15-11-2023 De natuur op je hok. (Willem Mulder)

Het is ruitijd. Tijd voor het geven van de rijkdom uit de natuur. We kunnen weegbree, mier, brandnetels geven voor de mineralen, of wortelen voor de pro-vitamine A, boerenkool voor vitamines, mineralen zoals ijzer en ook een van de meest geschikte bronnen van calcium…. Of uien als leverancier van vitamine B6, foliumzuur, vitamine C, kalium en magnesium. Ja, de natuur is rijk. Rijker dan we wel eens denken.

Knoflook.

Deze keer wil ik o.a. graag even het met u over knoflook hebben.

We hebben het dan over de knoflookteentjes, die zo te koop zijn in de groentewinkel en in de supermarkt. Zoals al eens eerder gezegd: het hoeft allemaal niet uit een potje of een flesje te komen. Herontdek de natuur en u zult versteld staan hoe uw duiven er op reageren. Juist de ui en wintertijd zijn uitermate geschikt om van uw duiven weer “natuurdieren” te maken.

Recept.

We snijden knoflookteentjes in kleine stukjes, samen met kleine stukjes ui en winterwortel. We kunnen dit in kleine zakjes doen van 200 gram. Maak een mooie mix en dan allemaal in de diepvries. Dat is een middagje veel werk, maar dan ben je ook de hele rui en winterperiode klaar. Goedkoop en zeer goed voor je duiven. We kunnen de knoflook natuurlijk ook uitpersen en het sap over het voer te doen. Hoeveel? Ongeveer 5 ml per dag op 25 – 30  duiven op 1 liter water. Dat is een koffielepel vol. Een theelepel is 3 ml. Dat kun je gerust 2 x per week geven in de rui en in de winterperiode 1 keer per week. Veel mensen vinden dat allemaal stinken en kopen het liever kant-en-klaar in de winkel. Ook geen probleem, want knoflooksap en knoflookolie is daar meestal wel te koop.

Wat zit er allemaal in knoflooksap of knoflookolie?

Knoflook heeft een bloedzuiverende werking, verbetert de doorbloeding, verbetert de vertering, remt de kans op coccidiose en wormen, het verdrijft ze zelfs. Het voorkomt luchtwegeninfecties. Naast allicine bevat knoflook ook salicylzuur, B vitamines, eiwit of wel aminozuren, calcium, fosfor, selenium, zink en nikkel. De beste kwaliteit vindt je op oliebasis.

Wat is allicine?

Allicine is een natuurlijk antibioticum, wat zeer efficiënt werkt tegen verscheidene bacteriën, zelfs bij de ziekenhuisbacterie. Allicine heeft een relatief laag kookpunt en verdampt bij verhitting van de knoflook. Bij knoflook halen we meestal de neus op. Dat komt door de afbraakproducten van allicine. Omdat allicine zo vluchtig is, kun je de knoflookbolletjes het beste onder water inkerven. Dat heb je er het meeste resultaat mee. Doe je dat boven de drinkbak, dan is de meeste allicine al weer verdwenen en heb je minder resultaat. 

Tekst op de fles.

Het meeste zal ons allemaal wel bekend in de oren klinken. We weten hoe goed knoflook is en wat het doet. Kijken we echter op de verpakking, dan valt dat toch wel even tegen! Hoe kan dat nou? Waarom staat er tegenwoordig niks bijzonders meer op de etiketten? Alleen maar vage teksten als ”kan ondersteunen” en “heeft een stimulerende werking op”….En van al die dingen die we hierboven net genoemd hebben is niets meer te vinden. Ik zie u al denken. Wat is dat voor een aftreksel? Is dit wel goed?

Het zijn de nieuwe regeltjes van EU die ook doorwerken op onze etiketten. Als op het etiket staat: werkt tegen dit of dat, heeft een antibiotische werking, voorkomt die of die ziekte, dan vraagt de overheid onmiddellijk om het bewijs. Ook al weten we wel wat een gewoon natuurproduct als knoflook allemaal doet, je mag het niet meer op de verpakking zetten. Alleen als je het wetenschappelijk hebt kunnen aantonen en dat kost soms vele tienduizenden euro’s, zo niet vele honderdduizend eurotjes. Fabrikanten kunnen in zo’n kleine markt als de duivensport is al die wetenschappelijke bewijzen niet betalen. Daarvoor is de duivenmarkt veel te klein. Als al die gewone middelen zoals thee en natuurazijn wetenschappelijk onderzocht moeten worden…

Daar wordt een gewoon en bekend product alleen maar onnodig duur van. 

Niet seizoen gebonden.

Knoflooksap of knoflookolie kan eigenlijk het hele jaar door wel gegeven worden. Alleen in de vliegperiode willen we graag dat de duiven goed eten. En knoflook staat niet op het favoriete lijstje van de duif, dus staat het in die periode vaak niet meer op het menu. Toch zou dat in het begin van de week best kunnen, maar we zijn dan vaak in de weer met een compleet schema en dan schiet het er bij in. Jammer eigenlijk, want in ken mensen die het ook tijdens het vliegseizoen geven en eigenlijk nooit ziektes op het hok hebben.

 

Rui nog te verbeteren?

Als U niet veel tijd voor de duiven hebt gehad, of u vond het goedkoopste voer wel goed genoeg, kan de kwaliteit van de veren te wensen over laten. Dat wil zeggen: gespleten pennen of geen goede dichtheid van de veren. Dan kan men zeggen dat de ruiperiode niet goed is verlopen. Tijdens het trainen hoort u dan ook een sissend / fluitend geluid. Niets meer aan te doen. Dat wordt het volgende jaar dan een slecht seizoen.

Wees in deze tijd van het jaar niet karig met voer, want de duiven mogen niets tekort komen. Is de duif echter na de rui wat mager, maar ziet het verenpakket er wel redelijk uit, dan kunt u het verenkleed nog verbeteren: U voert  het beste een goed  wintervoer of rustmengeling tot vlak voor de kweek. Gedurende 14 dagen geeft u een klein beetje levertraan over het voer. Ik adviseer u ook twee keer per week bakkersgist te geven Indien uw duiven nu wat aan de schrale kant zijn, geeft ze dan gerust iets meer voer zodat ze wat ronder worden. Geef daarnaast voldoende mineralen en 1 x per week een bad. U zult zien, dat met 14 dagen de duiven poeder op de vleugels krijgen.

Oregano, de natuurlijke ontsmetter.

Oregano is een kruid, dat groeit in landen rond de middellandse zee. Het is een heel scherp kruid en de olie wordt er uitgeperst voor allerlei toepassingen.

De etherische oliën die uit de planten geperst worden, helpen bij de vertering en stimuleren het galsap en de enzymsecretie in de darm. Zodoende wordt het voer beter verteerd, zodat er geen broedplaats wordt voor schadelijke bacteriën zoals streptokokken en ook spoel en haarwormen, schimmels, coccidiose E-Coli en salmonella. Het kruid is zo scherp, dat het niet alleen de slechte, maar ook de goede bacteriën doodt. Men moet echt exact de dosering goed aanhouden om ongelukken te voorkomen. Overdoseren kan ernstige gevolgen hebben. Daarom wordt meestal gekozen voor een 10% oplossing in een suiker of in een olie.

Als we ons dus aan de dosering houden, dan kan oregano veel problemen oplossen en werkt het als ontsmetter na de vlucht. Men kan het vlak na een vlucht geven met meer dan 1 nacht mand. Als er een vermoeden is van besmetting, is oregano een top oplossing. Tenminste voor mensen die liever werken met natuurproducten dan met medicijnen. Van natuurproducten krijg je geen resistentie. Dat heb ik althans nog nooit gehoord.

Na het geven van oregano, kunnen we de darmflora weer helpen herstellen b.v. door het geven van probiotica. Probiotica zijn positieve bacteriën die ruimte op de darm innemen zodat slechte bacteriën dat niet kunnen doen. Te denken valt aan melkproducten als kwark, yoghurt, karnemelk, verteringsbacteriën etc. Ook daar stelt de overheid scherpe regels. Natuurlijk is dat goed om kwakzalverij te voorkomen. Maar van producten die al zo ingeburgerd zijn, waarvan de werking al zo vaak is aangetoond….nou ja, het is niet anders. We zullen er mee moeten leven. 

Willem Mulder.