De dierenarts die al onze duiven aan huis komt vaccineren heeft les gehad van dokter Stam.
Hij heeft vorige week de 84 jaar aangetikt en is nog dagelijks in de weer om bij veel liefhebbers hun duiven te vaccineren of om advies te geven.
De man heeft zelf ook postduiven gehad als hobby naast zijn drukke praktijk. Naast de postduiven behandeld hij ook honden, katten, paarden, schapen en ga zo maar door. Zijn praktijkervaring en kennis rijken ver. Hij vindt de uitdaging om dieren te genezen geweldig.
Hij wilde heel graag dokter Stam opvolgen maar helaas staakten de stemmen bij 3 voor hem en 3 voor een vrouwelijke collega. Het hoofd koos toen uiteindelijk voor de vrouwlijke collega die helaas geen interesse had in postduiven. Zo kwam er een eind aan alle onderzoeken van dokter Stam bij de postduiven.
Hij vertelde ons bij de laatste vaccinatie van onze late jongen een mooi praktijkgeval.
Zo komt hij ook op bezoek bij zeugbedrijven voor biggen. Een zeug is een vrouwelijk varken die voor het nageslacht zorgt. Boer Hans had een prachtig nieuw zeugbedrijf met meer dan 50 zeugen. Alles tip top geregeld zodat de biggen in korte tijd op gewicht waren om verkocht te kunnen worden. Zijn bedrijf was zeer clean en elke zeug had een eigen afgezette box/ruimte waar ze haar biggen in kon grootbrengen.
De zeug met biggen bij boer Hans. (Clean)
Daarintegen had boer Robert (zijn bijnaam was Stinkie) maar drie zeugen die in een ruimte van 3 bij 3 meter verbleven. Op de vloer werd regelmatig schoon stro gestrooid. Zijn drie zeugen zaten dus bij elkaar en kregen wisselend dus niet tegelijk hun biggen. Toen de dierenarts bij hem was vroeg hij aan boer Robert waarom hij de zeugen bij elkaar had zitten. De biggen gingen dus niet alleen bij hun eigen moeder hun melk halen maar maakten ook dankbaar gebruik van de andere zeugen. Robert gaf als antwoord dat zijn opkoper Willem minimaal 20 biggen per keer wilde hebben en dan de mooiste 20 biggen kon uitzoeken. Gemiddeld krijgt een zeug 12 biggetjes per keer en dit gebeurt maximaal 2 keer per jaar dus voor boer Robert was het samenzetten van de zeugen een mooie optie om aan het gewenste aantal te komen.
De zeug met biggen bij boer Robert. (Stinkie)
Maar de opkoper Willem kocht zowel biggen bij boer Hans (clean) als bij boer Robert. (Stinkie)
Het duurde nog geen week of het opfokbedrijf die de biggen kocht van de opkoper Willem belde met de dierenarts met de vraag of hij meteen kon komen want hij had de Slingerziekte bij zijn biggen.
Slingerziekte is een belangrijk ziektebeeld in de varkenshouderij dat veroorzaakt wordt door bepaalde stammen van de alom bekende Escherischia coli (E. coli) bacterie. Deze stammen produceren een toxine genaamd verotoxine 2e (ook wel shiga toxine genoemd), die de darmwand en de haarvaten van biggen beschadigt. Hierdoor treedt er vocht uit de bloedvaten met een zwelling van de weefsels (oedeem) als gevolg. Daarom wordt slingerziekte ook soms oedeemziekte genoemd.
De e-coli bacterie die daar verantwoordelijk is, is exact dezelfde e-coli bacterie als bij onze postduiven.
Maar even terug naar het opfokbedrijf, wat blijkt, de biggen van boer Robert (Stinkie) hebben er geen last van maar veel biggen van boer Hans met zijn zeer cleane bedrijf wel. De biggen van boer Robert hebben zelf een natuurlijke weerstand kunnen opbouwen. De snelgroeiende biggen met hun optimale en schone verzorging heeft ervoor gezorgd dat hun natuurlijke weerstand achterbleef met alle gevolgen van dien.
De dierenarts vertelde ons ook dat er een geweldig goed medicijn in de handel was wat ervoor zorgde dat de biggen in 1 dag weer hersteld waren. Maar helaas was het middel uit de handel genomen. De reden is dat er te weinig aan verdiend werd en dat de producent is overgenomen en er andere keuzes worden gemaakt.
Je hoort het bij duivenmelkers wel vaker, zorg dat jonge duiven weerstand kunnen opbouwen en zet ze bijvoorbeeld op de droge mest methode. Het zal er in ieder geval voor zorgen dat je jonge duiven minder snel coli zullen hebben in verband met hun ontwikkelde weerstand.
Elke keer als de dierenarts komt vertel ik hem dat hij een boek moet schrijven over zijn praktijkkennis en praktijkervaring. Vroeger was hij dat ook van plan maar helaas zijn bij de laatste verhuizing al zijn schriften met aantekeningen verloren gegaan en dat waren er veel vertelde hij ons.
Dinsdag een nieuwe blog met BLIKVANGERS NATIONAAL ISSOUDUN.