Nadat vanmorgen de jongen waren los geweest en even na het middaguur weer waren binnen gehaald, hebben we om 16 uur alle ouden (met hulp van Sabine) in totaal 44 stuks in de mandjes gepakt en een klein stukje weg gebracht.
Ik ben naar het Twentekanaal gereden, ongeveer halfweg Delden en dat zal door de lucht ongeveer een 2 kilometer zijn denk ik. Daar 1 voor 1 de duiven los gelaten, eerst de doffers zodat de duivinnen de doffers zullen treffen bij binnenkomst. Dit doen we om vooral de duivinnen mijn specialiteit te leren dat ze bij binnenkomst als beloning hun partner weer zien.
Dit geeft een geweldige boost in hun motivatie. Ik had een jaar of vijf terug gelezen dat Martin van Zon zijn duiven door de week een extra lapvluchtje gaf om ze extra te motiveren. Meteen daarna heb ik dat uit geprobeerd met mijn duivinnenploeg en toen vol spanning de daaropvolgende wedvlucht staan oppassen. We maakten een geweldige mooie uitslag. Daarna in overleg met de vrouw besloten om dat elke dag voor het inkorven te gaan doen. Heel vaak was het al voldoende om de duivinnen na hun training op de doffers te laten vallen bij binnenkomst. Dat gaf reeds voldoende motivatie waardoor het wegbrengen niet meer nodig was.
Nu nog wel gedaan omdat wij met alleen 1 jarige duiven spelen en nog weinig ervaring hebben met het weduwschap.
Morgen gaan we inmanden voor een vlucht van 112 kilometer naar Beek en Donk. We gaan er een 41 tal mee doen.
De planning was eerst om alleen met de duivinnen te vliegen en met de doffers pas op de natour. Het coronavirus heeft echter ervoor gezorgd dat ik mijn planning heb aangepast. De doffers hebben 1 afdeling (van de twee) van de jongen gekregen en zijn samen met de duivinnen op weduwschap gezet. Het Van Zon hok leent zich prima om de afdelingen te kunnen verduisteren zodat we daarmee zijn gestart met de oude duiven wat ook niet geplant was en de jonge duiven wel volgens onze planning. Meteen toen het bekend werd gemaakt dat we weer konden vliegen met de duiven, hebben wij het verduisteren van de oude duiven stop gezet. Voordeel is dat ik nu veel sneller kan zien wat de goede doffers zijn en dat de doffers meteen aan hun opleiding kunnen beginnen en niet hoeven te wachten tot de vluchten later (augustus/september) in het seizoen.
Nadeel was wel dat de derde ronde jongen niet in een aparte afdeling kon worden gezet en dat ze bij de jongen van de 1ste en 2de ronde moesten zitten. Ik kan ze dus ook niet apart loslaten. Gelukkig gaat dit tot heden boven verwachting goed en hebben we nog nauwlijks jongen van het hok verloren. (2 tot heden)
We hebben alleen maar jongen van de kwekers gekweekt en de eerste ronde eitjes zijn onder de vliegduiven gelegd.
Wel hebben we bij de 1ste en 2de ronde jongen een lichte coli gezien welke we met een paar dagen 4 in 1 mix en daarna Patastop, wisten te bedwingen. Ook de derde ronde kreeg er last van maar dat is ook op dezelfde wijze opgelost. Nu zien de jongen er zeer strak uit en vliegen ze best bij huis. Ben zeer benieuwd wat hun seizoen ons zal gaan brengen, heb er best vertrouwen in.
Tot zover de extra motivatie, we gaan zaterdag wel zien wat het ons gebracht heeft.
Onderstaand wat foto,s van de plek van lossen.