Het belangrijkste voor een leuke en mooie hobby is dat je als liefhebber het plezier kunt beleven aan je sport in een vereniging en dat je het met je sportliefhebbers/vrienden kunt delen. De gezelligheid bij het inkorven of klok afslaan, het wachten op de uitslag en het horen van de fantastische verhalen uit het verleden. De nieuwjaarsreceptie, de bbq aan het einde van het vluchtseizoen en de winterse activiteiten, samen met de partners maken het extra gezellig.
Ik heb jaren terug afscheid moeten nemen van de postduivenvereniging in Neede en ben ik lid geworden in Lochem bij de postduivenvereniging Pax Snelpost. Ik heb er nooit spijt van gehad want het spelplezier en vooral de gezelligheid hadden we in Lochem meteen na ons lidmaatschap (we waren met 5 leden uit Neede) weer te pakken.
Maar na onze verhuizing naar Hengelo kon ik weer op zoek gaan naar een nieuwe postduivenvereniging. Na onderzoek heb ik besloten om mij aan te melden bij de vereniging waar ik de meeste concurrentie kon verwachten op de snelheidsvluchten. Dat werd dus de postduivenvereniging de Luchtreizigers. De concurrentie is erg sterk en daar ging ik voor, omdat ik hierdoor ook beter van word. Je eigen inzet gaat omhoog, je gaat betere duiven aanschaffen want je wilt je vrienden/concurrenten graag verslaan.
Aan het begin van dit jaar zijn er 4 nieuwe bestuursleden geïnstalleerd van de 5 bestuursleden die PV de Luchtreizigers heeft. Het was echt toeval dat er 4 bestuursleden stopten. In 2024 bestaat onze vereniging 100 jaar dus het was belangrijk om weer een voltallig bestuur te krijgen die de kar willen trekken.
Vorige week hadden we de eerste vergadering met het nieuwe bestuur. De opkomst van de leden was zeer goed en het nieuwe bestuur heeft meteen laten zien dat ze er zin in hebben. In een mooi tempo werd de ene na het andere voorstel aangenomen. Er komt een nieuwe gekeurde rolsteiger voor het laden van de duiven, nieuwe tellers, een aanprakelijkheidsverzekering en een nieuwe PC. Ook hebben een aantal leden zich aangemeld om de muren/wanden van het kantine deel te gaan schilderen. De buitenzijde van het gebouw hoeven we niet te schilderen omdat dit uitbesteed wordt aan de grafitti kunstenaars. Die mogen ons gebouw daarvoor gebruiken. Er worden zelfs graffitti cursussen gegeven bij en op ons duivenlokaal.
Een belangrijk onderwerp was de functieverdeling van alle werkgroepen etc. binnen onze vereniging voor 2023. Gelukkig werden alle functies mooi en snel ingedeeld.
Ook is er nu een werkgroep voor het 100 jarig jubileum. Twee leden van het bestuur hadden een prachtig voorstel gemaakt wat we kunnen doen met het 100 jarig jubileum in 2024. Het mooie is dat alle leden mogen meedenken en met ideeën mogen komen. De commissie 100 jarig jubileum gaat nu het een en ander uitwerken zodat dit besproken kan worden op de eerstvolgende vergadering. Ik kan er nog niets over zeggen maar het wordt vast een mooi en bijzonder jubileum. Er is vast aan het eind van het jaar geen duivenliefhebber meer in Nederland die niet weet wat er in Hengelo staat te gebeuren. Ik kom er vast nog vaak op terug.
Op eigen hok
We hebben 31 jongen geringd van de eerste ronde die binnenkort samen met de vliegduivinnen zullen worden afgezet. De tweede ronde eitjes mogen de kwekers zelf uitbroeden. Als u dit leest dan zijn ook hun eitjes aan het uitkomen. We verwachten wederom een goede 30 jongen zodat er ongeveer 60 jonge duiven zitten, die klaargemaakt zullen worden om met de vroege toer van de jonge duiven mee te gaan. De derde ronde kan dan mooi met de natourvluchten mee zodat wij ook aan risico spreiding doen. Deze derde ronde komt dit jaar voor het eerst in een eigen hok te zitten. We verwachten dat het de gezondheid van onze jongen ten goede komt.
Bij ons loopt niet alles op rolletjes, zo hebben wij onbevruchte eitjes, kapot gevochten eitjes en zelfs nog een tweetal kweekduivinnen zonder eitjes. 1 van deze duivinnen van 2014 kan verhuizen naar ons bejaardenhok. De ander is een jaarlingduivin en moet toch binnenkort een keer gaan leggen.
Maar onze oudste kweekdoffer Rodie genaamd is van 2010 en bevrucht gelukkig nog steeds. Hij zit nu samen met een prachtige schimmel duivin uit 2021 van de combinatie Kamp-Kippers. Afgelopen jaar was onze beste vliegdoffer de 20-597. Hij is een zoon van Rodie. Hij vloog een 1ste op Quievrain en was in de CC 2e van 1542 duiven. Dus op latere leeftijd kunnen ze nog best de juiste genen doorgeven aan hun kinderen.
Als de vliegduivinnen met hun jongen worden afgezet, dan mogen de doffers een viertal dagen alleen op hun hok verblijven voordat deze weer gekoppeld worden aan de resterende 14 vliegduivinnen. Het waren er 15 maar helaas bleek er nog een doffer tussen te zitten. Beslist een tegenvaller omdat wij alleen met duivinnen gaan vliegen.
Daarna zal het niet lang meer duren voordat de duiven naar buiten mogen. Maar daar vertel ik u in een ander blog vast meer over.