Elk jaar worden er in het naseizoen taartvluchten georganiseerd door diverse verenigingen. Eigenlijk zijn het africhtingsvluchten waarbij er een uitslag wordt gemaakt en er taarten te winnen zijn. Zo is ook de naam taartvluchten ontstaan.
Veel liefhebbers doen eraan mee om hun jonge duiven wat (meer) ervaring te laten opdoen.
Ook in Hengelo kan men elk jaar inkorven voor de taartvluchten. Als ik het programma heb met de losplaatsen en datums dan zal ik die t.z.t plaatsen op mijn site.
Onderstaand 1 voorbeeld van de vele taartvluchten.
Taartvluchten zijn inmiddels verworden tot normale africhtingsvluchten en voorzien in een grote behoefte.
Maar waarom is die behoefte nu zo groot?
- Vanwege het Inversie spook. Ik schreef er al vaker over.
- Mede door het bovenstaande, de late lossingen bij warm weer met als gevolg teveel verliezen bij de jonge duiven. Dat op zowel de vroege jonge duiven vluchten als op de natour vluchten.
- Vooral de nestspelers (veel fondspelers) kunnen hun laat gekweekte jongen nog mooi meegeven met de taartvluchten om ervaring op te doen.
- De echte tropische dagen zijn zeldzaam in de maand September waardoor de kans groot is dat de jongen hun thuishok kunnen terug vinden.
- Deelnemers aan de taartvluchten mijden bewust de navluchten. Ze hebben te weinig vertrouwen in een juiste lossing en willen niet spelen tegen de traditionele snelheidsspelers met hun duivinnen. (Zoals wij)
Veel liefhebbers geloven niet in het inversie spook. Dit in tegenstelling tot onze lossingscommissie en het IWB. (Instituut Wedvluchtbegeleiding)
Ik heb begrepen dat er een wetenschappelijk onderzoek, rapport aanwezig is waarin de conclusie wordt getrokken dat inversie het orientatievermogen van de postduif beïnvloed.
De wetenschappers hebben dan in ieder geval geen compleet onderzoek verricht of de inversie niet in catagorieën ingedeeld.
Bij windstil weer kan een inversie voor problemen zorgen, maar als het waait niet. Wist u dat er in 1972 al onderzoek naar verricht is en ook is gepubliceerd in het NPO orgaan. Wellicht kom ik daar later op terug.
De landen om ons heen lossen wel zeer vroeg. Het inversiespook bestaat dus alleen in Nederland.
Woensdagmorgen ga ik weer lekker vroeg op pad met onze jongen. Bij mij geen inversie Spook.
Een wetenschapper is een bijzondere vogel: eerst broedt hij en vervolgens legt hij zijn ei.
H. Ferwerda