09-02-2023 Bodembedekkers deel 2.

Hierbij het laatste deel van wat de mogelijkheden zijn met betrekking tot de bodembedekkers in onze hokken en rennen.

Lavakorrels

Lava Vloerdekkorrel absorbeert vocht en zorgt voor een droog, hygiënisch en geïsoleerd duivenhok. Ook blijft de temperatuur in je duivenhok constant. Deze vloerdekkorrel trap je niet fijn, stuift niet en blijft niet aan je schoenzolen plakken. Dankzij de scherpe lavakorrels hebben je duiven altijd schone pootjes en verspreiden coccidiose en wormen zich niet. Dit verbetert de weerstand van je duiven en maakt ze minder vatbaar voor andere ziekten, zoals paratyfus. Uitwerpselen drogen snel uit en zakken weg tussen de lavakorrels, waardoor je niet dagelijks hoeft te krabben. Je duiven voelen zich er snel op thuis en liggen graag tussen de lavakorrels. Dit maakt je duivenhok gezellig en aangenaam. Lavakorrel is niet brandbaar waardoor het mogelijk is om met een brander de pluimen weg te schroeien en alle eventuele aanwezige bacteriën kunt doden.

Pas op: er zijn 2 soorten lavakorrels, terug gedroogde en niet terug gedroogde. De niet terug gedroogde lavakorrel bevat meer vocht dus wenselijk is de terug gedroogde lavakorrel. Helaas nu niet leverbaar in verband met de hoge gasprijs.

Kattenbakvulling

Ik gebruik het voor onder de roosters. De vloer blijft mooi droog en het is heel makkelijk schoon te maken omdat er geen mest vast plakt aan de vloer. Een hygiënisch witte, klontvormende kattenbakvulling, bestaande uit natuurlijke kleikorrels. Urine wordt snel opgezogen en onmiddellijk onstaan stevige klontjes die geuren geen kans geven.

TIP: alleen onder de roosters, het is niet aan te bevelen op een vloer waar de duiven bij kunnen komen.

Vloerdekkorrel

Alle voerleveranciers verkopen wel een vloerdekkorrel voor uw duivenhok. De keuze is groot. Ook het verschil in bedragen is zeer groot. Let dus goed op wat u koopt. Ook de meeste dierenzaken verkopen wel vloerdekkorrels. Nadeel bij veelvuldig over de korrels lopen, trappen we de korrels als het ware stuk, en gaat het stuiven in het hok. Dit is nadelig voor de slijmvliezen en luchtwegen voor duif en liefhebber. Groot nadeel is dat het aan je schoeisel blijft kleven wat vervelend is en gemakkelijk meeneemt naar allerlei andere plekken dan je duivenhok. Dat de duiven er geen coccidiose van krijgen is sterk te betwijfelen.

Hennepstrooisel/vezel

Hennep wordt zonder gebruik van bestrijdingsmiddelen verbouwd in Nederland en ook in Duitsland. Hennep is een eenjarige plant welke erg snel groeit en hierdoor veelvuldig gebruikt wordt in de papier- en textielindustrie. Hennepstrooisel is een vezel welke afkomstig is van de binnenzijde van een hennepstengel. Het heeft een constante kwaliteit en is het hele jaar door leverbaar. Dit hennepstrooisel is een hennepproduct dat snel afbreekt tot een vruchtbare humus waardoor het slechts een minimale hoeveelheid mestvolume creëert. Het gebruik van hennepvezel in je duivenhok zorgt voor een minder vaste massa en luchtigere bodembedekking. Tevens heeft hennepvezel een hogere vocht- en ammoniakabsorptie dan het traditionele zaagsel of houtvezel. Het blijkt dat bij het gebruik van hennepvezel in een kippenhok en paardenstal minder huidinfecties voorkomen. De bodembedekking was tevens volledig vrij van salmonella en campylobacter indien de bodembedekking elke 4-6 werd verschoond. De campylobacter is een bacterie die een infectie van de darmen kan veroorzaken.

Houtsnippers diverse mm (vuren, beuken etc)

Vuren houtsnippers
Beuken houtsnippers, deze ovengedroogde snippers zijn zeer bruikbaar, een dikke laag aanbrengen, regelmatig het grover vuil en veren afharken, verder regelmatig bijvullen, zorgen voor grove snippers min 8 a 10 mm, zodra je het dagelijkse poetsen moet staken is dit een mooie oplossing. Bij zeer droog weer met regelmaat een gieter water over de snippers sprenkelen, zodat de luchtvochtigheid op peil kan worden gehouden. Nadeel is dat het muf wordt als je hokken niet heel droog zijn.

Stro

Erwtenstro draagt in belangrijke mate bij tot een ideaal klimaat in het hok van uw duiven. Erwtenstro is gedroogd stro dat wat donkerder van kleur is dan gewoon stro. Het is wat stengeliger, wat harder en heeft gedroogde peulblaadjes waar de erwten in hebben gezeten. Je moet verhinderen dat duiven het stro vochtig maken, want in dit geval zou het een woekerplaats worden voor ongedierte. Stro is gemakkelijk vatbaar voor muggen, luizen e.a. ongedierte. Om ervoor te zorgen dat de stro-bodem geen woekerplaats voor ongedierte kan worden, is het handig om een grote schoonmaak te houden, vóór het aanbrengen en na het wegnemen van het stro. In deze tijd bestaan er uitstekende spuitmiddelen die alle ongedierte doden en een lange nawerking hebben. Er zijn meerdere soorten stro verkrijgbaar. Nadeel, je loopt het je hok uit, in de drinkbak (moet hoger op), en hoopt zich op, tegen de zijwanden van het hok. Ook aan te bevelen een plank voor de deur te maken waar je overheen moet stappen om het uitwaaien te voorkomen. Ook kun je de eerste vierkante meter bij de instap zo laten en deze afschermen met wandjes waar het stro tegenaan kan liggen. Dan een rooster op die ene vierkante meter zodat je het stro niet het hok uit loopt. Wel goed omhutselen, wel mogelijk een haard van ongedierte, gemorst voer zakt weg, en in veel gevallen te snel vochtig aan de onderzijde. Nadeel is dat het muf wordt als je hokken niet heel droog zijn.

Houtpellets

Houtpellets worden gebruikt als een vorm van vaste brandstof, bestaande uit hout of houtafval, in de vorm van staafjes samengeperst. Dankzij de homogene samenstelling en consistente vorm van de houtpellets kan de verbranding ervan gecontroleerd met zo hoog mogelijk rendement plaatsvinden. Ik ben hier zelf geen voorstander van, je weet nooit wat ze wellicht nog meer door het samengeperste hout hebben gedaan. (Olieresten bijvoorbeeld) Als er geld te verdienen valt, kun je er maar weinig vertrouwen. Helaas.

Kokosnootstrooisel


Dit bodembedekker absorbeert op betrouwbare wijze de geuren. Het binnenklimaat verbetert merkbaar, omdat niets meer naar dieren ruikt. Het kokos strooisel kan worden gebruikt als een enkel strooisel of het kan worden gemengd met andere bodembedekkers materialen. Het materiaalverbruik is afhankelijk van de hoeveelheid postduiven en de grote van het hok. Het kokosafval wordt gemaakt van de buitenste schil van de kokosnoot, een bijproduct van de kokosnootproductie. Er worden geen bomen gekapt of bossen gerooid om dit materiaal te produceren. Veel kokospalmen worden wild in hun thuisland en de noten worden alleen verzameld. Daarom zijn de schalen ook onbehandeld en pesticide – en vrij van chemicaliën. Het schimmelt niet, omdat de warmte gelijkmatig door de behuizing verdeelt wordt. Na gebruik is het kokosnootstrooisel een waardevolle grondstof die in de tuin kan worden gerecycled en zorgt voor een optimale compost. Het zorgt voor een goede ventilatie van de vloer en compenseert het vocht. Ik ben hier zelf helemaal niet bekend mee. Ik zou het alleen maar willen uitproberen als anderen ermee geslaagd zijn.

Droge mest methode

Wie in ieder geval over zeer droge hokken moeten beschikken, zijn de liefhebbers die de droge mestmethode hanteren. In plaats van dagelijks te krabben, blijft de mest dan in het hok liggen. Die mest droogt zeer snel op en verpulvert. Zo kan een droge laag mest ontstaan van wel 20 cm. Ik ken verschillende liefhebbers die deze methode hanteren. De 1 heeft niet voldoende tijd en de ander wil hebben dat zijn duiven weerstand opbouwen. Ik heb zelf een aantal jaren niet meer actief gevlogen met de duiven en heb het toen ook uitgeprobeerd. Mijn hok was er geschikt voor en het bespaarde mij veel tijd en werk. Voorwaarde is het hok moet kurk en kurkdroog zijn met een zeer goede ventilatie, dan is het goed te doen. Een groot nadeel is mocht je last krijgen van wormen of paratyfus je heel het hok moet schoon maken en ontsmetten om een herbesmetting te voorkomen.

Waarschuwing: er zijn nog veel meer soorten bodembedekkers maar pas op wat je gebruikt. Cacoadoppen zijn zeer gevaarlijk voor duiven. In cacaodoppen zit de stof theobromine, deze stof is voor alle vogelsoorten extreem giftig en kan in relatief kleine hoeveelheden al dodelijk zijn. De dosis die dodelijk kan zijn ligt al op 0,1 gram.

Daarbij heb ik een aantal mogelijkheden niet besproken. U kunt dan denken aan stropellets, hazelnootdoppen, dennennaalden etc.

Als je toch goed nadenkt dan is een duivenmelker steeds weer op zoek naar een alternatief. Hoe komt iemand erop om kale maiskolven in zijn hok te gaan pakken. Bij ons zit alles op roosters behalve nu het kleine kweekhokje. Dat bevalt mij prima.

Maar een schoon hok gaat toch boven alles. Veel topliefhebbers hebben schone hokken en de grote liefhebbers zelfs hokverzorgers. Bij Verkerk, Koopman en Eijerkamp hanteren ze vast geen droge mest methode of wat anders op de vloer van hun vlieghokken. Daar hebben ze vast hun redenen voor. (en personeel) Denkt u ook niet.