De voorbereiding van het nieuwe vliegseizoen begint al meteen na de laatste vlucht van het voorgaande vliegseizoen.
Wij hebben toen meteen de vliegduiven gescheiden en niet meer los gehad. Dat heeft vooral te maken met onze vakantie zodat Sabine makkelijk de duiven kan verzorgen.
Heel de winter heb ik mijn eigen duiven mooi gezond gehad. Eigenlijk 1 van de zeer weinige winters dat het zo goed ging met de gezondheid van de vliegduiven. Meestal is er altijd wel iets aan de hand maar nu dus niet.
Bij de gastduiven voor de twee bonnenverkopingen in verband met het 100 jarig bestaan van postduivenvereniging de Luchtreizegers was dat wel anders. Ik heb er in totaal wel een dikke 60 mogen verzorgen en het maximale aantal wat er bij mij tegelijk in 1 afdeling heeft gezeten waren 52 duiven van wel meer dan 40 verschillende liefhebbers. Na de eerste bonnenverkoop vertrokken er weer duiven naar hun nieuwe eigenaars, maar kwamen er ook weer duiven bij voor de tweede bonnenverkoop. Zelfs op een goed hok is dat vragen om problemen en helaas kwamen die er ook. Is was zelf bang voor coli maar dat gebeurde gelukkig niet. Alle duiven hebben een geelpil gekregen voordat deze bij mij in het hok kwamen. Het geel is de basis voor veel ziektes bij duiven, het is dus van belang dat je dus niet het geel moet hebben bij je duiven. Ondanks dat de duiven vrij waren van het geel waren er veel ornithose verschijnselen. Wellicht kwam dat omdat er veel late jongen bij zaten die nog weerstand moeten opbouwen. Gelukkig is met behulp van dierenarts Heitkamp het probleem verholpen.
Ik ben wel ontzettend geschrokken dat net toen de mest mooi was en de duiven er prachtig uitzagen er op een morgen 1 oude duif dood in het hok lag. Er was aan de duif niets te zien, mooi vol, geen bloed etc maar wel morsdood. Het enigste opvallende was dat bij de voeren de avond ervoor de duif op viel omdat deze als eerste klaar was met het eten. Ik heb er niets achter gezocht want de duif kwam van een zeer goede liefhebber en bij mij zijn de betere duiven tijdens het vliegseizoen als eerste gereed met hun voermaaltijd. De duif zal vast iets inwendig hebben gehad. Dat kan gebeuren maar het was al met al heel vervelend. Gelukkig heeft de liefhebber een bon voor een jonge duif beschikbaar gesteld. Ik heb er wel een aantal nachten slecht van kunnen geslapen.
Ik heb er best wel wat van geleerd. Je kunt niet voorzichtig genoeg zijn met het bijhalen van andere duiven. Zet ze eerst een aantal weken apart en steek ze een geelpil maar ook een wormpil op. De wormpil zou ik dan wel een week later geven. Controleer de duiven goed op luis en stuitluis en ook al zie je niets toch druppelen om ze een half jaar luisvrij te houden.
De afgelopen week zijn bij ons alle duiven dagelijks buiten geweest. Alleen op de zondag zijn de vliegduivinnen die reeds op weduwschap zitten (A ploeg) buiten geweest. Ik wilde deze duivinnen voor de eerste keer op hun doffers laten vallen. Daarvoor moet ik eerst alle jaarlingduivinnen in de mandjes zetten want de meesten zitten nu op kunsteitjes bij de doffers van de A ploeg. De meeste doffers krijgen bij mij 2 duivinnen. Dat lukte prima en de duivinnen hadden er veel lol aan. Vanmorgen bij het voeren stonden de duivinnen mij al op te wachten met de vraag om meteen weer naar hun doffers te mogen gaan. Ze moeten weer even wachten tot het volgende weekend. De A ploeg duivinnen beginnen aan huis al weer behoorlijk te trainen. Het heeft mij weer ongeveer een week gekost om de duivinnen weer goed aan de voerbak te krijgen nadat ze van hun jongen zijn gescheiden.
Ik heb een geweldige grote vliegploeg zitten van 93 duiven. Dat komt omdat wij voor het eerst een mooie ploeg jaarlingen hebben over gehouden, maar liefst 42 stuks. Helaas is de vliegploeg ingekort naar 90 duiven.
Er is een jaarlingduivin tegen het raam van onze schuifpui gevlogen en dat heeft ze niet overleefd. Tevens was er een doffer die mij niet aan stond, deze is naar Sabine gegaan. Ook de duif met het pootje heb ik weer terug gedaan naar Sabine. Ze had geen enkel oog voor een mooie doffer.
Onderstaand een filmpje van de duivin als ze weer bij Sabine is en als ze de stem hoort van Sabine.
Ze zit nog in het mandje die ik bij Sabine had neer gezet.
Aanstaande vrijdag worden bij ons alle duiven gevaccineerd tegen paramixo de verplichte enting.
Met een goede week gaan ook de jaarlingduivinnen op weduwschap zodat ik mooi voor 1 April alles op weduwschap heb zitten.
Tevens heb ik alle vluchten (behalve de marathon vluchten) in mijn agenda gezet. Zowel de inkorfdag als de losdag. Straks als de inkorftijden bekend zijn dan staat de wedvlucht er reeds in en is het alleen nog maar even de inkorftijden invoeren. Bij alle wedvluchten ook de afstanden vermeld en de nieuwe losplaatsen ingebracht in Compustam het stamboompakket van Compuclub. Tevens kleuren gebruikt bij de wedvluchten in de agenda. Paars is een trainingsvlucht. Groen is een wedvlucht die ik ga spelen met de duiven. Bij oranje is het nog maar de vraag of ik die wedvlucht ga spelen. (De latere eendaagse fondvluchten) En ik heb de rode kleur gebruikt voor de vluchten die ik zelf niet ga spelen. (De jonge duiven fond vluchten) Als alles volgens planning verloopt dan gaan onze niet verduistere jongen van de 1 en 2 ronde mee met de vroege toer van de jongen maar stap is aansluitend met die ploeg over op het natour programma.
Plannen genoeg, nu maar zien of we die ook waar kunnen maken.
Ps de eigenaar van de duif uit Iraak woont in Lichtenvoorde. Hij heeft vorige week de duif laten ophalen door een kennis van hem die dicht bij mij in de buurt woont.