12-02-2025 Gecontroleerde Chaos.

Bij mij worden de vliegduiven niet voor het koppelen bijgelicht. Ook vindt er een vrije koppeling plaats, ik zet dus geen vliegkoppels op elkaar, de doffers en duivinnen mogen het lekker zelf uitzoeken. Dat kan makkelijk omdat wij jongen houden uit onze kwekers met wat aanvulling uit de beste vliegduiven. Zoals u eerder kon lezen een aantal meer jongen uit de vliegduiven dit jaar, om in totaal aan 80 vroege jongen te komen. Er worden dit seizoen voor het eerst geen natourjongen bij mij afgezet.

Ik heb meteen na de vluchten in 2024 bij de vliegduiven de doffers gescheiden van de duivinnen, en de doffers op het juiste hok geplaatst. Aangezien ik veel te veel doffers heb, moest ik een mooie oplossing vinden om met alle doffers te kunnen spelen. In het kleine hokje heb ik 14 doffers geplaatst die ik ga spelen op maar 7 duivinnen. Ik kijk er nu al naar uit wat mij dat gaat opleveren. Maar op mijn 2 afdelingen met elk 12 broedvakken in het Van Zon hok, heb ik 28 doffers geplaatst. Dat heb ik ook in 2024 gedaan en dat is mij zeer goed bevallen. De doffers op de broedbakken weten maar al tegoed dat hun broedvak zo vergeven is als ze even niet opletten. Daarbij heb ik op de binnenwand 2 inklapbare zitjes gemonteerd die in het vliegseizoen meestal beschikbaar zijn om op te gaan zitten.

Ik wil nog een ander soort inklapbare zitjes hebben, want deze veroorzaken te vaak letsel aan de tenen of nagels.

De doffers konden in de winter zelf hun broedvak uitzoeken, vooral belangrijk voor de jaarlingen zodat die een broedvak kunnen pakken die vrij is. De doffers konden zowel in afdeling 1 als in afdeling 2 komen. Dat is mooi, maar nu had ik wel 16 doffers in afdeling 1 zitten en maar 12 doffers in afdeling 2. Dus heb ik 1 jaarling doffer verhuisd naar afdeling 2 zodat in die afdeling ook 1 doffer teveel zit. Daarna 28 duivinnen gepakt en alle oude duivinnen weer op hun oude afdeling gezet, aangevuld met jaarling duivinnen.

Omdat niet alles in een broedvak kan zitten heb ik her en der wat koppels zitten broeden. Één koppel wilde in de ruimte gaan broeden waar de duiven binnen komen en de waterbak op ze staat te wachten. Ik heb het koppel maar voorzien van een mooi plekje en daarna heeft de duivin snel gelegd. Het is niet ideaal dat het koppel daar broed, maar ik maak van het nadeel wel een voordeel in het vliegseizoen.

Normaal gesproken staat op die plek de waterbak. Die zet ik later wel tegen de ingang aan van hun motivatiebak, zodat ze daar niet meer in kunnen, maar er nog wel bovenop kunnen zitten. Na of tijdens de vlucht zet ik de waterbak wel naar rechts zodat de motivatiebak gebruikt kan worden. Ik kijk in de praktijk wel wat het beste is om het koppel extra te motiveren.

De vliegduiven zijn 3 dagen eerder gekoppeld omdat ze niet zijn bijgelicht, zodat het leggen van de eitjes tegelijkertijd begint met de kweekduiven, die wel zijn bijgelicht. Uit ervaring, ben ik wijzer geworden en nu sluit het leggen van de eitjes mooi aan met de kweekduiven die dus wel zijn bijgelicht. (Kweekduivinnen 2 weken) Het wel of niet bijlichten scheelt al gauw 3 dagen met het leggen van de eitjes.

In het kleine hokje heb ik 4 oude duivinnen gekoppeld, twee die vorig jaar ook op dat hokje gevlogen hebben, aangevuld met twee oude duivinnen die vorig jaar last hadden van pot gedrag. (Potten genaamd, vroeger werd gesproken over lollepotterij, wat ‘seksuele omgang tussen vrouwen’ betekent. Daar komt het woord pot vandaan.) Daarbij heb ik 3 natourduivinnen toegevoegd. Probleem is echter dat het hokje bezet was met 14 kweekdoffers waardoor mijn vliegduiven niet de mogelijkheid hadden, om zich een broedvak toe te eigenen. Maar 2 duivinnen hadden een eigen broedplek waarvan 1x op de grond. Het heeft eraan bijgedragen dat ik nu 6 koppeltjes heb zitten, waarvan er nu 2 koppels op jongen zitten en 1 koppel nog op eitjes. Bij de andere drie koppels moeten nog eitjes komen. Niet broedvak vast, en het niet opsluiten, vertraagd de koppeling aanzienlijk.

Bij de vliegduiven zijn er in afdeling 1 van de 15 doffers en duivinnen, 13 koppels ontstaan. Één koppel heb ik opgesloten (jong van “Special”) omdat die uit hun broedvak werden gesmeten door een doffer die zelf al een broedvak met duivin heeft. Ik stuur dus zelf af en toe wel bij. In afdeling 2 hebben van de 13 potentiële koppels er zich 11 koppels gevormd. De meeste koppels zitten nu op jongen, een aantal op eitjes en ik zit nog te wachten op een paar eitjes.

Mijn 23-001 duivin wil nog niets weten van een doffer, ik laat het maar zo. Ze was vorig jaar 1 van mijn beste jaarling duivinnen maar papte het in het seizoen aan met een doffer en ze begon geweldig te presteren. De drive en verliefdheid om naar huis te komen was toen aanwezig. Hopelijk herhaald het zich in 2025. Mijn beste duivin “Special” heeft haar tweede onbevruchte eitje 4 dagen gelegd na haar eerste eitje, vorig jaar deed ze hetzelfde. Later in het seizoen heeft ze dat probleem niet meer.

Al met al een mooie gecontroleerde chaos.

Bij de kweekkoppels kreeg Sabine al gauw 12 koppels op eitjes van de 14 koppels. Van de 12 koppels waren er bij 2 koppels schiere eitjes (Amazing en bij haar dochter!!) Helaas ook 1 koppel eitjes verongelukt zodat er van 9 kweekkoppels de eitjes zijn overgelegd naar mijn vliegduiven.

Vandaag ga ik beginnen om een mooi aantal jongen te ringen, ik verwacht ergens tussen de 30 en 40 jongen uit te komen. Ik heb net 14 jongen geringd, er liggen nu 29 jongen maar lang alle eitjes zijn nog niet uit. Ook zal het niet lang meer duren voordat ik de 20 bestelde jongen bij de Combinatie Kamp/Kippers op kan halen. Op 1 koppel kweekduiven na heeft alles weer gelegd, die worden door hun uitgebroed en ook daarvan komen de jongen naar mij toe. Het kweekkoppel dat nog geen eitjes heeft is een oude duivin van 2014 die vorig jaar ook al wat minder was met het leggen van haar eitjes. (Gebr. van Langen duivin) Dat is de eerste afvaller voor het seizoen van 2026 en ze gaat dan naar de grote ren van Sabine waar alle gepensioneerden en vroegpensioeners in verblijven.

Voor de duivenliefhebbers die al hun koppels met 10 dagen of 14 dagen op eitjes hebben zitten, is dat een compliment waart en een goed voorteken voor het seizoen van 2025. Waar ik mij wel aan stoor, is het feit dat sommigen gaan wijzen naar een liefhebber waarbij dat niet het geval is, zonder aanvullende vragen te stellen. Erger nog ze zeggen er meteen bij dat de liefhebber maar eens naar de dierenarts moet gaan om zijn duiven te laten onderzoeken. Maar ze stellen niet de vragen van; Zijn de duiven bijgelicht, zijn de duiven goed opgevoerd, zitten de doffers al op de broedvakken, doe je verplichte koppeling of losse koppeling, sluit je de koppels op of heb je late duivinnen of doffers etc. Ik zit al 52 jaar in het duivenvak dus wordt er niet kouder of warmer van, maar veel liefhebbers trekken zich die kritiek wel aan, met alle gevolgen van dien.

Ik doe het net zoals vorig jaar en hoop dat mijn duiven weer net zo goed gaan presteren als in 2024 maar het liefst nog iets beter.

Als je goede duiven hebt en een goed hok dan zijn de kampioenen diegenen die de minste fouten maken.

Met hulp van een gespecialiseerde duiven vakman heb ik nog een grote fout ontdekt in mijn systeem. Binnenkort meer daarover.