Best spannend het hokbezoek aan de gebroeders Van Langen, want je weet niet wat je kunt verwachten. Afijn het is vanuit Neede een drie kwartier rijden. Hoe dichter we bij De Lutte kwamen, hoe mooier het landschap werd. Het laatste stuk naar de boerderij van hun ouders was indrukwekkend mooi met een aantal heuveltjes en glooiend landschap. Midden in dat prachtige landschap zagen we de boerderij liggen met hun mooie 17 meter lange duivenhok er achter.
We hadden prachtig weer mee gebracht en het ontvangst was oprecht hartelijk. Peter van Langen was er samen met zijn broer Rene. Later zouden we ook nog kennis maken met hun ouders. Het waren gewone jongens zonder praatjes die stevig met beide benen op de grond stonden. Ik was heel benieuwd hoe ze hun duiven voerden omdat ik zelf net bezig was om een goed voersysteem op te zetten voor mijn duiven. Rene heeft mij laten zien hoeveel er gevoerd wordt per duif en uit welke samenstelling deze bestaat. Opvallend is dat de duiven elke dag hetzelfe voer krijgen dus geen opbouwschema bij het voeren. Ze zien graag het hele seizoen dat de duiven goed trainen maar vooral dat er bij de duivinnen mooi hoog en heel hard getraind wordt. We hebben hun hokken bekeken en uitgebreid gepraat over hun systeem van duiven houden en verzorgen.
Waar ik toen ook mee aan het worstelen was, of ik de doffers overdag in de rennen moest zetten. Meerdere liefhebbers vlogen toen zeer goed maar hadden de duiven overdag in de rennen zitten. Zo ook bij de gebroeders Van Langen. De duivinnen zelfs verplicht en de doffers mochten zelf kiezen of ze in het hok wilden zitten of in de ren. Heb het in Neede ook geprobeerd met de doffers maar helaas zonder het gewenste resultaat. (Teveel trek/tocht in de rennen)
Het klikte zo goed met de gebroeders Van Langen dat we ter plekke onderhandeld hebben over het kopen van een 25 tal jongen. Een aantal maanden later zijn we terug gereden naar De Lutte om de jongen op te halen. In het winterseizoen hebben we de jongen nog laten keuren door GJ. B te W en er zaten veel jongen tussen met een mooie hoge waardering. We waren blij met de jongen en de waardering die ze kregen van GJ. B te W. Ik kon haast niet wachten totdat de jongen oud genoeg waren om in 2015 gekoppeld te worden en te zorgen voor hun goed presterende nageslacht.
Van de bovenstaande jongen zitten er nu nog een drietal op ons kweekhok. (De 14-550, 14-574 en de 14-578) Aangezien er jaarlijks een behoorlijk aantal duiven werden bijgehaald, lag de lat voor de kwekers zeer hoog. Bleven er van een kweekkoppel geen jongen over dan was het wegwezen. Door mijn drukke werk had ik zelf ook te weinig geduld om ze te gaan omkoppelen om te kijken of het dan wel lukt. Presteerden de jongen beneden de maat dan haalde ik de kwekers met al hun jongen van het hok. Meestal waren er dat dan maar een paar duiven maar ik ging er niet meer mee verder. Ik heb wel geleerd dat hoe strenger je selecteerd hoe verder je komt om de top te bereiken. Beslist niet kijken wat ze gekost hebben maar naar oplossingen toe werken. Ook niet deze duiven gaan verkopen want wat voor mij niet goed genoeg is, is ook voor een ander ook niet goed genoeg. (Dachten alle duivenmelkers er maar zo over) Met de verhuizing naar Hengelo heb ik er bewust voor gekozen in overleg met Sabine en Maurice dat Sabine de kwekers onder zich zou krijgen en verantwoordelijk wordt voor de kwekers. Ze kan de kwekers veel meer aandacht geven en ze heeft er echt kijk op. Ook vindt ze het prachtig mooi om met de duiven om te gaan dus we hebben een win win situatie. Zelf kan ik dan mijn volledige aandacht schenken aan de vliegduiven. Ben er zeker van dat het ons vlieghok goed zal doen en dat we hierdoor sneller naar de top kunnen door stromen.
Volgende week het vervolg want in 2015 zouden we opnieuw een 20 tal jongen halen bij de gebroeders Van Langen. Maar hoe anders zou dat uitpakken dan de eerste keer !!!!!!!!!!!. Wordt vervolgd.