Kweken is het begin, maar het spelen met de jongen uit de kwekers geeft je inzicht welke kweekkoppels er wel of niet voldoen. Daarom spelen wij de oude duiven ook wekelijks, alleen dan krijg je voldoende inzicht. Ook op de natour moeten ze mee. Als de optie er was geweest dat de oude duiven ook op de jonge duiven vluchten mee konden dat had ik dat graag gedaan. Liever 22 keer in de mand dan 17 keer.
Bij ons mogen de kwekers drie jaargangen kweken, hebben we dan niet voldoende prestatieduiven uit de kwekers zitten dan houdt het op.
Sabine houdt het goed in de gaten. Je kunt het ook goed zien op mijn blog. Op de lijsten van de kloktijden per vlucht staan altijd ook de ouders vermeld van de vluchtduif. Zo heeft zelfs elk kweekkoppel zijn eigen kleur dus ook daaraan kun je zien of er broers en zussen op de lijst staan. Elk naseizoen controleren we van elke kweekduif hoeveel nakomelingen er nog van hem op het vlieghok zitten. In het stamboompakket van compuclub kun je dat prachtig zien.
Vorig jaar hebben we een behoorlijk aantal kwekers aangeschaft. Deze hebben we in een apart hok, het “Amazing project” genaamd bij elkaar gezet.
We gaan heel voorzichtig deze duiven inbrengen bij onze eigen kwekers. De eerste voortekenen zijn goed, maar er gaan er beslist meer afvallen dan dat er blijvers zijn.
Sabine heeft de beschikking over 8 kweekbakken, 2 rennen met elk 3 broedvakken en nog 1 kweekhokje aan de muur hangen. Dus in totaal een 15 koppels.
Maar het liefste had ik al onze kwekers in kweekboxen zitten. Waarom? Heb je meerdere kwekers in 1 hok of ren zitten, dan mag je rekenen dat bij de eerste ronde er geen duif vreemd gaat. Maar bij de tweede ronde is dat al 20% tot 30% en de rondes daarna loopt het al op naar meer dan 50% vreemd gaan. Zonder dna test weet je dus beslist niet zeker of de afstamming wel goed is.
Er zijn ook liefhebbers die alleen maar kweken en niet spelen met de duiven. Tja, hoe weet je dan dat de kwekers voldoen. Dan moet de betreffende persoon wel veel referenties hebben met goede prestaties van de jongen uit zijn kwekers. Vaak leggen ze zich toe op de verkoop van jongen uit hun kwekers. Prachtige stambomen die geen enkele garantie geven op goed presterende jongen. Bedenk dus goed als je jongen wilt kopen bij alleen een kweker, dat je bij een goede vlieger veel meer kans maakt om goede jongen te kopen. Hij weet zelf door zijn vliegprestaties welke duiven bij hem goed kweken. Ik las een mooie zin, kweek zonder spel is een manier om zijn eigen onkunde te verbergen.