13-09-2023 Vliegseizoen voorbij. (Willem Mulder)

De vluchten zijn afgelopen bij ons. De laatste natour was zaterdag en wij hadden er slechts 1 duif mee. Ik was er zelf niet, want de winkel van Paul Groeneveld uit Honselersdijk bestond 35 jaar. Ik was samen met Bas Thielen van DHP Cultura uitgenodigd om adviezen te geven aan liefhebbers. Het was een hele leuke gezellige dag. Er was ook een fotograaf uitgenodigd die huisdieren op de foto zette. Een hele gezellige beestenboel!  Honden van groot tot klein..  Er kwam zelfs een jongen met zijn sierkip voorbij. Prachtig!

Vitamine D3

Een aankomend liefhebber vroeg me of kabeljauw levertraan ook een goed idee was om te geven in de winter en kweekperiode. Goeie vraag. Volgens deze liefhebber zou zonlicht vitamine D bevatten. 

Klopt. Vitamine D is nodig voor de calcium – fosfor stofwisseling. De opname van deze mineralen wordt hierdoor in de darmen bevorderd. Het is met name nodig om de beenderen en het skelet te bouwen van de jonge duiven. Tevens wordt de sterkte van de eierschalen mede hier door bepaald. Veren bestaan grotendeels uit keratine (eiwit) en dat is van een andere orde. 

Wanneer geven we dan wel het beste levertraan? Op zich is het een heel goed idee om in de winterperiode af en toe levertraan over het voer te geven. Vooral in winters met weinig zon. De zon levert immers vitamine D3 (cholecalciferol) en als die er niet is ontstaan er snel tekorten. De zon straalt onder andere Ultra Violet licht uit. Vlak onder de huid wordt met behulp van het UV licht vitamine D door mens en dier zelf aangemaakt.

Vitamine E.

Een nadeel van levertraan is dat het opname van Vitamine E verhindert. En deze vitamine zijn we weer hard nodig voor het koppelen. Daarom is het aan te bevelen een paar weken voor het koppelen te stoppen met levertraan en in plaats daarvan tarwekiemolie ( veel vitamine E)  over het voer te geven. Natuurlijk kun je het ook afwisselen. 1 x levertraan en de volgende keer tarwekiemolie. Men kan ook pure Alfa-Tocoferol (natuurlijke vitamine E) met organisch selenium toevoegen aan het voer.  Selenium is voor tot ontwikkeling, groei, vruchtbaarheid en eiwitopname onontbeerlijk. Verder activeert het verschillende enzymen.

Een andere mogelijkheid is 1 x per week het voer kiemen. Vitamines uit gekiemde zaden en granen vermenigvuldigen zich razendsnel tot zelfs enkele malen van de normale gehaltes. Vitamine A kan zich tot 300% en vitamine C zelfs tot wel 600% vermeerderen. Ook de E en B complex vitamines vermeerderen zich enorm.

Daar komt bij dat biotine met 50% verhoogd wordt, waardoor de stofwisseling sterk verbetert.

Opmerkelijk.

Ik lees wel regelmatig de buitenlandse Duitse of Belgische duivenbladen. Met name in de Belgische kranten lees ik dat er aandacht besteed wordt aan het aminozuur Arginine en het sporenelement zink. Dat zou zo bijzonder belangrijk zijn in de ruiperiode.  Beste mensen, ik ken geen enkele ruimengeling met een tekort aan Arginine. Hoe simpel die ruimengeling ook is. Ook een tekort aan zink is een zeldzaamheid bij duiven. Aan dergelijke informatie heb je dus niks. Laten we ons druk maken over wat wel belangrijk is in de ruiperiode en dat zijn de essentiële aminozuren Methionine, Lysine en de juiste vetzuren. Het zwavelhoudende raapzaad en koolzaad , lijnzaad en ook hennep kunnen een belangrijke bijdrage leveren. Dat hebben de duiven echt nodig en niet een lullig procentje. Melkpoeder, whey en ei-poeder, biergist, bakkersgist, etc. bevatten veel methionine voor een goede groei van het verenpakket.  Door een tekort in verreweg de meeste voersoorten zullen we juist daar veel aandacht aan moeten besteden.

Willem Mulder