Een paar weken geleden kreeg ik een mooi filmpje van een liefhebber waar ik veel contact mee heb, daarop zie je zijn duiven heel hoog trainen. Onderstaand het filmpje.
De liefhebber maakte zich zorgen dat zijn duiven nu zo goed en hoog aan het trainen zijn terwijl het vliegseizoen pas over een paar maanden van start zou moeten gaan. Zelf verwacht ik dat in verband met de corona het vliegseizoen voor onze duiven net als vorig jaar later van start zal gaan. Reden is dat wij nu nog in een complete lockdown zitten met zelfs een avondklok en maar maximaal 1 bezoeker aan huis gewenst is. Dus veel strengere regelgeving dan vorig jaar en daarom is de kans om op tijd te gaan starten met de wedvluchten (begin april) zeer klein.
Afijn, ik denk zelf dat de liefhebber zich terecht zorgen kan maken over het geweldige trainen van zijn duiven. Veel topsporters werken meestal naar hun piekvorm toe als het er toe doet. Bij schaatsers zie je het bij de grote toernooien waar ze willen staan. Ook de olympische spelen is een moment waar men wil pieken. Onderstaand een mooi verhaal die ik nooit vergeten ben:
Het zal ruim 30 jaar geleden zijn dat ik had afgesproken met 1 van de bekendste liefhebbers van Nederland om op hokbezoek te gaan naar een liefhebber in Winterswijk. De betreffende liefhebber had een super vliegdoffer op zijn hok zitten waar hij uitmuntend mee presteerde. We kwamen in de winter bij hem op hokbezoek en de doffer was reeds mooi door de rui heen. We kregen hem in handen en het was werkelijk een plaatje, geweldige bouw en zachte pluim. Wouw, meteen begin je dan te dromen van had ik er daar maar een hok vol van. De eigenaar vroeg aan de bekende liefhebber, wat vindt je er van? Zijn antwoord en vooral de blik van de eigenaar zal ik nooit meer vergeten. Hij vertelde hem dat het een geweldige mooie doffer was, zeer gespiert maar dat er 1 probleem was. Hij vertelde verder dat het probleem ervoor ging zorgen dat de doffer niet in het aanstaande wedvlucht seizoen de prestaties zou gaan neerzetten wat hij er van verwachte en welke de doffer reeds had bewezen. De eigenaar wilde graag weten wat het probleem was. Dus vertelde hij verder, de doffer was op dat moment in topvorm terwijl hij die in het wedvluchtseizoen moet hebben. Hij vertrouwde er niet op dat de doffer die vorm zou kunnen vasthouden. We zijn naar huis gereden en ik kon mooi bekijken of het klopte wat de bekende liefhebber had gezegd. En inderdaad klopte zijn verhaal, de doffer ging met de wedvluchten mee maar kon niet meer uitblinken.
Conclusie is dus dat je op de juiste momenten die je zelf hebt uitgekozen moet pieken en er moet staan met je duiven. Werk daar ook naar toe. Veel eendaagse fondspelers verduisteren hun oude duiven nog tijdens de vitesse vluchten om er zeker van te zijn dat hun vorm bij de duiven komt na een week of 4 tot 6 na het opheffen van de verduistering. Na de langste dag gaan deze liefhebbers vaak ook bijlichten om de vorm vast te houden voor de laatste eendaagse fondvluchten. De overnacht liefhebbers zetten meestal hun duiven op de belangrijke wedvluchten met goede neststanden en vaak op hun eerste nestje met jongen. Die laten ook niets aan het toeval over en hebben hun duiven een mooi voortraject van opleervluchten gegeven zodat ze de juiste lijn en conditie reeds te pakken hebben.
Zelf doe ik mijn duiven na de laatste vlucht uit elkaar en een beetje afhankelijk van het weer komen ze dan ook niet meer buiten. Tevens krijgen ze geen medicatie meer of alleen individueel als er wat aan schort. Na de rui licht voeren en weinig extra,s. Wat ik wel belangrijk vindt is om ze wel weer in het voorjaar op tijd dagelijks los te gaan laten, zodat ze hun conditie weer kunnen opbouwen en om scheefvliegers te voorkomen. Als de sneeuw verdwenen is ga ik beginnen met het loslaten van mijn duiven.
Tip: maak voor uzelf alvast een plan wat U gaat doen mocht het vliegseizoen inderdaad later van start gaan. Verduisteren is een mooie optie als het kan, ik ga dat zeer zeker doen. Het is mij vorig jaar prima bevallen. Heb dan meteen tijd om de duiven wat vaker af te richten, elke week 1 africhtingsvlucht zodat ze ook mooi het weduwschap systeem leren. Maak van elk nadeel uw voordeel.