17-10-2024 Beestjes in het voer.

Ik heb het zelf nog nooit mee gemaakt maar heb wel eens gehoord van verschillende liefhebbers die beestjes in het duivenvoer hadden zitten.

Zo kreeg ik van 1 van mijn vaste lezers de vraag of ik bekend was met “klander” in het voer. Eerlijkheidshalve wist ik niet wat “klander” is maar gelukkig had hij ook de onderstaande foto toegevoegd:

Je kunt nu mooi op de binnenkant van de zak de zwarte beestjes zien zitten. Hij had al meerdere zendingen voer laten ophalen door zijn voerleverancier.

Eerst maar even opgezocht wat “Klander” nu exact is.

De graanklander (Sitophilus granarius) is een kever die behoort tot de snuitkevers (Curculionoidea). Een andere naam is graankalander, en de larve wordt wel korenworm genoemd.

De soort wordt 3 tot 5 millimeter lang en is bruin van kleur, het achterlijf is in de lengte gegroefd en heeft vier lichte vlekken. Het borststuk is bijna net zo groot als het achterlijf en ook heeft de kever de voor snuitkevers karakteristieke, slurf-achtige maar verharde snuitpunt.

Er zijn wel meer soorten klanders, zoals de rijstklander (Sitophilus oryzae) en de maisklander (Sitophilus zeamais), die allemaal leven van de zaden van de plant. Allemaal leven ze van graan- of zetmeelhoudend voedsel, van graankorrels tot koekjes. De graanklander heeft overigens voor de bestrijding het voordeel dat de soort niet kan vliegen, in tegenstelling tot de meeste soorten die zich sneller kunnen verspreiden. Omdat een aantal van de lievelingsgewassen op wereldwijde schaal wordt geteeld door de mens, zijn enkele soorten berucht om hun schadelijkheid.

De graanklander komt net als enkele andere klanders wereldwijd voor, en is al zo lang bekend in Nederland en België vanwege de graanhandel dat de soort min of meer als inheems wordt beschouwd. De kevers kunnen indien ze al te massaal voorkomen graanvoorraden bederven door deze te bevuilen en deels op te eten. Bestrijding zoals met pesticiden is geen optie, dus het weggooien van besmette voorraden en goede hygiëne-maatregelen toepassen is de handigste manier om van een besmetting af te komen. Alle levensstadia van de kever kunnen overigens wel door diepvriezen en door verhitting worden beëindigd.

Gaan duiven dood door ongedierte?

Op zich gaat een duif niet dood aan wat kleine beestjes. Maar het kan er wel voor zorgen dat je duiven in conditie achteruitgaan. Dunne mest is het eerste wat je opmerkt door het verliezen van conditie. Verliest van conditie betekent dat een duif ook zijn weerstand verliest. Wat er voor kan zorgen dat er ziektes kunnen uitbreken waar ze normaal gesproken niet zo makkelijk vatbaar voor waren.

Conclusie: Mocht je het bovenstaande hebben in een zak gekocht voer, doe die zak meteen terug naar je voerleverancier. Het probleem moet aan de basis verholpen worden. Niemand wil het risico lopen op conditie verlies bij je duiven of minder weerstand en dat beslist in de ruiperiode niet.

Wil je voerleverancier de zak duivenvoer niet terug nemen, dan kunt u het beste een andere voerleverancier gaan nemen.

Behalve de graan Kalander kan er ook Voermijt of Voedermot voorkomen in het voer.

Voermijt

Voermijten zijn maar ongeveer 300 µm groot. Individueel zijn ze dus praktisch onzichtbaar voor het menselijk oog. Als ze zich eenmaal hebben voortgeplant, zijn ze echter gemakkelijk te herkennen aan het bruinachtige mijtstof in de verpakking en op het voer.

Bovendien heeft voer dat verontreinigd is met voermijten meestal een mintgeur.

Voedermot

Voermotten leggen hun eitjes in of nabij voedsel, bij voorkeur in voeding rijk aan koolhydraten en eiwitten. De larven voeden zich vervolgens met dit voedsel, terwijl de mot zelf volledig onschadelijk is.

Zeer belangrijk is uw voeropslag.

Bewaren van duivenvoer doe je in een afgesloten ton. Die koel en donker bewaard wordt. Eventueel ongedierte ontwikkeld zich niet. Ook aan tocht hebben kleine beestjes een hekel dus als het niet anders is zorg dan dat het voer in een goed ventileerbare ruimte opgeslagen kan worden.  Ook helpt het om nooit teveel voer op te slaan. Voer genoeg voor een maand is lang genoeg.

Mijn voeropslag, de beste investering die ik ooit gedaan heb op duiven gebied. In 1 voerbak kan minstens 25 kilo voer. Nog nooit geen last gehad van beestjes in het voer of muizen.