Ik kreeg van een lezer van mijn blog de onderstaande vraag:
Zelf voer ik mijn duiven dagelijks roodsteen bij. Mijn duiven zijn er verzot op, veel meer dan grit. Over roodsteenverstrekking zijn de meningen ook verdeeld. Geef jij het ook aan je duiven? Opvallend vind ik dat je onderhand net zoveel betaald voor een zak (rood) stenen als voor een zak voer. Versele Colombine roodsteen was begin het jaar nog 10,50 voor 20 kg. Deze week moest ik 19,50 neerleggen😳 Verder ving ik op dat grit ook duurder zou worden.
Dacht maak even een kort filmpje van 30 seconden door mijn eigen Keuringsdienst. Links een klein handje roodsteen rechts een beetje gemengd grit. Het laatste met een beetje roodsteen van een ander soort. Nog eens een halve minuut verder is alle roodsteen, ook bij het gemengde grit, weg😄 En zo gaat het alle dagen. Bij jou dus niet?
Nee bij mij beslist niet, maar heb nog een emmer staan dus ga straks ook bij mij een test doen met 2 soorten grit.
Zo gezegd, zo gedaan, onderstaand de test.
Ik gebruik zelf een zak Allerlei van de firma Van Tilburg. Er is 1 groot nadeel en dat is dat het heel erg stuift, ik stort de inhoud van de zak van 25 kilo in een ton en doe dat buiten en probeer de zak een meter boven de ton vast te houden als het grit gestort wordt. Voordeel hiervan is dat het meeste “stof/gruis” weg waait en het grit redelijk schoon in de opslagton beland. (25 kilo kost 26,95 euro)
Foto van 200 gram Allerlei van de firma Van Tilburg. Ik gebruik het al jaren.
Maar ik had nog een emmer staan met grit, zie de onderstaande foto:
Die ziet er zo uit als de bovenstaande afbeelding en er zit meer roodsteen in.
Hier kun je aardig mooi het verschil zien, rechts de inhoud van de emmer waarbij het kleine grit naar onderen zakt met het roodsteen daar bovenop.
Ook mijn duivinnen maar eens de keuze gegeven wat ze willen eten, zie het filmpje:
Hierna weer een filmpje gemaakt met de restanten maar kan het filmpje helaas niet op de blog plaatsen omdat het bestand te groot is.
Maar ik kon er wel mooi een tweetal afbeeldingen van maken.
Dit is wat er bleef liggen van de emmer, mijn duiven hebben niet alle roodsteen opgegeten er ligt nog voldoende.
Dan onderstaand de Allerlei van de firma Van Tilburg.
Daar is minder van opgegeten dan van de emmer, maar u ziet dat er nog volop roodsteen blijft liggen.
Conclusie is dat mijn duivinnen beslist geen voorkeur hebben voor de roodsteen.
Hierna maar het internet bekeken of ik wat kon vinden betreffende het roodsteen waarom duiven daar hun voorkeur aan geven.
Op de website van AIDI kwam ik het onderstaande tegen:
Waarom het beter is een grit mix te gebruiken zonder roodsteen en houtskool…
25-3-2021
Hoe beter granen en zaden vermalen worden, des te meer voedingstoffen duiven er uit kunnen halen.
Roodsteen echter, wordt door de duiven mee vermalen met het voer terwijl het bovendien heel veel toxines bevat. Het helpt dus niet echt goed de granen te vermalen en geef daarenboven tijdens de vertering ook de toxines vrij.
Wanneer een voer niet in balans is en er soms ook een iets mindere kwaliteit van granen en zaden gebruikt worden, bevatten deze vaak residu van sproeistof en andere toxines. Ook blauwzuur kan overmatig aanwezig zijn. Dat soort dingen zorgen er voor dat duiven als het ware beetje bij beetje zichzelf vergiftigen. Deze giftstoffen worden opgeslagen in de lichaamsvetten en komen dus ook terug vrij naarmate de vetten verbrand worden zoals bijvoorbeeld tijdens het nestjagen, bij kouder weer of tijdens het terugvliegen van de reis waarbij duiven vetten als brandstof gebruiken.
Ze proberen daar vanaf te komen door veel roodsteen te eten omdat roodsteen een nogal absorberend vermogen heeft en onder normale omstandigheden zorgt voor de afvoer van gifstoffen. Door het feit echter dat de meest gebruikte roodsteensoorten zelf veel toxines bevatten wordt het een beetje een vicieuze cirkel.
Daarom is het beter een gritmengeling te gebruiken zonder roodsteen. Om diezelfde redenen zijn gritmixen op basis van roze/rode mineralenpoeders ook niet de meest ideale. Duiven eten het misschien graag maar het is niet per definitie zo dat dingen die ze graag eten ook de betere zijn of een meerwaarde hebben voor dieren waarvan we topprestaties verwachten.
Houtskool heeft eveneens een groot absorberend vermogen en op zich is dat wel goed, ware het niet dat het ook eventuele medicatie, vitamines, aminozuren enz. absorbeert waardoor de werking gedeeltelijk teniet kan gedaan worden.
Klei daarentegen heeft een sterk reinigende en ontgiftende werking. Die zorgt er voor dat gifstoffen en toxines worden geneutraliseerd, geabsorbeerd en uit het lichaam verwijderd. Bovendien bevat die ook een grote hoeveelheid natuurlijke enzymen, mineralen en sporenelementen.
Zo, roodsteen is zelfs slecht voor je duiven in verband met dat de roodsteen wordt mee vermalen met het voer en teveel toxines vrij geeft. Toxines zijn giftige stoffen. Niet goed dus.
Het verhaal van houtskool en klei is ook zeer interessant.
Willem Mulder schreef eerder over roodsteen:
Nu is het een lastig verhaal geworden als je de info van beiden leest.
AIDE zegt geen roodsteen maar klei daarintegen heeft een sterk reinigende en ontgiftende werking. Vraag is, wat verstaan ze dan onder roodsteen?
Willem Mulder zegt, roodsteen is eigenlijk gebakken, ijzerhoudende klei.
Voor mij schept dit alleen maar meer verwarring, niet handig.
Ook kwam ik het onderstaande nog tegen:
Iets over veel roodsteen eten. Uiteraard heb ik hier ook, net als velen onder ons, mee te maken gehad. Kreeg dit ook van mede liefhebbers te horen. Men vond dit toen ook al een probleem dus dierenartsen geraadpleegd en wat er bij hen vaak uit kwam was COCCIDIOSE. Toen ik later en tot nu dit bij mijn duiven merkte (dus veel roodsteen eten) raadpleegde/raadpleeg ik een dierenarts. Even mest onderzoekje en vaak bleek het coccidiose te zijn.
We kunnen wel concluderen dat er wat aan de hand is als je duiven teveel roodsteen eten. Als ik het zelf zou hebben bij mijn duiven dan zou ik eerst de tip van Willem Mulder proberen, electrolyten en multivitaminen aan je duiven geven.