We zijn weer een dikke week terug van onze vakantie in Spanje. We zaten aan de kust niet ver van Benidorm in een prachtige bungalow gelegen op een heuvel met schitterend uitzicht op Moraira en de zee. Alleen op de dag van aankomst wat regen gehad en verder drie weken zon, zon en nog eens zon. Gelukkig had de luxe bungalow 4 airco,s die we echt wel nodig hadden.
Afijn, Sabine heeft de laatste natourvlucht de duiven ingekorfd en geklokt. Maar liefst 18 doffers stonden op de uitslag van de 20. De duiven stonden er goed op bij onze thuiskomst en zijn mooi aan het ruien.
Maar in het vlieghok van de duivinnen lag afgelopen zaterdag een kado op mij te wachten toen ik de zitvakken aan het schoonmaken was. Zie de onderstaande foto.
4 afbeeldingen van één en dezelfde lintworm. Ik hem hem even in de vensterbank gelegd buiten van het zwembad zodat je mooi de lengte kunt zien. De 2 kleine stukjes hoorden er ook bij.
Ik heb in mijn 50 jarige loopbaan als postduiven liefhebber nog maar hooguit 2 keer zoiets meegemaakt.
Ik herinner mij nog goed dat ik in Neede een doffer had zitten waar een lintworm een centimeter of 5 uit zijn poep gaatje stak. Wat nu was de eerste vraag, dus ik naar Johan Lammersen en gevraagd wat te doen. Johan wist wel een oplossing en dat was Haarlemmer Olie.
Ik ben meteen naar de apotheek gereden en heb het bovenstaande aangeschaft. Thuis gekomen meteen de doffer gepakt en met een pipet de haarlemmer olie in zijn bek gespoten. Ik wist niet hoeveel ik moest gebruiken dus heb een mooie hoeveelheid gebruikt en de doffer apart in een mandje gezet. Binnen twee uur was de hele lintworm er uit. Wouw wat een groot ding en vooral zijn lengte viel op. Meteen naar Johan Lammersen gereden met de lintworm en deze aan hem laten zien. Dat kun je beter meteen doen want als de lintworm opdroogt dan verschrompeld die en kan zijn lengte zo halveren.
Achteraf heb ik waarschijnlijk teveel haarlemmer olie gebruikt want de doffer heeft nooit geen prijs meer gevlogen.
Nu eerst maar eens op het internet gekeken wat de oplossing is. Het onderstaande gevonden.
Een lintworminfectie op het hok beperkt zich meestal tot een individueel geval.
Meestal zien we plots een duif lopen waarbij aan het achterste een soort van rijstkorreltje hangt. Dit is een schakel van een lintworm en in veel gevallen kun je, wanneer je er zeer voorzichtig aan trekt, een lintworm naar buiten krijgen van wel 30 tot 50 cm lengte. Meestal zijn er echter meerdere lintwormen in het lichaam aanwezig en is het aan te raden een behandeling te starten.
Lintworminfecties worden niet rechtstreeks van de ene duif naar de andere overgezet, maar verlopen via een tussengastheer. De uitgescheiden eitjes worden opgegeten door een slak en ontwikkelen zich pas in het slakje tot een larve die dan kan uitgroeien tot een lintworm. De duiven dienen dus een besmette slak op te nemen alvorens ze kunnen besmet worden met de lintwormlarve.
Bij een behandeling van een lintworminfectie bestaat er geen specifiek middel voor duiven en wordt een ontwormingstablet voor honden en katten gebruikt, op basis van pyrantel en praziquantel.
Het betreft bij ons een oude vliegduivin van 2019 de 445. Deze duivin viel op dit jaar door haar mindere prestaties, ze stond bij mij al op de reservelijst.
Ons zwembad was vroeger 2x zo groot en veel bewoners uit Hengelo hebben er zwemles gehad. Het was een particuliere zwemschool. Maar toen wij het pand kochten was het zwembad gehalveerd en van die helft was een tuin gemaakt waar nu ons prachtige Van Zon hok op staat. Helaas hebben ze het oude zwembad in de grond laten zitten en vol gestort met puin. Daardoor konden wij in eerste instantie niet de grond bestraten omdat de ondergrond veel te nat was. De trilmachine zakte wel 30 tot 40 centimeter in de grond. Oplossing infiltreren en een infiltratieput. Dus voor het hok zit er nu een dikke buis van wel 40 centimeter doorsnee 2 meter in de grond. Daarin zit een waterpomp die het water uit de put haalt en afvoert op het riool. Daarbij ook nog vele meters infiltratiebuis aangelegd die het regenwater in de grond rechtstreeks moet afvoeren op het riool.
In het begin gebruikte ik het grondwater en vulde daar de baadbak mee die voor het hok op de grond staat. Dat doe ik het laatste jaar beslist niet meer want ik ontdekte een tweetal jaren terug dat er behalve het grondwater ook slakken en kleine slakjes mee naar boven kwamen. Ik wist dat ik er problemen mee kon krijgen als de duiven de slakjes gaan eten. Dus ik denk dat ik er te laat mee ben gestopt en dat de 19-445 er al wat opgevreten heeft.
Zo zie je maar weer dat je altijd alert moet zijn.
Sabine en ik zijn nu zeer druk met het maken van de verkoop omschrijvingen van de ontvangen schenkingen voor de eerste Marathon verkoop ten gunste van het goede doel Make-a-Wish. Het is veel zoekwerk want het mooiste is als de prestaties of gewonnen kampioenschappen er van 2023 bij staan.
We hebben van heel veel goede Marathon liefhebbers een schenking mogen ontvangen.
Er zijn maar liefst 42 bonnen waarvan de liefhebbers de 1e nationaal of 1e internationaal of 1e NPO op hun naam hebben staan.
Ik kijk er in ieder geval naar uit.