08-12-2024 Weer achter het net gevist.

Ik heb weer achter het net gevist, het is mij namelijk niet gelukt om koop 1 of 15 van de verkoop van de Combinatie Kamp-Kippers te kopen.

Zoals ik reeds eerder schreef, wilde ik graag een rechtstreekse jonge duif hebben van de topkweker “Leonidas” van het hok Maarten Huijsmans, die nu in het bezit van de Combinatie Kamp-Kippers is.

In hun eerste verkoop van 12 jonge duiven waren er 2 rechtstreekse jongen uit deze doffer te koop. Het waren ook meteen de twee duurste duiven van hun verkoop. Ik wil best veel geld uitgeven voor een duif, maar dan moet die duif bewezen hebben dat zijn prestaties uniek zijn, of dat de duif zeer goed kweekt met bewezen nakomelingen.

Onderstaand de stamkaart van koop 1 van de laatste verkoop van de Combinatie Kamp-Kippers.

Nu een kleinkind van “Leonidas” maar kijk eens wat “Leo’s Diamond” gepresteerd heeft. Van hele grote aantallen 5x bij de eerste 15 en zelf al vader van 1/9586 en 2/13630.

Ik heb nog mee geboden tot 500 euro maar uiteindelijk bleek het nog ruim 800 euro te weinig te zijn. Pfff er zijn meer duivenliefhebbers die de kweek capaciteiten van “Leonidas” en “Xenia” weten te waarderen.

Dan maar mijn peilen gericht op koop 15 met de onderstaande stamkaart.

Wij hebben uit “Miss Issoudun” duiven op ons kweekhok zitten die al weer een paar jaartjes geleden gekocht zijn. Nu zat ze gekoppeld aan “Leonidas”, als je de stamkaart goed bekijkt dan weet je waarom.

Nu geboden tot 650 euro maar helaas in de laatste 10 seconden van de verkoop werd ik overboden. Het was voor mij een max bedrag dus ik heb mij niet laten verleiden om meer te bieden.

Jammer maar vandaar de titel “Weer achter het net gevist”

Zo las ik vandaag een leuk artikel over Gerard Koopman hoe hij door 4.800 gulden uit te geven wereldnaam zou gaan maken. Onderstaand een deel van het artikel.

Nog een mooie: In ’96 ontmoette ik Dirk Van Dyck op het feest van de Gouden Duif. Ik ben dan op hem toegestapt met de vraag om jongen uit de “Kannibaal” te kopen. Op dat ogenblik ging dat niet, alles was verkocht voor de komende 2 jaren , maar er zat een jong van de “Kannibaal” in de Gouden Duif-veiling van ’97. (Dirk werd dat seizoen Superstar van het jaar hafo) Ik kon daar zelf niet zijn, dus ik had Dirk Leekens gevraagd om voor mij te bieden, hij mocht tot 5000 gulden gaan. Uiteindelijk heb ik ze kunnen kopen voor 4800, veel geld in die tijd hoor, nu eigenlijk nog trouwens. Dat duifje was “Golden Lady”, een laat jong van ’96. Ik koppelde haar aan “Gentil” en in ’98 kwam uit die combinatie “Kleine Dirk”. Meer moet ik niet zeggen zeker. Misschien wel de beste 4800 gulden die ik ooit besteed heb.

De eerste zaalverkoop van Gerard Koopman bracht maar liefs 1.349.400 euro op. Dat voor 74 duiven met een gemiddelde van 18.235 euro per duif.

De tweede zaalverkoop bracht net geen miljoen euro op.

Over de 2 dagen gezien werden er 152 duiven verkocht voor een totaal bedrag van 2.333.880€ of 15.348€ per duif.

Dit was nog maar de zaalverkoop, nu volgt er nog een internet verkoop die bestaat uit 16 delen met gemiddeld 30 duiven in elk deel. (Ongeveer nog 470 duiven)

Zo las ik eens een mooi verhaal van Sil van Vliet de winnaar van de 1e Nationaal Barcelona van dit jaar. Hij wilde graag een topduif kopen maar de kosten van die duif deed hem zeer twijfelen. Hij heeft het besproken met Bas Verkerk en die antwoorde; als je mee wilt doen met de beste spelers dan zul je dat soort duiven moeten kopen om met die liefhebbers mee te kunnen strijden met hun prestaties.

Ik denk dat Bas gelijk heeft, maar voor veel duivenmelkers is dat een utopie. Voor veel duivenliefhebbers zijn de kosten van de vrachtgelden, medicatie en het voer al hoog genoeg. Laat staan dat ze dan nog een dure duif kunnen kopen.

Zo kom ik weer uit bij FC Barcelona die mag voetballen tegen FC Schiermonnikoog de kleinste gemeente van ons land. Zo gaat het ook in ons duivenland.

Maar ik wil graag nog beter gaan spelen met mijn duiven dan dat ik nu doe. Dus ik zal toch een keer de knip moeten gaan trekken en een beetje geluk moeten hebben zoals Gerard Koopman met zijn “Golden Lady”.