Op de laatste NPO vergadering is het onderstaande voorstel aangenomen.
- Er komt geen inkorfbeperking maar wel een maximale deelname per liefhebber van 150 oude en 250 jonge duiven aan een wedvlucht.
Afgelopen weekend vlogen we een africhtingsvlucht voor onze duiven maar Compuclub onze rekenaar noemt het een testvlucht. Nu kunnen mooi alle systemen, chipringen, klokken en antennes etc. getest worden.
Koopman had 310 duiven ingekorfd zoals te zien is op de onderstaande afbeelding. Omdat het een testvlucht was, telde nog niet de maximale deelname van 150 oude duiven per liefhebber. Je mag er wel meer mee doen zoals Koopman in dit geval, maar alleen de 150 eerste duiven van de lijst nemen deel aan de wedvlucht. De overige 160 duiven tellen niet mee en doen alleen wedstrijdritme op en maken hun kilometers.
Maar Bas Verkerk pakt het heel anders aan. De vliegploeg van Bas Verkerk en zijn vader bestaat ook uit meer dan 150 vliegduiven. Kijk op de onderstaande afbeelding maar eens hoe Bas het heeft opgelost.
Bas heeft zijn vliegploeg aangepast en waarschijnlijk een deel op zijn naam gezet en een deel op zijn vaders naam, beide spelend onder de naam G. & S. Verkerk. Zo kan Bas met maximaal 300 duiven op de uitslagen komen te staan. (Bas 150 en vaders 150 stuks) Bas doet het vooral om al zijn vliegduiven de kans te geven om een duifkampioenschap te winnen. Ik snap het wel het zijn commerciële hokken dus je wilt laten zien wat je duiven presteren. In ieder geval heeft Bas er zeer goed over nagedacht.
Van de africhtingsvlucht van afgelopen zaterdag zijn er bij ons nog 10 duiven onderweg. Dat is natuurlijk veel te veel maar het heeft een oorzaak. We missen nog 2 oude doffers van 2020 die vorig jaar alleen mee zijn geweest op de natour vluchten. Haalden toen wel 50% prijs maar hebben kennelijk onvoldoende geleerd om nu thuis te komen. De andere 8 duiven zijn allen van 2021 en dus een jaarling (1 jarige) zoals wij dat benoemen. Maar vorig jaar was de natourvlucht vanuit Duffel een heel lastige vlucht voor mijn jongen. Lees onderstaand het verslag maar eens door.
Veel van onze jongen kwamen na dag 1 weer terug op het hok. Om deze jongen een eerlijke kans te geven, mochten ze blijven zitten en het in 2022 waar gaan maken.
Van de 8 jaarlingen die nog onderweg zijn, hebben maar liefst 6 jaarlingen reeds een opmerking achter hun ringnummer staan. Vijf jaarlingen zijn later terug gekomen van Duffel en 1 jaarling had haar poot blesseerd.
Conclusie is dus dat de duiven die weg zijn te weinig ervaring hebben gehad en wanneer een duif dagen later terug komt van een vlucht, schijnbaar moeite heeft om als het even lastig wordt of tegenzit, dezelfde dag nog thuis te geraken. Ik heb er van geleerd maar wist het eigenlijk wel. Zodoende de tekst een leerzame vlucht.