24-03-2023 De Inkorfdag.

Naarmate de inkorvingsdag nadert, wordt het steeds belangrijker dat alles correct gebeurt. Een fout betekent nu dat er weinig tijd is om het te corrigeren of voor de duiven om het te vergeten. Liefhebbers moeten hun inkorfcentrum binnenlopen met gezonde, fitte, gemotiveerde duiven die kalm en klaar voor de taak zijn. De inspanningen van de liefhebber tijdens de week bereikt zijn toppunt op de dag van inkorving. Het resultaat op de racedag is een directe beoordeling van deze inspanningen van de liefhebber welke meteen begonnen is bij de thuiskomst van de voorgaande vlucht.

Wat te drinken?
Van het grootste belang is dat de vogels overdag goed drinken. Vaak is schoon, gewoon water het beste. Veel medicijnen zijn bitter en deze kunnen het beste worden vermeden. Alles wat aan het water wordt toegevoegd, moet bekend zijn bij de vogels en zeer smakelijk zijn. Bij sommige duiven kan voordeel worden behaald door probiotica of multivitaminen te geven. Wees echter voorzichtig, want preparaten op basis van suiker of elektrolyten die te geconcentreerd in het water worden gedaan, kunnen de duiven zelfs uitdrogen. Onze duiven krijgen op een paar dagen na in verband met een wormkuur, het gehele jaar schoon drinkwater.

Wat te voeren?
Koolhydraten en vetten zijn de energiebronnen tijdens de vlucht. Dit betekent echter niet dat de duiven volgepropt moeten worden met dit soort zaad. Dit leidt alleen maar tot de ophoping van lichaamsvet, wat een belemmering is. Het dieet moet op deze granen zijn gebaseerd, maar moet worden gevoerd op een niveau dat overeenkomt met de inspanning van de duiven, zodat ze vol en verzadigd worden, maar niet zwaar in de hand. Ik voer mijn vliegduiven op naar de vlucht toe. Maar ik let altijd op het weer en vooral de wind op de vluchtdag. Wordt er kopwind voorspelt dus werkweer voor de duiven dan voer ik meer energievoer dan dat de duiven de wind op hun staart hebben. Eventuele pikstenen en of andere toevoegingen die te veel (meer dan 2%) zout bevatten, moeten 1 tot 2 dagen voor de inkorving worden verwijderd, maar terug op het hok worden geplaatst voordat de duiven terugkeren.

Wanneer te trainen?
Sommige liefhebbers geven er de voorkeur aan om de duiven op inkorvingsdag op het hok te houden. Dit voorkomt het risico dat de duiven overvliegen vanwege hun racegereedheid of een hokangst. Het laatste wat men wil is dat de duiven op de inkorfdag hun vlucht rond het hok vliegen. Door ze binnen te houden, is ook gecontroleerd voeren mogelijk. Wij hebben onze vliegduiven nooit los op de dag van inkorving. Ik heb geleerd van mijn fouten uit het verleden.

Met de duiven op het hok is er geen kans dat een duif meer krijgt dan een ander om selectief meer van de smakelijkere granen te eten. Als ze op het hok worden gehouden, kunnen de duiven ook niet nat worden als het regent. De beslissing om de duiven al dan niet binnen te houden is belangrijker voor snelheidsvluchten. Het voordeel van uitlaten is dat de duiven in hun hokroutine blijven. Vooral jonge duiven, krijgen een gevoel van veiligheid uit een dagelijkse routine die voorspelbaar is voor hen. Een dag die relatief normaal is, stelt hen meer op hun gemak. Als ze aan het uitvliegen gewend zijn en niet uitgelaten worden, kunnen de duiven op het hok vaak extreem onrustig zijn. Als ze normaal vliegen, zullen ze eerder normaal drinken en goed rusten op het hok naarmate de inkorving nadert.

Belangrijk
Onze vliegduiven worden nooit getoond (doffer en duivin samen zetten) op de dag van inkorving. Echter op de dag voor de inkorving kunnen mijn duivinnen na hun training altijd in het hok van hun doffers komen. Ze mogen dus op de doffers vallen. Na tien minuten pak ik de duivinnen om ze weer apart te zetten en te gaan voeren. Deze tip heb ik van Martin van Zon. Het zorgt er voor dat ik heel het seizoen mijn duivinnen gemotiveerd kan houden. Behalve dit scheiden van de geslachten pak ik zelden een duif in mijn handen. Het schoonmaken van de hokken gebeurd zoveel mogelijk met de duiven in hun hokken. Daardoor zijn onze duiven redelijk tam. Het pakken van de vliegduiven voor een vlucht gebeurd meestal in het donker. Het van Zon hok heeft geen ramen, de warmte en lichtinval gaat via de voorzijde van het nachthok door middel van lichtdoorlatende golfplaten. Maar in al onze afdelingen hebben wij schuiven zodat we de lichtdoorlatende golfplaat dicht kunnen schuiven. Ideaal voor het verduisteren maar ook om je vliegduiven in alle rust te kunnen pakken voor de vlucht. Meestal bekijk ik alle duiven hoe ver ze zijn met het gooien van de pennen, of er luis zichtbaar is en hoe mooi het borstvlees is en hoe ze in de hand aanvoelen. Voelen ze lekker zacht aan en zijn ze niet te zwaar. Ik kijk echter zeer zelden een duif in de bek. Maar aan het trainingsgedrag van onze vliegduiven weet ik vaak al wel wat we verwachten kunnen.

Het duivenlokaal

Het inkorven zelf moet routinematig en rustig verlopen. Vergeet niet vriendelijk en stil te zijn met de duiven en eventuele opwinding te verbergen. Alle gebruikte motivatietechnieken kunnen teniet worden gedaan door een ruwe inkorving, wat op zijn beurt kan resulteren in een slechte val op de wedstrijddag. Let altijd op of er waterbakken aan de manden hangen die ook gevuld zijn met water tijdens het inkorven in de verzendmanden. Ik kan mij haast niet voorstellen dat er verenigingen zijn die dit niet doen. Mocht dit wel het geval zijn dan denk ik dat u het beste een andere vereniging kunt opzoeken waar dit wel gebeurt.

Pas op, niet vergeten om te controleren of er wel water in alle drinkbakjes zit.

De volgende keer het vervolg hierop, de vluchtdag.