Zo vanmorgen het hele tuin hok van 10 x 2.5 meter schoon gemaakt, gelukkig was dat maar ruim een half uurtje stront krabben wat ik in de winter meestal op de zaterdag pleeg te doen. Wellicht denkt u nu hoe kan dat nou maar ruim een half uur, nu dat is eenvoudig alles zit op roosters alleen de 50 broedvakken en ongeveer 100 zitvakken niet. Daarnaast zitten er onder de zitvakken stront bakken met roosters zodat de meeste stront eenvoudig en snel te verwijderen is, deze zijn nu dus ook weer mooi schoon. Alleen de stront onder de roosters van de vloer blijft een heel jaar liggen en wordt dus maar 1x per jaar schoon gemaakt, dat is mede mogelijk omdat er daar onder de roosters nog wel een 25 cm ruimte is.
De duiven wat licht gevoerd en de rennen gesloten zodat ze geen dauw- of regendruppels kunnen bemachtigen en compleet zijn toegewezen op de waterbak. Voordoen de waterbak reeds verwijderd zodat ze het voorgaande uur niet meer uit de waterbak konden drinken.
Het wormmiddel blijft minstens 24 uur in het hok staan en ik zorg er altijd voor dat er dan 2 voerbeurten (1x per dag) gedaan kunnen worden. Advies is wel om licht te voeren en beslist niet te zwaar want dan gaan de duiven braken.
Twee weken geleden is de 1ste wormkuur reeds gedaan en nu dus de 2de zodat eventuele eitjes welke na de 1ste keur nog aanwezig waren en die ondertussen zijn uitgekomen ook aangepakt worden waardoor na de 2e kuur de duiven en het hok weer schoon van wormen moeten zijn.
Ik doe het al jaren zo want je wilt niet hebben dat je midden in het vliegseizoen tot de ontdekking moet komen dat je duiven wormen hebben.
Ik heb al wel eens veel last gehad van wormen maar dat is nu al meer dan 10 jaar geleden. Oorzaak is meestal de bijgehaalde duiven die het dan mee brengen. Is mij nu al een paar keer overkomen en ik ben er altijd op bedacht.
Aangezien de kwekers binnenkort gekoppeld worden zullen deze als ze op eitjes zitten een wormtablet krijgen van Belgica de Weerd, dit om onvruchtbare eitjes te voorkomen want het advies is om het niet te geven vlak voor het koppelen.
Als laatste een wormkuur voor ongeveer 100 duiven bestaat uit 2 flesjes en dat kost ongeveer een 7,50 euro per flesje dus voor de kosten hoeft u het niet te laten.
Onderstaand een foto van het wormmiddel