Na regen komt zonneschijn en het is nog nooit zo donker geweest, of het wordt wel weer licht. En licht is er. Ook nu is er licht aan het einde van de tunnel. (Geschreven in de Corona tijd)
Er is geen weg naar het geluk, het geluk is de weg. (Boeddha).
Onze hoofdredacteur van het Nederlandse duivenblad eindigt zijn column altijd met een spreuk. Ik zal er voor de verandering maar eens mee beginnen. Vele liefhebbers hopen dat het komende vliegseizoen eens de weg naar het geluk te vinden. Maar die weg is er niet volgens dit opperhoofd. De wijze waarop jij bezig bent en de duivensport beleeft is het geluk. Of dat kan het zijn. Dat zal voor een ieder anders zijn, maar dat is het. Het geeft rust en plezier. Voor de een is het de gezelligheid in de club, voor de ander is het thuis bij het eigen hok.
De rui vordert geleidelijk en de kwekers zijn al weer mooi bij veel liefhebbers. Kunnen we nog een handje helpen, zodat de rui nog beter gaat verlopen? Wat is er dan nodig? Als de vogels in de vrije natuur gaan ruien, is het de tijd van oogsten. Vele soorten granen en bessen zijn dan rijp en het is een rijke periode, waarin de vogels alles kunnen vinden om goed door de rui te komen. Welke natuurlijke toevoegingen kunnen we dan nog doen?
De natuur op je hok.
Het is ruitijd. Tijd voor het geven van de rijkdom uit de natuur. We kunnen weegbree, mier, brandnetels geven voor de mineralen, of wortelen voor de pro-vitamine A, boerenkool voor vitamines, mineralen zoals ijzer en ook een van de meest geschikte bronnen van calcium…. Of uien als leverancier van vitamine B6, foliumzuur, vitamine C, kalium en magnesium. Ja, de natuur is rijk. Rijker dan we wel eens denken.
Paardenbloemen.
Paardenbloemwortel:
Werkt vochtafdrijvend en heeft een gunstige werking van de lever/gal. Daarnaast verbetert het de ademhalingscapaciteit, is ontstekingremmend, bloedzuiverend, versterkt en verbetert de spijsvertering.
Knoflook.
Deze keer wil ik o.a. graag even het met u over knoflook hebben.
We hebben het dan over de knoflookteentjes, die zo te koop zijn in de groentewinkel en in de supermarkt. Zoals al eens eerder gezegd: het hoeft allemaal niet uit een potje of een flesje te komen. Herontdek de natuur en u zult versteld staan hoe uw duiven er op reageren. Juist de ui en wintertijd zijn uitermate geschikt om van uw duiven weer “natuurdieren” te maken.
Recept.
We snijden knoflookteentjes in kleine stukjes, samen met kleine stukjes ui en winterwortel. We kunnen dit in kleine zakjes doen van 200 gram. Maak een mooie mix en dan allemaal in de diepvries. Dat is een middagje veel werk, maar dan ben je ook de hele rui en winterperiode klaar. Goedkoop en zeer goed voor je duiven. We kunnen de knoflook natuurlijk ook uitpersen en het sap over het voer te doen. Hoeveel? Ongeveer 5 ml per dag op 25 – 30 duiven op 1 liter water. Dat is een koffielepel vol. Een theelepel is 3 ml. Dat kun je gerust 2 x per week geven in de rui en in de winterperiode 1 keer per week. Veel mensen vinden dat allemaal stinken en kopen het liever kant-en-klaar in de winkel. Ook geen probleem, want knoflooksap en knoflookolie is daar meestal wel te koop.
Wat zit er allemaal in knoflooksap of knoflookolie?
Knoflook heeft een bloedzuiverende werking, verbetert de doorbloeding, verbetert de vertering, remt de kans op coccidiose en wormen, het verdrijft ze zelfs. Het voorkomt luchtwegeninfecties. Naast allicine bevat knoflook ook salicylzuur, B vitamines, eiwit of wel aminozuren, calcium, fosfor, selenium, zink en nikkel.
Wat is allicine?
Allicine is een natuurlijk antibioticum, wat zeer efficiënt werkt tegen verscheidene bacteriën, zelfs bij de ziekenhuisbacterie. Allicine heeft een relatief laag kookpunt en verdampt bij verhitting van de knoflook. Bij knoflook halen we meestal de neus op. Dat komt door de afbraakproducten van allicine. Omdat allicine zo vluchtig is, kun je de knoflookbolletjes het beste onder water inkerven. Dat heb je er het meeste resultaat mee. Doe je dat boven de drinkbak, dan is de meeste allicine al weer verdwenen en heb je minder resultaat.
Dennenknop.
Dit is dan misschien niet echt een kruid, maar het heeft wel een zeer positieve werking op de luchtwegen. Het werkt daarnaast slijmoplossend en is ontstekingremmend.
Echte Tijm:
Ook de echte tijm heeft een positieve werking op de luchtwegen. Tijm werkt daarnaast wormuitdrijvend en biedt ondersteuning van de darmen.
Brandnetel:
Het zal u niet verbazen dat ik de brandnetel er weer bij heb gezet. Ik schreef hier al enkele keren over. Helaas is het zelf maken van brandnetel thee niet aan te bevelen als u uw huwelijk nog in stand wilt houden. Daarom zou ik dat werk maar liever aan anderen overlaten. Brandnetel werkt onder andere bloedzuiverend, is rijk aan ijzer en mineralen, heeft een positieve werking op de gewrichten en luchtwegen.
Heemst:
“Althea” betekenis: altho = genezen. Het biedt een verzachtende werking bij ontstekingen of irritaties van de luchtwegen en ingewanden. Daarnaast houdt het vocht vast en werkt het darmversterkend.
Kalmoeswortel:
Deze wortel geeft een goede doorbloeding en heeft een positieve werking op de gewrichten en luchtwegen. Daarnaast werkt het eetlustopwekkend, ondersteunt het een positieve darmwerking, werkt spierontspannend en bloeddrukverlagend. Het is een “ plantaardig antibioticum” en werkt ook nog eens energieverhogend.
Gesneden maretak:
Heeft een bloeddruk verlagende werking en verbetert het ook de gehele bloedsomloop. Verder werkt gesneden maretak ook spierontspannend, weerstand verhogend en ontstekingremmend.
Rode Zonnehoedwortel:
Werkt tegen allerlei infectie en kan worden gezien als een natuurlijk antibioticum. Het werkt ook weerstandverhogend en daardoor kan het helpen om herpes te voorkomen. Waarom? Omdat herpes zich pas openbaart als de weerstand laag is.
Nou, dan heb je toch al wat als je dat allemaal in de juiste verhouding kunt combineren. Maar, zoals ik al zei…. Je moet daarvoor wel een specialist zijn. Voor hetzelfde geld verpruts je het helemaal.
Tja en dan krijgen we natuurlijk de tweede helft van de vraag: welke kruiden elixers kun je dan aanraden. Nou ben ik ook hier geen specialist en moet ik dus afgaan op de reacties van hele goede duivenliefhebbers. Waarom? Omdat juist zij beter zien of er een werking is bij de duiven.
Ik probeer altijd zo veel mogelijk objectief te blijven in het aanbevelen van producten. Ik denk ook dat er meerdere goede tot uitstekende producten zoals verkrijgbaar zijn op de markt. Zonder al die producten tekort te willen doen noem ik dan toch 1 product, dat wat mij betreft zeker aan te bevelen is voor “kruidenliefhebbers” en dat is de kruidenelixer met de bekende witte, rode en blauwe doppen. Ze worden geproduceerd in een gespecialiseerd en gecertificeerd bedrijf in Zwolle. Dat betekent dus dat onder zeer strenge controles wordt geproduceerd. Het bedrijf heeft een productlijn voor dieren als ook voor de mensen. Deze kruidenelixer is voor zover ik weet ook getest door de universiteit in Wageningen en heeft een bewezen werking. Nou… kom daar maar eens om. Dan moet je van zeer goeden huize komen hoor, voordat je een dergelijk certificaat krijgt!!
Daarnaast hebben we natuurlijk ook hele goede producten die een combinatie vormen van kruiden met knoflook, uien, jodium, groene selderie, aluinpoeder etc. Ik zal ook hier een hint geven. U moet dan denken aan een goed spelende duivenliefhebber vlak aan de Duits – Nederlandse grens die eigenaar is van “ de ringloze”. Dat moet toch niet moeilijk meer zijn. Natuurlijk zijn er hier ook meer hele goede merken.
Door de weerstandverhogende en bloedzuiverende werking zullen zich minder snel problemen gaan voordoen. Nou kan niemand natuurlijk garanties geven, want onze duiven hebben veel infectiedruk en moeten vaak bovenmatig presteren. Alles draait echter om een optimale gezondheid. En is er dan toch iets, ga dan naar een goede gespecialiseerde duiven dierenarts waar u vertrouwen in hebt. Ik hoop dat ik uw vragen zo naar wens heb kunnen beantwoorden.
Willem Mulder.