Regelmatig krijg ik vragen over het volle bak systeem. Wanneer moeten we er mee beginnen en wanneer moeten we het voer weer weghalen etc. Een volle bak system beter dan een vliegschema? Wat is eigenlijk volle bak? Daarom nu een artikel hier over.
Het is dan nog wel geen vliegtijd, maar met het volle bak systeem moet je zo snel mogelijk beginnen. Liever vandaag dan morgen. Duiven moeten er n.l. aan wennen. Sommige duiven passen niet bij dat systeem. Die eten zich dagelijks rond en moeten daarom worden verwijderd. De volle bak methode is een van de beste vliegsystemen die er is. Misschien wel de allerbeste als het om fondspelen gaat. Maar Willem…. Jij hebt toch altijd een ander voersysteem gepromoot?? Klopt. Hierover later meer in dit artikel.
Allereerst zou ik willen zeggen, welk systeem je ook gebruikt, zorg ervoor, dat de duiven VOOR het vliegseizoen gezond zijn. Ga er dus mee naar een goede duivendierenarts en laat ze preventief onderzoeken. Doe je dat niet en breekt er tijdens het seizoen iets uit, dan krijg je spijt en raak je soms weken achterop.
Vaak lees ik in reportages van grote kampioenen:” ik voer gewoon volle bak hoor!! Ik hou van gemakkelijk voeren. Gewoon simpel houden”. Op zich ben ik het daar ook helemaal mee eens. Maar wat is eigenlijk volle bak? Er zijn vele manieren van volle bak voeren als je een beetje doorvraagt. Hier komen er enkele:
1. Ik voer volle bak. Ik geef steeds ander voer. In het begin van de week veel zuivering en aan het einde van de week meer vliegvoer en een paar pinda’s. En hoe lang staat de bak in het hok vroeg ik nieuwsgierig? Ongeveer een kwartier tot een half uur was het antwoord. Volle bak systeem???
2. Ik voer volle bak. Ik mix een paar goede vliegmengelingen door elkaar en klaar is Kees. Na een uur haal ik alles wat over is weg.
3. Ik mix 3 soorten vliegvoer door elkaar en gooi de bak vol. Als het voer allemaal op is, krijgen ze weer nieuw. Ze zullen alles opeten, anders krijgen ze alleen dat binnen wat ze graag lusten. Nou, dat zal ik ze wel even snel afleren……..
4. Ik voer net even iets meer dan dat de duiven opmaken. Dit omdat de duiven dan toch wat kunnen kiezen en zich niet overeten.
5. Ik geef 1 mengeling. Die krijgen ze elke dag te eten. ’s Morgens wordt de bak gevuld en ´s avonds schud ik de bak leeg. Verandering van voer is slecht voor de duiven. Daarom altijd hetzelfde voer.
6 Ik voer altijd het goedkoopste voer. Volle bak. s‘Zomers en ‘s winters. Nooit iets anders. En ik vlieg als een speer. Al die dure mengelingen….allemaal flauwe kul. Maar eh………….. wat heb je daar ik de kast staan? Snoepzaad? En hennep? Pinda’s? Gepelde zonnepitten? Boem, kast dicht. Dat is mijn geheim en daar heeft een ander niets mee te maken. Dat snap je toch wel zeker? Oh….?
7. Ik begin een week voor de vluchten volle bak te voeren. Ik meng een paar goede vliegmengelingen en duiven die te veel voer eten ruim ik op.
Er zijn vast nog veel meer varianten te noemen, maar ik laat het hier maar bij. Je ziet nu al heel veel verschillen. Ik zou deze 7 methodes graag even willen belichten. Laat ik je alvast zeggen dat de goeie er wat mij betreft niet echt bij zit. Daar gaan we dan.
Nummer 1 is geen volle bak systeem. Dat is gewoon een weduwnaars systeem. De bak blijft hier alleen wat langer staan! Succes? Ik betwijfel het zeer. Zeker geen optie voor het op het kortere werk.
Nummer 2. En wat is dan wel die geweldige vliegmengeling? Hoeveel Kcal? Wat is het vetgehalte? Hoe hoog het eiwitpercentage? De omzetbare energie? Men heeft meestal geen flauw idee als ik ernaar vraag. Meestal gefronste wenkbrauwen…..De kans dat volkomen verkeerde mengelingen worden geproduceerd is groot. In een dergelijke mengeling moet echt alles in zitten. Er mag niets aan ontbreken.
Nummer 3. Wij zullen wel eens even bepalen wat de duiven zullen eten en wat goed voor ze is? Duiven weten over het algemeen zelf veel beter wat goed voor ze is. Ook krijg ik bij veel van die systemen het gevoel van: gemak. Zeker bij deze liefhebbers. Ik noem het liever luiheid. Daar kunnen we in de duivensport niet veel mee winnen.
Nummer 4. Zo krijgen de duiven grotendeels wel de mengeling binnen die wij ze voorschotelen. De vraag is echter of die mengeling wel voldoende en / of de juiste voedingsstoffen bevat. Veel keuze na de maaltijd is er n.l. niet meer. Maar de basis is hier wel goed als de mengeling dat ook is.
Nummer 5. Verandering van het voer is niet verkeerd. Dat is een misvatting. Als de stofwisseling van de duiven goed is, is dat geen probleem. Natuurlijk kun je het ook wat geleidelijk doen. Verder komt dit al een beetje in de buurt van het volle bak systeem op zich. Maar dat voer? Dat ligt wel heel erg aan de samenstelling en de te spelen vluchten.
Nummer 6. Laat ik me inhouden. Oordeel zelf maar of we nog in 2014 zo met elkaar om moeten gaan. Hoeveel leden hebben we nog in de club? In Nederland? Tijd om eens wat meer open te zijn over onze duivensport dacht ik zo.
Nummer 7. Als je het volle bak systeem wilt gaan doen tijdens de vliegperiode, zul je al in de winter de duiven moeten voorbereiden op dit systeem. Ze moeten leren, dat er elke dag voldoende voer is en van een samenstelling die in die periode zinvol is. De duiven zullen dan leren dat er elke dag volop voer is en na een bepaalde tijd niet meer de neiging hebben om te veel te eten. Ze zullen dan ook leren om niet meer de lekkere zaden uit de mengeling op te eten waardoor ze een onvolledige voeding tot zich nemen.
Ja en dan komen we al een beetje dichter bij het optimale volle bak systeem. Dat is n.l. helemaal niet zo gemakkelijk als het klinkt. Volle bak en klaar is Kees? Dat kan wel even tegenvallen…..
Testen
Duiven weten zelf beter dan wij, wat ze nodig hebben tijdens de voorbereiding op een vlucht. Uit onderzoek weten we dat duiven gedurende de week steeds wat anders appreciëren. Ik heb al eens verteld dat mijn leermeester een wel zeer uitgebreide test heeft gedaan. Gedurende een heel jaar (!!) heeft hij de duiven na de training 25 verschillende soorten granen en zaden voorgeschoteld met een vast aangegeven gewicht. Al die soorten zaten in kleine bakjes, die weer in een grote voerbak werden geplaatst. Na elke voeding (werd de bak eruit gehaald en elk bakje werd afzonderlijk gewogen een jaar lang!!!!!) . Dit werd genoteerd en in een archief opgenomen. De zwaarte van de vlucht, de windrichting en windsnelheid, de temperaturen… Zo kwam hij erachter wat een duif na de vlucht uit zichzelf opneemt van elk afzonderlijk graan of zaadje. Wat hij eet in het midden van de week en wat aan het einde van de week onder verschillende omstandigheden.
Het was een gigantische klus, maar alleen op deze manier konden we erachter komen wat de duif uit zichzelf, als hij veel keuze heeft, onder allerlei omstandigheden tot zich neemt. Zo ontdekten we als eerste de fase voedering met 3 verschillende soorten.
Na de vlucht recupereert de duif door opname van veel koolhydraten. Dat is n.l. van groot belang om de hersenen weer goed te laten werken. Verder neemt de duif datgene op wat hij verbruikt heeft en moet aanvullen. Dat is per vlucht anders. Daarna zoekt de duif eiwitrijke zaden en ook vezelrijke voeding tot zich om verbruikte stoffen weer uit te scheiden en om de stofwisseling weer op gang te brengen. Als de benodigde eiwitten weer zijn aangevuld, zal hij de eiwitten uit peulvruchten vanzelf laten staan. Volle bak voerders zullen dat vast wel herkennen. Aan het einde van de week neemt hij weer meer koolhydraten en vetrijke zaden tot zich om daarna ingekorfd te kunnen worden.
Voor en nadelen volle bak.
Natuurlijk weet een duif niet op welke dag hij weer een wedstrijd moet vliegen en hoe ver de vlucht zal zijn. Wat het belangrijkste is, is dat wij nu weten hoe de duif zich weer in forme eet. Daar kunnen we op inspelen en er van leren, onze voeding er op aanpassen en ze naar de top brengen. Kortom: voor Vitesse of Dagfond is de behoefte aan energie heel anders. In de praktijk zien we dat een duif die mooi op tijd en nog fit terug kwam van de vlucht al op woensdag of donderdag weer in een topconditie kan zijn. Te vroeg dus voor de komende vlucht. Een duif die 2 uur te laat helemaal uitgewoond thuis, is dan nog niet zo ver. Die is misschien op de inkorfdag ook nog niet helemaal top. Bij een volle bak systeem met elke dag hetzelfde voer zie je altijd schommelende prestaties. De ene duif is te vroeg in forme, de andere net te laat en een aantal zijn precies op tijd. Daarom hebben liefhebbers met veel duiven ook meestal altijd een aantal vroege duiven.
Dan kunnen we dus eigenlijk concluderen, dat we uit deze testen leren om de duiven op een juiste manier op te voeren, zodat alle duiven in topconditie kunnen zijn. En nu zijn we bij de vliegschema´s aangeland waar geen volle bak wordt gegeven. Als we dat op de juiste manier doen, zijn we misschien wel beter af dan bij een volle bak systeem. Maar ja… je moet het wel zelf zien. Wel zelf melker zijn….
Volle bak is gewoon volle bak, maar…..
Als we dit gegeven doordenken naar de volle bak methode, dan dient op al die fases die de duif zelf kiest, ingespeeld te worden met de juiste voeding. We willen de duiven immers allemaal op het juiste moment in forme brengen!! De voermengeling dient op de vluchtdag zeer uitgebreid te zijn en er moeten voldoende koolhydraten beschikbaar zijn. Als we volle bak voeren, dan geven we ’s morgens volop voer, volle bak dus. Wat er over is halen we ´s avonds weer weg.
De volgende morgen geven we nieuw voer. Dat zal mogelijk een iets andere, wat aangepaste mengeling zijn, gezien de behoefte van de duif. Op zondag dus meer vezelrijke voeding en wel zo, dat elk graan en elk zaad er in voldoende mate inzit. Als dit voer dan ´s avonds wordt weggehaald, dienen we er op te letten of de meeste granen en zaden nog steeds aanwezig zijn, die we in de mengeling hadden zitten. Als dat nog zo is, was de mengeling perfect. In de praktijk komt dat neer op het voeren van 10% tot 15% meer dan de duif dagelijks eet. Dat kan dus zowel in de bak, als in de potjes gevoerd worden!
Aan het begin van de week zal de gegeven mengeling eiwitrijker moeten zijn, maar ook al vetrijk als we de fond gaan spelen. Aan het einde van de week zullen we de peulvruchten moeten reduceren (vitesse t/m dagfond) en koolhydraten en vetten moeten verhogen.
Aan het einde van de week ziet de gegeven mengeling er daarom anders uit dan aan het begin van de week. Ook dienen de mengelingen op zich zeer gevarieerd te zijn. We wisselen dan wel 3 keer per week geleidelijk een beetje van samenstelling. De duivenmannen die dat van A tot Z in de vingers hebben, daar neem ik mijn petje voor af. Want dan moet je wel gevoel voor duiven en kijk op voeding hebben, om er het optimale uit te halen.
Dus toch maar liever een gewoon verantwoord kant en klaar vliegschema? Mee eens? Niet mee eens? Laat het maar eens weten!
Willem.