Vorig jaar en ook dit jaar maakten onze duiven geweldige uitslagen op de natourvluchten.
Maar dat was niet zonder een reden.
De duiven worden door ons opnieuw gekoppeld voor de natourvluchten en op nest gespeeld.
Maar vorig jaar heb ik een wijziging aangebracht in het systeem hoe het Van Zon hok te gebruiken.
De broedvakken waar de doffers in zitten, die zitten bij ons in de eerste 2 afdelingen. Elke afdeling heeft 12 broedvakken, maar de nachthokken zijn maar 2 meter diep en 1,70 meter breed. Er hangen ook geen extra zitvakken/zitplekken in de nachthokken. Maar als je er dan 12 duivinnen bij zet dan heb je al 24 duiven zitten op de kleine afdeling. Laat je dan ook de eitjes uitkomen dan worden het er al minimaal 36 duiven op een hokje van 2 x 1,7 x 2 meter hoog.
Vorig jaar ben ik gestart om de daghokken zeg maar het rengedeelte er vast bij aan te trekken. Dat kan simpel door de deur van het nachthok dag en nacht los te laten staan. Groot voordeel is, meer ruimte en in de daghokken/rengedeelte hangen zitvakken of kapelletjes waar minimaal 12 duiven kunnen zitten of meer. Daar wordt dan ook veel gebruik van gemaakt.
Punt van aandacht daarbij is de voorzijde van het hok. Zie de onderstaande foto’s.
De bovenkant van de deur voor elke afdeling is open zoals u kunt zien. Aangezien de deuren van de nachthokken niet meer dicht gaan en de helft van de duiven in het rendeel verblijven snachts, is het wenselijk om ervoor te zorgen dat het verschil in temperatuur tussen dag en nacht zo klein mogelijk blijft. Ook staan de schuiven altijd zover mogelijk open zodat er veel lucht aangevoerd/afgevoerd kan worden.
De oplossing is simpel, zie de onderstaande foto.
Ik leg na het trainen en voeren van de duiven s’avonds, het open gedeelte dicht zoals u kunt zien. Ik heb 4 platen die genummerd zijn en die kan ik zo in het frame van de bovendeur drukken aan de binnenzijde waardoor ze vast blijven zitten. Daarmee voorkom ik dat de temperatuursverschillen te groot worden. S’morgens is het lekker aangenaam in de hokken en ik ruik geen stinkende mest of een andere lucht die je niet in je hok wilt hebben. Het schoonmaken van de hokken s’morgen doe ik vaak nog met een gesloten voorkant. Ik haal de platen pas weg als de zon op het dak schijnt van het duivenhok.
Het tussenschot tussen de afdelingen 1 en 2 staat ook altijd open zodat de oude vliegduiven in beide afdelingen kunnen komen. Ze gaan nog wel eens buurten om te kijken of er nog wat voer over is gebleven in de andere afdeling.
Op de natourvluchten hebben we dan 48 oude duiven en 24 jongen zitten op een ruimte van 3 meter (diepte) x 3,4 meter (breed) x 2 meter (hoog), 72 dus in totaal met de schuiven dag en nacht zover mogelijk open.
Vorig jaar geprobeerd met groot succes op de natourvluchten en dit jaar dus weer.
Maar de uitslagen die onze duiven maken op de natourvluchten, die wil ik ook graag in het voorjaar zien.
Dus in het seizoen van 2024 ga ik hetzelfde toepassen maar dan al vanaf Maart.
Ik heb dan wel een ander probleem want onze vroege jonge duiven zitten in de laatste afdeling (4) en moeten binnen komen via het rendeel van afdeling 2 en 3. Als ik de rengedeeltes van de afdelingen 2 en 3 bij het nachthok aan trek, dan kan dat niet meer. We gaan dus voor de vroege jongen een eigen ingang maken, het liefste in het schuine dak van hun rendeel (4). Dan gaan ze naar buiten door de grote deur van de ren en dus via het dak weer naar binnen. Dat gaan we dus deze winter voor elkaar maken.
In het voorjaar kan ik ook de verwarmingsplaten gebruiken om zo een aangename temperatuur te krijgen op het hok.
Het zal mij gaan benieuwen of de duiven er een stuk harder op gaan vliegen nu ik het natoursysteem ook ga doorvoeren op de vitesse en midfondvluchten.