12-01-2018 Rotsduif

De rotsduif is de voorvader van de tamme duif, de postduif en de stadsduif. Het gewicht van een rotsduif zal ongeveer tussen de 200 en 300 gram liggen.

In de DUIFKE LACHT van december 2017 staat een heel mooi artikel over nachtvliegers opleiden deel 1 van Patrick Philippens. Hij vergelijkt de huidige situatie van de Belgen met de Nederlanders en stelt Pieter Woord uit Urk een aantal vragen. De belangrijkste punten zijn:

  • Het gaat over Internationaal Perpignan waarvan drie duivinnen de eerste 3 prijzen internationaal winnen door de nacht te trotseren.
  • In Nederland is er op het vlak van nachtvliegers een andere cultuur dan in België.
  • In Nederland hebben we al jaren lang een aantal nationale vluchten met een middaglossing waarbij geregeld duiven in de nacht geklokt worden.
  • Belangrijkste de opleiding, 1 maand voor Pau gaan morgens al de lichten aan om 4.45 uur en een kwartier later begint al de ochtendtraining (van 5 tot 6 uur), avonds komen de nestduiven pas om 21 uur naar buiten tot 22 uur en blijft het licht nog aan tot 23 uur. Als jonge duif worden ze tijdens een oefenvlucht reeds om 5 uur morgens gelost en hij neemt dan ook vaak zijn nestduiven mee. Af en toe worden de nestduiven gelost om 20 uur op een afstand van 70 kilometer.
  • De Belgen korven hooguit 20% aan duivinnen in terwijl bij de Hollanders de duivinnen de boventoon aan voeren en veel koprijzen winnen.
  • Hij schrijft ook om lang te vliegen is men mijns inzien in het voordeel als de duif eerder klein van volume is en haar soortelijke gewicht naar de lage kant.
  • De Nederlanders hebben middels de middaglossingen al 30 jaar kunnen selecteren op nachtvliegers.
  • Als men wil uitblinken, zal men zich moeten specialiseren.

 

Ongeveer een jaar of 5 tot 6 geleden kwam er een heel klein en apart duifje bij een van de leden van Pax Snelpost te Lochem binnen gelopen. Omdat deze duif opviel door zijn kleine bouw heeft de liefhebber de duif gemeld en contact gezocht met de eigenaar. Wat bleek Jelle Jellema was de eigenaar van het betreffende duifje en heeft deze dan ook meteen opgehaald. Toen het duifje ter sprake werd gebracht vanwege haar bouw vertelde Jelle Jellema dat hij een postduif aan het kruisen was met een rotsduif. Aangezien hij al zijn duiven een tijdje gewogen heeft op de dag van inkorven en op de dag van thuiskomst heeft hij een mooi inzicht gekregen welke duif met welk gewicht het bij hem op het hok het beste presteerden. Een volwassen postduif weegt ongeveer tussen de 350 en 400 gram. Ik verwacht dat Jelle Jellema toen reeds wist wat het belang van het gewicht was voor een duif die de nacht trotseert. Hij is toen al aan het zoeken gegaan hoe hij het gewicht van zijn duiven kan terugbrengen zodat hij een soort ras kweekt dat een geweldig uithoudingsvermogen heeft en dus ook eventueel de nacht kan doorvliegen. Conclusie is dus dat hij toen reeds een 5 tot 6 jaar vooruit liep op de bestaande concurrentie met zijn onderzoek en dan nog maar te zwijgen over de Belgen die nu pas uit hun slaap lijken te ontwaken.