10% in de verstrekte voeding moeten worden vermeden. Het is beter om de percentages lijnzaad, en raapzaad niet te hoog te hebben en meer hennep en perillazaad toe te voegen. Deze hebben de juiste vetzuurbalans ( tussen Omega 3 en 6) en niet de nadelen van te veel blauwzuur.
Medische begeleiding.
“Alleen met water en voer gaat het niet meer. Ik laat me niets wijsmaken”. Al die tophokken die beweren dat ze niets geven, geloof ik niet. Die hebben vast iets speciaals in de kast staan.
Een mening die je nogal eens hoort. Vaak bedoelt men te zeggen, dat medicijngebruik onvermijdelijk is en het is dan een soort vrijbrief voor het hebben van een knap gevulde medicijnkast. Soms heeft men zelfs een heel schema voor medicijngebruik ontworpen of volgt men complete schema’s van fabrikanten. Ik geloof niet dat medicijnen goed zijn voor duiven. Antibiotica vernietigd niet alleen slechte, maar ook de goede bacteriën in het lichaam. Daarom is dat alleen aan te bevelen, als het anders niet meer op te lossen is. Alleen als ze bijna allemaal ziek zijn, dan is het beste medicijn nog niet goed genoeg.
Ik geloof wel, dat er goede conditiemiddelen zijn en goede voeding. Bij gebruik dient er iets te gebeuren bij de duiven. Dat moet je zelf kunnen vaststellen Als dat niet zo is, kun je je afvragen of het product wel goed is. Ook wordt er door sommige liefhebbers gezegd: water en voer, meer is er niet. Duiven die enorme prestaties moeten leveren en naast andere soms hele zieke duiven in de mand moeten zitten, kunnen snel iets oplopen als hun eigen weerstand niet hoog genoeg is. Het is me dan ook te simpel om te zeggen dat water en voer alleen voldoende zijn.
Dorstige jonge duiven.
De jonge duiven vluchten gaan binnenkort weer beginnen. De verliezen zullen wel weer groot zijn. Komen vaak dorstig thuis. Is daar eigenlijk iets tegen te doen?
In de eerste plaats moet je ervoor zorgen dat jonge duiven altijd optimaal gezonde luchtwegen hebben. Een goede verluchting in het hok dus. Zonder gezonde luchtwegen kun je het wel vergeten. Onder de schapjes kun je halve uien leggen. Een tip van Bennie van Dijk uit Westerhaar. Elke avond er weer een plakje afsnijden, zodat de geuren flink opstijgen. Dat helpt. Meer vocht meegeven in de manden zal ook helpen. Vorig jaar heb ik een mengeling gemaakt met heel veel gepolijste rondrijst (houdt veel vocht vast) en verder alles wat de duiven op de inkorfdag nog graag willen eten. Omdat veel jongen niet drinken in de transportwagens, is extra vocht bijzonder welkom en dat zorgt voor meer duiven thuis, meer duiven in de prijzen en veel minder dorst bij thuiskomst. Elektrolyten houden ook vocht vast. Op de dag voor inkorven en ook nog ´s morgens op de inkorfdag. Maar na een uur moet je het water met elektrolyten ruilen voor schoon water. Waarom? In elektrolyten zit ook vaak suiker. En dat kan dorst veroorzaken. Ook moeten we niet vergeten, dat jonge duiven vluchten zijn uitgevonden om te selecteren! De kaf van het koren te scheiden. Jij hebt niet alleen maar goeie hoor!!
Vlierbessen werkt tegen e-coli, adeno en andere darmziektes.
Je moet je eigenlijk bij alles wat je koopt voor je duiven afvragen, of het aan te schaffen product zin heeft. Want veel hiervan helpt vaak alleen de fabrikant en niet de duif.
Bij vlierbessen slaat bij mij de weegschaal heel duidelijk door naar positief. Vele liefhebbers hebben er baat bij. Er schijnt een werkzame stof in te zitten die helpen om e-coli en andere darmziektes te voorkomen of zelfs te genezen. Dat is Sambucol. Als deze bacteriën en virussen de kop opsteken (vanaf mei) heeft het gebruik hiervan naar mijn mening zeker zin. De resultaten zijn dusdanig positief, dat ik u een uitgebreide gebruiksaanwijzing niet wil onthouden.
- Vliesbessen bloesem: Bloesem is voor schone luchtwegen: 1/3 toevoegen aan de thee of 1 eetlepel op 2 liter drinkwater.
- Thee met vlierbessen: 60% vlierbessen toevoegen aan de thee. Deze bereiden als thee.
- Vlierbessen extract (Sambucol) maatlepeltje (waar 5 gram geneesmiddelen op gaat) op 4 liter drinkwater.
- Puur vlierbessen: eerst een dag in water laten weken. Koken als thee. 10 minuten doorkoken. Hoeveelheid: 1 eetlepel per liter drinkwater. Vlierbessen door de zeef drukken, totdat de pitjes blijven liggen. Als de duiven e-coli hebben dan zo licht mogelijk maar energierijk voeren b.v. Super Energie of Super Dieet 20 gram per duif per dag.
- Vlierbessen sap:1 grote eetlepel op 1 ½ liter drinkwater. Tijdens het vliegseizoen 2x per week b.v. op maandag en woensdag.
Veel succes ermee.
Willem Mulder