07-11-2024 The End. “WINNAARS schenken geen BON meer”

Organisatie van De Fondspiegel stopt ermee!

Met pijn in ons hart maken wij bekend dat wij als organisatie stoppen met de Fondspiegel. Sinds we het initiatief elf jaar geleden nieuw leven inbliezen, hebben we met volle inzet geprobeerd om deze eerlijke en waardevolle competitie in stand te houden voor de duivensport. Wij zijn trots op wat we in die tijd hebben bereikt.

De afgelopen jaren is het echter steeds moeilijker geworden om de competitie te blijven organiseren. De Fondspiegel is afhankelijk van inkomsten uit bonnenverkopen, maar helaas zien we dat steeds meer winnaars geen bon willen schenken. Opvallend genoeg betreft dit vaak de meer prominente namen, die normaal gesproken het meeste zouden kunnen bijdragen.

Hoewel we begrip kunnen hebben voor persoonlijke keuzes, betreuren we dat sommigen ervoor kiezen om niet bij te dragen aan de continuïteit van een mooie competitie in de duivensport waar we allemaal belang bij hebben, terwijl ze zich wel inzetten voor andere doelen.

Dit gebrek aan steun heeft niet alleen financiële gevolgen – kosten voor reportages, de huldiging en rekenwerk zijn daardoor nauwelijks te dekken – maar het tast ook onze motivatie aan. Het geeft het gevoel alsof of onze inzet niet voldoende gewaardeerd wordt.

En hoe nu verder?

Voor de winnaars die ons wel steunen wordt de huldiging nog met de volle 100% georganiseerd en we zullen de mensen die ons jarenlang trouw zijn gebleven ook uitnodigen.

Daarna zal De Fondspiegel in een andere opzet doorgaan. Wie en wat hoort u zodra er meer duidelijkheid is.

Wij danken iedereen die ons de afgelopen jaren heeft gesteund.

Met sportieve groet,

Gert Krab
Ronald Veenendaal
Falco Ebben

Voor 2014 zat ik jaarlijks te wachten op De Nationale Fondspiegel. Dat was nog in de tijd dat ik de Overnacht vluchten speelde. Ik keek altijd waar ik landelijk geklasseerd was en hoeveel plaatsen ik gestegen of gezakt was.

Daarin stonden alle eendaagse en overnachtvluchten met de uitslagen. Het mooiste was dat de deelnemers in categorieën werden ingedeeld. Vanaf 2014 hanteerde de commissie nog 3 categorieën maar daarvoor waren er meer.

De huidige categorie indeling is: (Eendaagse oud)

  • 1. Tot en met 24 duiven over 4 vluchten.
  • 2. Van 25 t/m 40 duiven over 4 vluchten.
  • 3. Vanaf 41 duiven over 4 vluchten.

De huidige categorie indeling is: (Eendaagse jong)

  • 1. Tot en met 30 duiven over 3 vluchten.
  • 2. Van 31 t/m 60 duiven over 3 vluchten.
  • 3. Vanaf 61 duiven over 3 vluchten.

Het is dus een competitie, klassering waarbij de grote (Profs) hokken gescheiden worden van de kleine inkorvers.

Nu wordt de competitie de nek omgedraaid door de “Winnaars” de gevestigde namen in onze duivensport. Gelukkig zijn er uitzonderingen dus we mogen ze niet allemaal over 1 kam scheren. Ik schreef er reeds eerder een blog over zie het onderstaande:

Veel “grote” hokken, veelal de profs zijn alleen met zichzelf bezig om meer vermogen te vergaren. Ze pakken heel veel en geven veel te weinig terug.

Wat ze ook beslist niet willen is delen. Ze willen zelf kampioen worden en beslist niet delen met 2 andere kampioenen van een andere catagorie. Nu krijgen ze niet alle aandacht zelf.

Je ziet het ook bij de Grootmeester kampioenschappen terug, een eerlijker spel is er niet en veel kleine inkorvers kunnen zich in de kijker spelen. Maar de massa inkorven spelen veel kopduiven maar hebben ook veel duiven die niet op de uitslag staan en bij het Grootmeester kampioenschap kun je je dat niet veroorloven. De kleine spelers die wel al hun duiven halverwege de uitslag pakken gaan dan de massa inkorvers voorbij. Zo wordt er nu gepromoot om de kopduiven extra punten te geven, ook wordt er telkens naar verwezen dat de massa inkorvers lagere vrachttarieven opleveren. Laat u vooral niet misleiden want het dient alleen maar het belang van de massa inkorvers. (Profs)

In 2021 schreef ik reeds dat de winnaars met hun gevestigde naam veel te weinig doen om onze duivensport te behouden.

Een mooi voorbeeld is dat het commerciële hok uit Ermerveen lid kon worden van de fondclub VNCC. De VNCC is een vriendenclub voor de nationale concoursen. Leden met een passie voor de lange afstanden uit de afdeling 9, 10 en 11 strijden voor de felbegeerde kampioenschappen en prijzen. Maar om de kosten te dekken en prachtige natura prijzen te kunnen vliegen wordt er jaarlijks een mooie bonnenverkoop gehouden. In 2019, 2021 en 2022 was het hok uit Ermerveen de grote kampioen. Maar helaas (2022?) er kon geen bon meer af voor een koppel eitjes of een jonge duif.

De teleurstelling zal groot zijn geweest bij het VNCC bestuur en zekers nu ook bij het bestuur van De Fondspiegel.

Ik heb wel een mooie oplossing en veel eerlijker spel voor de liefhebbers. Dat is om alle uitslagen 1 niveau hoger dan het verenigings spel (minimaal 150 leden) ook in categorieën te verdelen. Onderstaand zou een mooie indeling kunnen zijn:

  • Catagorie 1 t/m 10 duiven gemiddeld per vlucht. (VIT/MF/JONG /FOND etc)
  • Catagorie 2 van 11 t/m 20 gemiddeld per vlucht.
  • Catagorie 3 van 21 t/m 50 gemiddeld per vlucht.
  • Catagorie 4 van 51 t/m 100 gemiddeld per vlucht.
  • Catagorie 5 van 101 en verder gemiddeld per vlucht.

Zo kunnen de massa inkorvers mooi tegen elkaar vliegen. Kampioenschappen ook per Catagorie en naar gelang het aantal deelnemers.

Als je de duivensport eerlijk wilt maken en veel liefhebbers wilt behouden dan is het bovenstaande voorbeeld de oplossing.

Kijk dus vooral naar wat de massa inkorvers (profs) niet willen, ik gaf als voorbeeld al aan de Grootmeester kampioenschappen en de uitslagen verdeeld in categorieën.

Klik hierop om naar de site te gaan van De Fondspiegel met al de kampioenen en kampioenschappen vanaf 2014 op hun site.