Het is zeer belangrijk om in de duivensport een doel te hebben en daar ook na te handelen om het doel te bereiken. Laat je vooral niet van de wijs brengen door andere meningen en volg je eigen strategie. Kleine aanpassingen zijn altijd mogelijk als deze beter zijn maar blijf voor je doel gaan.
DOELSTELLING:
Onze doelstelling is om in drie jaar na de herstart in Hengelo (verhuizing van Neede naar Hengelo) een mooie vliegploeg op te bouwen die kan meedingen voor de kampioenschappen in CC verband op de vitesse/midfond en natour.
Binnen vijf jaar zouden we mee moeten kunnen doen om de hoogste plek voor de snelheid kampioenschappen in de CC.
WAAR STAAN WE NU:
Het is nu ons tweede jaar en waar staan we nu:
Het eerste jaar was best lastig, het hok iets te laat gereed waardoor we later moesten koppelen. De eerste ronde jongen ging goed en weinig verliezen, de tweede ronde jongen was een ramp. De eerste ronde twee keer mee gehad met de natour vluchten en de tweede ronde 4x afgericht. Het aantal kweekkoppels terug gebracht van 37 naar 22 koppels.
Het tweede jaar begonnen met 62 jaarlingen maar bij het africhten veel afvallers, vooral de onervaren jongen van de tweede ronde. In tegenstelling tot de planning gevlogen met zowel de doffers als de duivinnen in verband met het latere begin van de vluchten door de corona. (Pluspunt meteen inzicht wat de doffers presteren)
Weinig jongen verspeeld van het hok en de jongen minimaal 3 natour vluchten mee gehad maar de meesten zelfs 4 keer tot 300 kilometer.
Mooie vroege duiven gehad met de jaarlingen en mooie uitslagen gemaakt op de natour. Zelfs twee maal de eerste prijs mogen winnen in onze sterke vereniging. Reeds de 19 in de CC bij de aangewezen midfond kampioenschappen. Tevens de 14 in de CC bij de onaangewezen natour kampioenschappen.
DOFFERS:
Onderstaand een lijst van onze doffers met het aantal keren mee en de keren prijs met het prijspercentage. De zes beste doffers gaan mee naar 2021 en deze worden aangevuld met de 18 beste jonge doffers zodat we met 24 doffers volgend jaar de natour gaan spelen.
DUIVINNEN:
Onderstaand een lijst van onze duivinnen met het aantal keren mee en de keren prijs met het prijspercentage. We gaan maar 1 duivin verwijderen die meer dan 1x de volgende dag of later is gearriveerd. De 18 overige duivinnen worden aangevuld met 30 jonge duivinnen zodat we met 48 duivinnen volgend jaar de vitesse/midfond en natour gaan spelen. Het enige minpunt hierbij is dat het twee jaar kost om 48 vliegduivinnen te hebben en dat ik dit jaar de vliegduivinnen nog niet kan selecteren op minimaal 50% prijs vliegen. Vertrouw erop dat we dat in 2021 en 2022 wel kunnen doen.
JONGEN:
Heel goed jaar gehad met de jongen, weinig verliezen van het hok en minimaal drie tot 4x mee op de natourvluchten. Maar liefst 20 jongen hebben 50% prijs gevlogen of meer.
Onderstaand de lijst van onze jongen.
KWEKERS:
We gaan van 22 kweekkoppels terug naar 16 kweekkoppels. Bij Sabine zijn er twee kweekboxen bij gemaakt (van 6 naar 8) en een extra broedvak in de kleine ren. (van 3 naar 4)
Dus 12 kweekkoppels bij Sabine en nog 4 kweekkoppels bij mij. Wellicht gaan de laatste 4 kweekkoppel welke bij mij zitten nog verhuizen naar Sabine zodat ik zelf geen werk meer heb met de kwekers. Streven is in 2022 nog maar 12 kweekkoppels te hebben. Komen we daar onder dan zullen we weer proberen goede kweekduiven/vliegduiven aan te schaffen of te gaan samen kweken. (Lagere termijn strategie.)
Door de zware selectie van de kwekers zou het nivo van ons duivenbestand en dus ook de prestaties nog een stuk beter moeten worden.
HOKKEN:
Bij Sabine zijn de kweekhokken (8 kweekboxen en 4 broedvakken) zo goed als gereed. Bij de vlieghokken moeten we de golfplaten op het ren gedeelte nog vervangen door polycarbonaat platen met een grotere oversteek zodat het niet meer kan in regenen in het ren gedeelte. Na de vluchten gaan we daar mee aan het werk. De 24 doffers welke aan de 48 duivinnen gekoppeld zitten komen achter in het kweekhok te zitten met ren, maar als de duivinnen los zijn moet ik de doffers uit het zicht van de duivinnen kunnen afsluiten dus een rolgordijn of rolluik moeten we nog aan de ren maken. Tevens dienen we nog de handgrepen aan de plafondschuiven te bevestigen. Verder bevalt het Van Zon hok prima en hebben we dit jaar veel geleerd hoe de schuiven te zetten en wanneer de duiven in de dag en nachthokken moeten zitten.
KLOK:
Voor het vliegjaar 2021 gaan we een Unicon klok aanschaffen waarop automatisch de duiven gemeld kunnen worden bij compuclub etc. Nu hebben we een oude klok die deze mogelijkheid niet heeft. Het zorgt voor rust bij het oppassen en ik kan via de app zien welke duiven er gearriveerd zijn. Heel handig met het 1 voor 1 africhten van de duiven.
GENIETEN:
Maar het belangrijkste is om te genieten van onze duivensport en vooral van de aankomsten van de duiven. Belangrijk is om de doelstelling en strategie niet uit het oog te verliezen. GO FOR IT.