In 2010 heb ik de eerste snelheidsduiven aangeschaft na best een lange periode de overnacht fond te hebben gevlogen met mijn duiven.
In de begin jaren (1974 t/m 1989) van onze hobby (vaders en ik) waren we zeer succesvol op de snelheidsvluchten, maar ook voor het generale kampioenschap van de vereniging.
Toen ik zelf een huis kocht en mijn carriere aan het opbouwen was met daarbij 2x in de week een avondstudie, heb ik besloten om mij te gaan richten op de overnacht vluchten om wat minder tijd te hoeven besteden aan de duiven. Achteraf gezien een misrekening als je ziet wat de toppers van de grote fond er nu voor over hebben om te presteren.
Zelfs een drietal jaren geprobeerd de duiven zo natuurlijk mogelijk te houden, dus ook zonder medicatie. Prachtig maar echt goed presteren met de duiven was er niet bij, vooral het geel zat ze in de weg. Als ik hoor hoe bang Jellema voor het geel is bij zijn duiven en dat hij zijn duiven zeer goed controleert op het geel, dan geloof ik niet dat je zonder maatregelen tegen het geel goed kunt presteren. Goed presterende liefhebbers die zeggen er niets aan te doen, geloof ik dan ook beslist niet. Zodra je duiven in de verzendmanden komen ben je aan de beurt met je duiven mocht je niets doen tegen het geel.
Maar wel een mooie tijd meegemaakt. Hokbezoeken bij mevrouw Sprenkels, Jack van der Wegen, Lucie en Anton van der Wegen, Theo Burgers, William Geerts, Raoel Verstraete etc. Ook de feestavonden van de VNC en ZLU waren toen fantastisch. Mijn beste vriend Johan Lammersen presteerde zeer goed en was meermaals bij de VNC kampioenen, bij hem veel vroege duiven zien komen en genoten van de gezelligheid.
In het oosten van Nederland zitten liefhebbers die geweldig presteren op de overnacht fond. Ik zal eerst beginnen met de liefhebbers die op de middaglossing top presteren:
- De beste liefhebber in 2021 op de middaglossing is C & G Koopman de kampioenen van het VNCC.
- Maar Harald Zwiers is de te kloppen man op de middaglossingen. Zijn duiven zijn er zeer geschikt voor. Hij werd de 4e kampioen van het VNCC omdat Harald Zwiers zijn aangewezen duiven wat minder pakte.
- Op plek 2 staat H. Sabel uit Hengelo. Een zeer kleine liefhebber met weinig ruimte maar zeer goede overnacht duiven. Hij heeft ook de beste overnachtduif over 3 vluchten in het VNCC en zelfs van geheel Nederland. Bij hem zou ik beslist duiven gaan halen als ik weer de overnacht vluchten zou willen spelen. Verwacht dat de jongen bij Sabel nog redelijk betaalbaar zijn.
- Robin Bakhuis is de nummer 3 van het VNCC. Zeer knap, ik ken hem niet maar zou hem wel willen leren kennen mocht ik de grote fond spelen met mijn duiven.
- De 5e plek is voor J. Dekkers uit Nijverdal.
Er is 1 liefhebber die op de ochtend lossingen absolute top speelt en dat is natuurlijk Jelle Jellema uit Nijverdal. Daarna komt er even niets meer en dan pas de rest van de liefhebbers. Er staat echt geen maat op wat betreft vroege duiven bij Jelle Jellema. Heeft hij 1 zeer vroege duif dan duurt het meestal niet lang meer of hij krijgt zijn duiven aan de lopende band. Maar om duiven van Jellema te willen aanschaffen moet je diep in de buidel tasten. Hij heeft een overeenkomst met Pipa waardoor Pipa zijn duiven exclusief mag verkopen. De kosten voor een jonge duif waren gemiddeld 4345 euro, 3409 euro, 5356 euro maar ook reeds een keer 15500 euro per duif. De verkoop opbrengst van 4 andere verkopen waren:
- 195.900 euro voor 48 jongen.
- 180.000 euro voor 36 jongen.
- 85.500 euro voor 25 jongen.
- 61.300 euro voor 13 jongen.
Dat zijn bedragen die niet te betalen zijn voor een gewone liefhebber. Voor Jellema gaan daar nog wel de veilingkosten vanaf met daarbij het op foto zetten van de duiven met de DNA controle of de duif wel van de juiste doffer en duivin is zoals op de stamkaart staat. Ik verwacht dat hij 60 tot 65% van de bedragen ontvangt. Samen met zijn vrouw doet hij er alles voor en heeft jaren terug zelfs zijn dierenarts praktijk vaarwel gezegd om zich volledig te kunnen toeleggen op de duivensport. Ik gun het hem van harte.
Harald Zwiers gaat met Jellema de concurrentie aan en is aan het bouwen voor een mooie ploeg vliegduiven die ook met de ochtendlossingen kunnen schitteren. Zijn doelstelling is om de wedvlucht Barcelona te gaan winnen. Ik volg nog steeds de eerste meldingen bij de Fondunie 2000, dus we gaan het zien wat de toekomst gaat brengen.
Maar als ik duiven zou willen hebben voor de ochtendlossing dan ging ik naar Willem Mulderij om te kijken of ik daar jongen van kon kopen. Echter is hij niet zo lang geleden verhuisd naar Wierden. Gezien zijn prestaties uit het verleden, denk ik dat zijn duiven de concurrentie met Jelle Jellema aan kunnen en nog betaalbaar zijn.
Mocht ik ooit de eendaagse fondvluchten willen spelen dan ga ik duiven aanschaffen bij Martin van Zon. Hij weet er al van, maar het is nog lang niet zover. Eerst op de snelheids vluchten zien dat we top kunnen presteren. Heb er vertrouwen in.