Vanmorgen om 9 uur de dierenarts besteld om mijn jongen te enten voor de jaarlijkse paramixo enting.
Maandagavond reeds alle jongen in het donker in de 5 mandjes gepakt en de ringnummers genoteerd. Ik heb van de kwekers 3 ronden gekweekt en ben zeer vroeg begonnen met het kweken. Eerst de kwekers een ronde laten grootbrengen en ervoor gezorgd dat de vliegduiven ongeveer tegelijk op de eitjes kwamen te zitten met de eitjes van de tweede ronde van de kwekers zodat de jongen van deze ronde vrijwel tegelijk konden worden afgezet in het jonge duiven hok. De jongen van de derde ronde van de kwekers zijn naar een drietal liefhebbers gegaan van onze vereniging om ervoor te zorgen dat ze in de toekomst wat meer op de uitslagen komen te staan. De concurrentie in onze vereniging is moordend en meestal sluit het concours veel sneller dan bij de andere verenigingen van CC de Graafschap. We proberen ervoor te zorgen om de liefhebbers te motiveren om te blijven inkorven en dat kan dus ook om ze in ieder geval het goede soort duiven te schenken.
In ieder geval een 93 tal jongen van een rood kunststof ringetje voorzien bij het afzetten en meteen behandeld door een druppel in de nek te doen voor de luis.
We hebben in totaal een 70 jongen in de manden gestopt, ik had er reeds vier verwijderd van de 93 dus er zouden er 89 moeten zijn. Dus reeds 19 jongen weg van het hok. Ook opvallend is dat van de 18 winter jongen er nog maar 9 zijn, dus al gehalveerd. Wellicht komt dit omdat deze pas samen met de tweede ronde jongen zijn los gelaten. Moet wel zeggen dat er geweldige mooie jongen bij zitten bij de overgebleven winter jongen.
De jongen zijn bij mij altijd een hoofdpijn dossier. Niet uit het hok willen, slecht vliegen, mest te groen, coli op het verkeerde moment en ga zo maar door. Gelukkig is het dit jaar al een stuk beter dan vorig jaar maar als ik een cijfer mocht geven dan krijgen ze tot nu toe een 5. Wel vliegen de jongen beter en een groepje is zelfs een week aan het trekken geweest, dit trouwens alles na een 1 in 4 kuur van Belgica de Weerd verstrekt te hebben.
Dus dit jaar wat veranderd en wel winterjongen gekweekt om te kijken of deze dezelfde problemen hebben als mijn andere jongen. (Tot heden hebben die veel minder problemen) Daarnaast gebruik ik nu de kruiden elixer van Jan Smit wat me goed bevalt, de jongen worden er zichtbaar mooier van. Stil hoop ik dat dit ook de coli zal voorkomen maar ben bang dat dit niet gaat lukken.
Verder na het afzetten een geelkuur verstrekt. Een goede twee weken terug een 4 in 1 mix gegeven en nu in het water een kuur tegen paratyfus. Het laatste omdat dierenarts Nanne Wolf schreef dat de meeste coli gevallen geen coli bleken te zijn maar dat de duiven paratyfus hadden.
In het duiven lokaal van de Pax Snelpost te Lochem spreken we vaak met de andere liefhebbers over de problemen met de jongen. Zowel elke liefhebber heeft problemen met zijn jongen en iedereen is op zoek naar de beste oplossing om coli en de andere problemen te kunnen voorkomen.
Dit winter hebben wij in ons lokaal een specialist op het jongen duivengebied uitgenodigd en wel Enrico Doldersum van de combinatie J. Doldersum & Zn die geweldige uitslagen halen met hun jongen.
Conclusie was: Veel medicatie (2x coli enting en 1x paratyfus etc.), veel aandacht en verzorging (Vaak in de manden zetten, drinken) en veel africhten.
Iedereen weet nu hoe het moet maar het vergt veel energie om naast de oude duiven in het vliegseizoen je zo op de jongen te kunnen richten. Ik zelf heb er veel te veel duiven voor als ik eerlijk moet zijn.
Maar we gaan proberen om de jongen aan het vliegen te kunnen krijgen, zal vast geen potten breken omdat ik mijn jongen niet verduister. Eerst maar eens kijken of de coli mij niet weer in de weg zit of een oosten wind want dan gaan ze beslist niet mee. We zullen in Juni beginnen als het kan met het africhten in de volgende stappen, 300 meter (molen Neede), 3 km (Haarlo), 5 km (Voor Beltrum), 8 km (Achter Beltrum), 15 km (Zieuwent), 25 km (Halle) en 50 km (Tolkamer). Wellicht worden enkele stappen herhaald.