Onze jongen van de eerste en tweede ronde die gezamenlijk in 1 afdeling zitten vliegen niet bij huis. En eerlijk gezegd ben ik er wel een beetje klaar mee want ik wil eind Mei beginnen om de jongen af te richten.
Eerst leg ik de huidige situatie uit.
We hebben 59 jongen afgezet van de eerste en tweede ronde van de kwekers. Een enkeling van de beste vliegduiven. De eerste ronde eitjes van de kwekers zijn onder onze vliegduiven gelegd zodat het leeftijdsverschil niet al te groot is tussen de beide rondes jongen.
Een lijst met hun ouderdom op 11 Mei. Met 100 dagen zijn de jongen zeker zover dat je die kunt gaan africhten.
Nadat de laatste jongen in de afdeling van de jonge duiven is gedaan, heeft de dierenarts alle jongen (56) gespoten met Paramyxo Rotra. Vier weken later alle jongen (55) met Paramyxo, Adeno, Circo. Planning is om ook de Paratyfus enting te gaan geven. Vier jongen zijn bij huis verloren gegaan.
Nieuw dit jaar was de verwarmingsplaat in het jonge duiven hok. Dat werd een beste domper want de jongen kregen last van ornithose. Vuile neuzen en ontstoken ogen. Verwarmingsplaat maar gauw uitgezet. Een aantal duiven individueel behandeld met een ornipil. Maar ook een keer Witte Neuzen van Belgica de Weerd over het voer verstrekt.
De jongen worden verduisterd van 19 uur tot 9 uur door middel van schuiven in het plafond. De jongen mogen naar buiten van 10 uur tot 13 uur.
De jongen scharrelen veel op het dak van het zwembad maar vliegen is er niet bij.
Dus ik was er klaar mee en vanaf deze week een aantal aanpassingen doorgevoerd.
- Het verduisteren van de jongen ben ik nu aan het afbouwen, doe ik in 1 week tijd.
- Als de jongen buiten zijn dan jaag ik ze in de lucht met de bezem. De eerste dag 3x waarna de meeste jongen in een koppel hele kleine rondjes vliegen. Als ze dan na een paar minuten gaan zitten, valt op dat ze met de bekken los op het dak zitten. Totaal geen conditie. De tweede dag jaag ik ze 5x op met de bezem. Opvallend dat ze al wat meer conditie krijgen. Er wilde warempel hooguit 10 duiven spontaan gaan vliegen. Zo bouw ik het maar op. Op dag drie van het opjagen worden de vliegronden wat groter en ze vliegen ook een stuk hoger. Ook op dag 2 begonnen door ze verplicht buiten te zetten. Op dag 1 na het opjagen gingen onze jongen massaal de hokken weer in, dat is niet de bedoeling want zo kunnen de jongen geen conditie opbouwen.
- Wel heb ik ze nu 5 dagen aan een 4 in 1 mix zitten van Belgica de Weerd. Dat gaat over het voer. Ik weet niet of het goed is maar mijn jongen krijgen nu te maken met stress in verband met het opjagen. Ik voer zuivering/gerst/vliegsportsubliem van elk 33% Ik ga tijdelijk wat lichter voeren totdat ze aan het vliegen zijn.
- Tevens al het windbreekgaas verwijderd van de rennen, dit om meer zuurstof in het hok van de jongen te krijgen.
- Nu overnachten de jongen nog in het nachthok met de deur dicht maar bij het eind van het verduisteren gaat de deur van het nachthok niet meer dicht. Ze mogen dan ook snachts in het rendeel verblijven.
Ik hoop dat de maatregelen die ik genomen heb voldoende zal zijn om ervoor te zorgen dat de jongen weer bij huis gaan vliegen.
ps we zijn druk met het afzetten van de derde ronde jongen in een apart hok, maar die vliegen al veel meer dan onze vroege jongen. Maar deze worden niet verduisterd. Op AS zijn site stond op 9-5-2023 dat bij veel liefhebbers hun jongen niet willen trainen.
Het onderstaande staat op de Versela Laga site.
VOEDER IK MIJN JONGE DUIVEN OP DE JUISTE MANIER?
Deze vraag is heel belangrijk. In veel gevallen is een fout dieet de voornaamste reden waarom jonge duiven niet willen vliegen.
Liefhebbers voederen hun duiven geregeld te lang te veel en te zwaar. Hierdoor worden de jonge duiven te vet om nog deftig te kunnen vliegen. Op dat moment is het eigenlijk al te laat, want dan kom je in een vicieuze cirkel terecht. De jongen vliegen niet, ze verbruiken te weinig energie, en ze worden door de verdere zware voeding steeds zwaarder en zwaarder.
Na verloop van tijd treedt er ook een soort gewenning op: de jonge duiven blijven gewoon op het dak zitten. Als je ze wegjaagt, vliegen ze schichtig in korte cirkeltjes rond het hok en vallen ze na enkele rondjes met de bek open weer op het dak. Ze zijn het immers niet gewoon te vliegen. Met mensen is het net zo: wie geen conditie heeft en zonder voorbereiding vijf kilometer jogt, loopt na enkele honderden meters ook met wijd opengesperde mond te hijgen.
HOE KRIJG JE DUIVEN MET OVERGEWICHT WEER IN CONDITIE?
Vermoed je dat je duiven met overgewicht kampen? Dan is er maar één oplossing: je moet ze lichter en minder voederen. Je kunt ze een paar weken op dieet zetten met een juniormengeling (bv. Plus I.C.+ Junior), aangevuld met een zuiveringsmengeling (bv. Plus I.C.+ Depure). Geef hen niet meer dan een half rantsoen voeding tot ze merkelijk gewicht verloren hebben en weer voor het luchtruim kiezen.
Na een weekje kun je hen (letterlijk) een duwtje in de rug geven door eens met een borstel tegen de pannen te tikken tot ze allemaal van het dak gevlogen zijn. Het is wel niet de bedoeling dat je je duiven bang maakt. Je hoeft dus niet als een gek met een borstel staan zwaaien.
Na een paar dagen zullen je jonge duiven al snel snappen wat je van hen verwacht. Vanaf dat moment laat je hen vliegen, waarna je hen terug binnenroept. Duiven, en dan vooral jonge duiven, moeten ofwel in de lucht vliegen ofwel binnen in het hok zitten.