Ondanks dat er geen vluchten zijn de eerste paar weekenden voor mijn duiven, zijn het drukke tijden. Druk met het africhten van de jonge duiven maar daar komen ook de 17 Natour doffers nu bij. De vliegduiven zijn na de laatste midfond vlucht gekoppeld en het gros zit op 2 eitjes. Wel laat ik die nog in 3 verschillende ploegen los maar ga vanaf volgende week alles tegelijk los laten. Zal dan eerst goed moeten opletten of er geen duiven in de verkeerde afdeling gaan knokken. Heb er een aantal moeten verhuizen bij het koppelen om ze per afdeling op tal te krijgen. Er zaten er gewoon teveel in.
Het is nu donderdagmorgen 10.23 uur en ik mis nog 6 jongen van het africhten van gisteren. Dat is nog veel te veel en er komen er vast nog wel een aantal. De verklaring is dat mijn jongen veel te weinig bij huis hebben gevlogen dus de jongen hebben te weinig ervaring opgedaan bij huis. Dat moeten ze nu dus alsnog doen vandaar de moeizame africhtingen. Ik ben dan ook bij huis, haast geen jongen kwijt geraakt. Vandaag waren op 10 jongen na, het koppel ongeveer een 20 minuten uit het zicht. Ik zag ze pas toen ze bij Hans Breukers boven zijn hok aankwamen gevlogen en rondjes aan het draaien waren, zaten er vast een aantal van Hans bij aan. De jongen zijn gezond dus daar kan het niet aan liggen. Ik zal ze wat vaker moeten weg brengen dan anders zodat ze de nodige ervaring kunnen op doen.
Stayeren bij postduiven, ik denk dat de meningen onder de duivenmelkers verdeeld zijn. Er zijn er die geloven er niet in en de anderen zeggen dat het wel mogelijk is. Zelf denk ik dat Johan Lammersen gelijk heeft en dat het goed mogelijk is. Zo bekijk ik regelmatig de filmpjes van de aankomsten van de duiven bij Eijerkamp. Als ze dan de eerste 5 duiven aan 1 koppeltje tegelijk krijgen dan denk ik dat het wel degelijk kan. Meerdere keren krijgen ze ook de eerste twee duiven samen. Wat ik ook zie is dat er een koppel duiven over komt en dat er bijvoorbeeld twee van hun bij zitten, het zijn dan wel de twee eerste duiven op hun hok. Jaloers om op te worden dat ze dan precies op de vlieglijn liggen. WB is er speciaal naar toe verhuisd om aan de ijssel te wonen, zodat hij op de vlieglijn van de duiven woonde. Ik denk zelf wel dat het stayeren vooral is weggelegd voor de duivenmelkers met veel duiven. Belangrijk is hoe ze bij het lossen uit de manden komen en bij elkaar blijven. Heb je er maar 10 mee dan is de kans klein dat ze samen blijven, maar heb je er een 100 mee dan heb je al 4 volle mandjes met duiven van jezelf. De kans dat er dan duiven gezamenlijk naar huis vliegen is dan veel groter. Maar even terug naar het stayeren en wat Johan Lammersen mij adviseerde.
- De eerste keer was zijn advies om mandje voor mandje te lossen. Laten we ervan uitgaan dat er 14 jongen in een mandje zitten.
- De tweede keer per keer een half mandje dus per 7 stuks lossen met bovenstaand voorbeeld.
- De derde keer per 5 stuks lossen.
- Daarna altijd per 3 stuks lossen, ze komen dus met groepjes van 3 duiven thuis.
Ik werkte in Borculo en als ik uit het raam keek dan kon ik de duivenhokken van Pieper uit Borculo zien staan. Deze man vliegt geweldig goed met zijn duiven en haalt met zijn prestaties de absolute top van Nederland. Zo had hij de beste midfond duif van Nederland met 7 eerste prijzen welke opgekocht is door Gerard Koopman. Afgelopen jaar had hij verschillende jonge duiven bij de top van Nederland zitten. Maar hij lapt regelmatig zijn weduwnaars en telkens zag ik die in groepjes van drie stuks vallen. Toevallig?, ik denk het niet.
Eigenwijs als ik ben heb ik dit systeem van lossen nooit geprobeerd omdat ik het risico van gewonden zelfs door het lossen van mandje voor mandje wil voorkomen.
Vanmiddag om 16 uur de 17 Natour doffers in de mandjes gepakt. Ze stonden op drijven en zijn nu exact 11 dagen los geweest dit jaar. Ze hebben geweldig gevlogen bij huis en zijn goed in orde. Samen met Jan naar Bentelo gereden en de doffers 1 voor 1 op 6 kilometer van hun hok los gelaten. Pas een andere duif los gelaten als de doffer compleet uit het zicht was. Bij thuiskomst met het uitpakken van de lege mandjes nog 1 doffer zien vallen en dat was ook meteen de laatste doffer welke nog komen moest.
Morgenvroeg zou ik graag de jongen naar Bentelo willen africhten, maar ik ga het niet doen. De reden is dat de vluchten van de jonge duiven van zaterdag zijn vervroegd naar de vrijdag. Die van ons kan ik wel voor blijven want die gaan naar Tongeren wat ruim 180 kilometer is dus 2 uur vliegen. Maar afdeling 10 (Groningen en Drente) staan in Kalkar. Dat is wel een probleem want die gaan normaal via de grens naar boven maar de Oosten wind zal ze nu wat meer via Hengelo en Enschede afdrukken waardoor dus er een behoorlijk risico is dat mijn jonge duiven met die koppels mee gaan de verkeerde kant op. Wat voor de zaterdag een probleem is, is dat afdeling 11 (Friesland) ook in Kalkar staat met hun duiven. Deze duiven zullen eerst een klein stukje het noorden op vliegen en gaan dan schuin over het land naar Friesland. Ik wil het risico niet lopen dat mijn jongen mee trekken dus we hebben nu in de agenda gepland om zondag t/m volgende week vrijdag te gaan africhten. Dit alles afhankelijk van het weer en of de jongen snel naar huis toe komen. Mochten ze niet snel genoeg naar huis komen dan blijven ze de dag erop bij huis. Volgende week gaat de wind om naar Zuid of West of daar tussen in, wel wat buien maar een klein buitje is geen probleem. We gaan het wel zien.
Als onze afdeling een losplaats heeft die iets afwijkt van de afgesproken lijn om te lossen dan krijgt onze afdeling het verzoek van de NPO om een andere losplaats op te zoeken en wordt de losvergunning geweigerd. Onvoorstelbaar dat Friesland dan wel mag lossen in Kalkar. Dat is echt meten met twee maten en zou niet moeten kunnen. Lol, op de NPO lossingsite in Marseille nog steeds niet gelost, er is geen tijd ingevuld. Maar vanmorgen om 7 uur zijn ze reeds gelost en de eerste duiven zijn reeds gevallen in Nederland. Foutje, bedankt.