Ze zeggen dit, ze zeggen dat. Dit artikel gaat wederom over de zin en de onzin die in duivenland de ronde doet. Kleine stukjes dus, waarover (ik althans) niet een heel artikel zou schrijven. Het zijn vragen, die me nogal eens worden gesteld of meningen die vaak worden geuit. Wat werkt, wat niet? Wie heeft er gelijk, wie ongelijk? Daarom nu deel 4.
Sensatiepers weer op dreef.
In de Telegraaf stond weer een mooi verhaal hoe gezellig wij duivenliefhebbers weer bezig zijn met de duiven op Barcelona. Ook de minister kreeg er maar liefst 9 vragen over. Heel veel postduiven van Barcelona zouden zijn omgekomen op de vlucht. Hoe komt dit bij de pers terecht?
Het is al weer enkele weken geleden maar toch. Er waren na een aantal dagen slechts een derde deel Belgische duiven thuis. Maar ja, wie meld er dan nog na 14 dagen? Ik zou het verplicht willen stellen om na 3 weken de duiven te melden op dit soort vluchten. Dan krijg je een veel duidelijker en ook een heel ander beeld. De pers moet weten dat dit soort vluchten traag kunnen verlopen. En hoe zit dat in Nederland? Geschat wordt dat er nu de meeste duiven weer thuis zijn en er komen. De vraag is dan of de pers nog wel geïnteresseerd is. Er is dan n.l. meestal geen sprake meer van sensatie en dan druipen ze af. Ook had Gertjan Beute een goed verhaal bij Radio 1. België is een ander verhaal. Daar hebben de overnachtvluchten al een veel kortere afstand dan bij ons en dan ineens naar Barcelona…….Tja dat is dan vaak net een brug te ver. Dus beste Belgische overnachtfond spelers: haal eens een paar duiven uit het noorden van Nederland , die gewend zijn aan dit soort afstanden!
Transportvoer.
Wat krijgen de duiven van Barcelona te eten in de manden? Is dat nog steeds mais? Is dat wel de juiste voeding?
De voeding voor wielrenners van de Tour de France is de laatste jaren enorm verbeterd. Veel wetenschappelijke kennis is in de praktijk gebracht. Nou wordt er vele, vele jaren alleen mais gevoerd bij de ZLU vluchten.… Mais geeft veel warmte. Dat komt door de hoge hoeveelheid polysachariden (68 – 71%). Daarvan is minimaal 80% amylopectine, wat langdurig warmte geeft aan de duiven. Bij heet weer laten onze duiven de mais liggen. Bij 30 graden en meer wordt er minder gegeten. Dat komt door de hoge temperaturen en doordat het lichaam dan ook minder voeding nodig is om zich warm te houden. De duiven zitten een hele week in de vervoersmanden. De stofwisseling is na een paar dagen gestopt doordat er te weinig verteerd hoeft te worden. Die moet weer op gang komen als er meteen tegenwind is, waar ze tegenop moeten boxen. Duiven komen dan niet, vermagerd, of vele dagen later thuiskomen. Hoe krijgen we de stofwisseling weer aan de gang zodat de duiven veel beter gaan thuiskomen? Daar heb ik wel ideeën over. Ik hoop nog op een uitnodiging van de WOWD of ZLU organisatie om daar samen aan te werken. Want niets is alleen maar wit of zwart. Volgens Frank Boeijen moeten we ook niet zwart-wit denken, maar in de kleur van je hart. Van ons duivenhart. Dan komt het wel goed.
Internetverkopers.
Bij een vriend van mij kwam een agent van een veilingsite voor een top duif. Die wilde niet alleen zijn top duif veilen, maar ook de vader en de moeder en de broers en zusters hebben voor de veiling anders beginnen ze er niet aan. Wat vindt jij van dit soort praktijken?
Ik kan me voorstellen dat een liefhebber met kleine of studerende kinderen een keertje moet cashen om voor zijn gezin te zorgen of om een operatie van een kind in het buitenland te bekostigen. Er kunnen soms goede redenen zijn… Maar bij ons komen die mannen niet op het erf als we goed gaan presteren. Je verkoopt dan namelijk ook meteen je hobby. Probeer maar weer eens hetzelfde niveau te bereiken. Dan valt om de drommel niet mee als je beste duiven verkocht zijn. En toch hoort dat er ook gewoon een beetje bij. Je ziet het in de wielersport, de paardensport, het voetbal en dus ook in de duivensport. Als er geld te verdienen valt….. Maar je beslist wel zelf. Kift en jaloerzie zal er ook altijd zijn en blijven. Ook dat hoort er bij. Net als onkruid in een korenveld. Nou kun je extreem veel bestrijdingsmiddelen gaan spuiten zodat al het onkruid dood gaat. Een flink deel komt op het graan terecht wat je niet wilt en het grootste deel komt op de grond en dan heb je na een aantal jaren die gifstoffen in het grondwater zitten. Je krijgt altijd de bal teruggespeeld als je het “kwaad” met geweld wilt verdrijven. Het is dus beter te leven met wat “ onkruid tussen het graan”.
Eiwitten na de vlucht.
Wat moet ik voeren op de dag van thuiskomst? Sommigen beweren dat eiwitten en koolhydraten niet samen gaan. Dan krijg je dik bloed en verslakkingen. ( zuurstofarm bloed). Dus zou het beter zijn om pas de dag na de vlucht eiwitten te geven. Zijn daar ook onderzoeken naar gedaan?
Ja daar zijn onderzoeken naar gedaan door o.a. Professor Hase uit Kiehl. Bij de stofwisseling van eiwit kan er een deel worden omgezet in glucose. Dit proces heet gluconeogenese.
Die glucose kan dan weer worden omgezet in vet. Er kan zodoende verslakkingen in de stofwisseling ontstaan, zodat het bloed stroperig wordt. Welke soort eiwitten en welke hoeveelheden in de testen werden gebruikt weet ik niet. Nou is het zo dat ik altijd de lessen van mijn voedingsleraar Horst Collenberg volg. Die zei altijd: “ oh, hebben ze weer wat wetenschappelijke bewijzen geleverd? Dan zullen we dat eens in de praktijk op weduwschapsduiven gaan testen”. Zo ontdekten we dat een juiste balans tussen koolhydraten, eiwitten en vetten niet dergelijke resultaten gaven. Ook Tour de France wielrenners eten heel veel koolhydraten en eiwitten en moeten de volgende dag alweer flink aan de bak. Die verdelen licht verteerbaar eiwit in 3 porties. Meestal om te beginnen kip of vis in combinatie met rijst, aardappelen, fruit en shake ´s . Terug naar de duiven: een zwaar verteerbaar peulvruchtrijk voer zou ik niet geven na een zware vlucht. Dat kan inderdaad verslakking veroorzaken. Beter een goede Energiemengeling met een goede balans in de koolhydraten, vetten en licht verteerbare eiwitten. Maar: volgens de professor is het beter om het eiwit uit te stellen tot de dag na de vlucht. Ook dat is een systeem en ook dat werkt goed. Het is maar net waar je voorkeur licht. Die van mij bij direct na de vlucht.
Mandbezetting jonge duiven.
Wat vindt jij van het aantal jonge duiven die in de mand gaan?
Er zijn afdelingen waarbij de leden hebben besloten om 25 jonge duiven in de manden te doen. Andere afdeling hebben besloten om 31 jonge duiven in de manden te doen. In het eerste geval kost dat € 0,10 cent per duif extra, want het vervoer moet wel betaald worden. Heb je 30 duiven in de mand, dan hebben we het over een verschil van € 3,00 per week. Voor sommigen veel geld. Sommige liefhebbers kiezen dan toch liever voor veel stress en hitte in de manden, dan het welzijn van de jonge duiven voorop te zetten. Vooral de reis tot aan de lossing baart mij grote zorgen. En…vroeg of laat krijgen we de kous op de kop.
Willem Mulder