Ik zal eerst proberen uit te leggen wat genetische manipulatie is en daarna met een aantal voorbeelden laten zien wat de mogelijkheden zijn. Daarna het spannende slot betreffende de genetische manipulatie bij postduiven.
Wat is genetische manipulatie:
In de jaren zeventig kwam de gentechnologie op, ook wel moderne biotechnologie, genetische manipulatie of genetische modificatie genoemd. Daarmee werd het mogelijk om stukjes genetisch materiaal van het ene organisme over te brengen in een heel ander organisme en zo de samenstelling van het erfelijk materiaal te veranderen.
De eigenschappen van planten, bacteriën of gisten kunnen veranderd worden maar dat geldt ook voor dieren.
Welke voorbeelden zijn er:
Op dit moment is voedselproducent Monsanto 1 van de grootste bedrijven dat op grote schaal genetische manipulatie toepast. Van hun sojabonen in de Verenigde Staten zou zo’n 93% genetisch gemanipuleerd zijn. Dit zou zo’n 88% voor maïs zijn.
Genetische manipulatie heeft het volume van maïs en katoen met 20 tot 30 procent vergroot, waardoor mensen hebben kunnen overleven die zonder deze ontwikkeling verloren waren geweest.
Ondanks dat voedselwarenautoriteiten de genetische gewassen als ‘veilig’ bestempelen, is er relatief nog weinig onderzoek gedaan naar de risico’s van genetisch gemanipuleerd voedsel.
Het bedrijf AquaBounty kweekt de atlantische zalm al sinds 1989. Aan deze vis is het groeihormoon van een chinookzalm toegevoegd. De zalm wordt niet groter dan normaal maar is wel twee keer zo snel volgroeid, na anderhalf jaar is deze klaar om geslacht te worden. Mede door de genetische manipulatie verbruikt de vis vijfentwintig procent minder voedsel dan een normale kweekzalm. Voor elke kilo aan voer krijgt de vis een kilo lichaamsgewicht terug. Dit maakt het een efficiënt eiwitrijk product. Ter vergelijking: een kip heeft voor eenzelfde gewichtstoename twee kilo voer nodig.
Koeien zonder hoorns en varkens zonder griep:
Maar het blijft niet bij zalm. In de Amerikaanse staat Iowa deed een bedrijf onderzoek naar de onthoorning van koeien. Het resultaat zijn twee kalfjes waarbij de genen zo zijn aangepast dat ze geen hoorns zullen groeien. Beide kalfjes hebben een gen van de Angus runderen, een koeiensoort die van nature geen hoorns heeft. De onthoorning van koeien is nodig, omdat de koeien elkaar anders verwonden als ze met veel in een wei of stal gehouden worden. Met deze aanpassing is onthoorning niet meer nodig.
Ook varkens moeten er aan geloven. In Roslin maakte Dr. Whitelaw drie varkens resistent tegen varkensgriep door drie genen van de dieren aan te passen. De varkentjes worden nu getest of ze niet afwijken van normale varkens en daadwerkelijk resistent zijn. Varkensgriep, of influenza, is besmettelijk, zeker als veel dieren bij elkaar in één stal zitten. Bovendien is het virus in bepaalde vormen overdraagbaar op de mens. Dit zorgde in 2009 voor veel doden in Mexico Recombinetics werkte ook met varkens. Zij creëerde een aantal varkens die net zo groot worden als normale varkens, maar daarvoor veel minder voedsel nodig hebben. Dit alles speelde zich reeds in 2015 af.
De regelgeving voor genetische modificatie is voornamelijk gebaseerd op internationale regelgeving, in het bijzonder op Europese richtlijnen en verordeningen. Door middel van de regelgeving dient de veiligheid van mens, en milieu voorop te staan.
Voor het genetisch modificeren van dieren, geldt in Nederland een ‘nee, tenzij’ beleid. Dit betekent dat er een verplichte ethische toetsing moet plaatsvinden, op basis waarvan al dan niet een vergunning wordt verleend door de minister van LNV. Europa staat afwijzend tegenover genetische modificatie en biotechnologie bij dieren.
Maar lang niet in alle landen is er regelgeving voor het genetisch bewerken van dieren.
In de Verenigde Staten is genetische modificatie van dieren een legale en gereguleerde praktijk.
China is al jaren actief bezig met onderzoek naar genetische modificatie bij dieren, onder meer bij vee en huisdieren. De Chinese overheid heeft zwaar geïnvesteerd in onderzoek op het gebied van biotechnologie en genetische manipulatie, wat heeft geleid tot aanzienlijke vooruitgang in het veld. Als gevolg hiervan is China een wereldleider geworden in onderzoek naar genetische modificatie bij dieren, met name op het gebied van veeteelt en ziektebestrijding.
Er is berichtgeving geweest over genetische manipulatie bij postduiven in China. Sommige fokkers in China zouden genetisch gemodificeerde postduiven gebruiken om hun snelheid en weerstand te verhogen, met als doel de concurrentie te verslaan in wedstrijden en de waarde van hun fokstam te verhogen. De Chinese overheid heeft aangekondigd dat ze genetische manipulatie bij postduiven zal verbieden en heeft een nationaal programma opgezet om de genetische diversiteit van postduiven te behouden. Er zijn echter bezorgdheden dat het verbod moeilijk te handhaven zal zijn en dat fokkers zullen blijven experimenteren met genetische manipulatie in het geheim.
De mogelijkheden zijn groot om een postduif zijn genen te veranderen. Je kunt de bouw van een duif aanpassen en deze op die manier geschikt maken voor een bepaalde dicipline. Je kunt een postduif zodanig aanpassen dat deze niet meer gevoelig is voor verschillende soorten ziektes.
In 2012 schreef Nanne Wolff reeds een artikel over het A-gen. Dit gen ook welgenoemd het anti-verzuringsgen, is actief in het proces van afbraak van melkzuur tijdens inspanning en heeft daarom invloed op het uithoudingsvermogen van spieren, het spierstelsel en de zuurstofopname. Toen schreef Nanne Worff ook dat er een onderzoek loopt naar de elasticiteit van de vleugel. Klik HIER voor het artikel van Nanne Wolff.
Maar de tijd heeft niet stilgestaan en we kunnen ervan uitgaan dat er veel meer onderzoeken hebben plaatsgevonden. Het lastige is dat deze vooral in China worden uitgevoerd en de informatie niet gedeeld wordt.
De rijke chinezen die nu voor heel veel geld de topduiven kopen op de grootste veilingsite van europa van postduiven, kunnen het zich ook veroorloven om verder onderzoek te bekostigen en proeven uit te laten voeren met postduiven.
Er komt dus nog een tijd aan dat wij chinese postduiven kunnen kopen welke voortgepland zijn uit duiven die genetisch gemodificeerd zijn. Dan worden de rollen omgedraaid, kunnen wij hun duiven kopen voor veel geld.
Wie wil er nou geen postduif hebben die specifiek gemaakt is voor de snelheidsvluchten of voor de overnachtvluchten. Wie wil er nou geen duif hebben die niet de coli kan krijgen of het geel of one eye cold. Of zelfs een duif die veel minder voer nodig heeft.
Ik denk dat het eerder op de markt is dan u denkt. Niet voor niets valt er nu reeds te lezen dat er berichtgeving is geweest over genetische manipulatie bij postduiven in China.