Ik heb dinsdagavond laat in het donker de jongen weer in de mandjes gepakt voor een africhting naar Lievelde.
We hebben het afgelopen weekend 41 jonge duiven terug gekregen maar maandag is er een jonge duivin niet weer gekeerd op het hok. De jongen vliegen nog best bij huis en trekken rustig nog langer dan een uur weg. Zo ook bij de duivinnen. Ik ben bang dat er 1 verongelukt is. (Pffff ons 1ste jong van afgelopen zaterdag de nummer 6 van 3033 duiven, zonde dit)
Woensdagmorgen vroeg op pad zodat ik de jongen weer mooi vroeg 1 voor 1 kan los laten. Het wordt woensdag 31 graden dus kunnen ze lekker voor de warmte weer thuis zijn.
Op de woensdagmorgen om 6.30 uur met de jongen vertrokken naar Lievelde. Om 7.10 uur was ik op de losplaats maar er was veel grondmist aanwezig. Normaal is dat geen probleem maar nu was het windstil en als je tegen bomen of een bosrand aankeek dan zag het er mooi wit uit. Dus de zichten waren beperkt. Ik heb gewacht tot 7.30 uur want uit ervaring weet ik dat het probleem snel oplost bij een opkomende zon en stijgende temperatuur. Heb ze nu mandje voor mandje gelost. Tussendoor de mandjes schoon gemaakt, ze zijn dus in 3 aparte koppeltjes naar huis gevlogen. Ze gingen meteen de goede richting op.
Op de heenweg was het 15 graden en op de terugweg 17 graden.
De eerste duiven stonden op de klok om 7.55 uur. Ze hebben dus 25 minuten gevlogen over een afstand van 30 kilometer. Omgerekend is dat 72 kilometer per uur. Niet gek bij windstil weer. Ze hebben dus geen last gehad van de grondmist. De doffers komen ook echt per mandje thuis, om 7.55 uur een mandje en om 8.01 een mandje. Ook meteen met zijn allen naar binnen. Maar bij de duivinnen is het anders, daar zijn de verschillen groot. Zelf denk ik dat ze met elkaar naar Hengelo zijn gevlogen, maar dat de jonge duivinnen zich hebben aangesloten bij een ander koppel uit Hengelo. Toen ik thuis was vloog er een koppel jongen maar ze gingen lekker verder met het vliegen. De laatste drie die kwamen om 10.12 (2x) en 10.37 gingen naar de grond voor het hok op zoek naar de baadbak die er elke dag gevuld met grondwater staat maar nu dus niet. In het hok meteen op de kop in de waterbak. Kun je nagaan hoe snel ze al behoefte hebben aan water. En onze afdeling maar zeggen we laten ze niet voor 8 uur los. Ik blijf er maar op hameren want de verlate lossingen zorgen voor meer verliezen bij de jonge duiven dan een mooie vroege lossing waarbij de jongen veel meer tijd hebben om voor 12 uur smiddags hun hok te bereiken.
Onderstaand de lijst met de aankomsttijden van onze jongen.
Tja, hoe kun je onze NPO bestuurders en het IWB ervan overtuigen dat onze jongen zo vroeg mogelijk gelost moeten worden om te voorkomen dat ze niet na 12 uur bij warm weer thuis moeten komen. Want dan komen er nauwelijks jongen meer. Onze NPO bestuurders vliegen ook met hun jonge duiven. Ze ervaren zelf de problemen en zien ook de aflopende aantallen jonge duiven bij de verschillende liefhebbers of bij hun zelf. Heb lef, gooi het inversie spook overboord en kijk kritisch naar het wetenschappelijk rapport over inversie, waarbij het onderzoek niet juist of compleet is uitgevoerd. Ga bij de Belgische en Poolse bond te rade die wel vroeg hun duiven lossen.