Ik heb al eerder geschreven dat ik natuurlijk wel zie wie mijn beste duiven zijn op de wedvluchten maar dat mijn aandacht meer uitgaat naar de laatkomers en achterblijvers.
Waarom zult u zich afvragen, ik probeer lijnen en patronen te herkennen bij de laatkomers. Zo valt al gauw op dat een goede duif zelden te laat komt. Ook komen de goede duiven zelden op dag 2 terug, ik heb er een aantal zitten die zich als jonge duif een keer vergaloppeerd hebben en dus niet op dag 1 terug waren op het hok. Mijn Vitesse duifkampioen van toen nog de Kring 3 had ik een keer als jonge duif op dag 2 terug.
Tevens ben ik dit jaar veel strenger gaan letten op eventuele niet gezonde duiven. Voor de eerste wedvlucht heb ik al een paar oude duiven uit de vliegploeg gehaald die mij niet aanstonden en waar ik te weinig vertrouwen in had.
Bij mijn jonge duiven hetzelfde gedaan maar achteraf was ik nog niet streng genoeg. Zo ben ik met een paar jongen bij de dierenarts geweest die een gezwel hadden. Dierenarts vertelde dat het vanzelf moest overgaan en behandelen met jodium. Hij had gelijk het africhten ging prima maar al die jongen waren op hun eerste wedvlucht pleite. Das geen toeval en ik had ze veel beter meteen uit het hok kunnen pakken. Ook had ik een tweetal jongen die niet met het koppel wilden vliegen, zelfs het opjagen ging niet. Dat is heel lastig want ze houden ook het koppel jongen uit de lucht. Die heb ik gelukkig wel meteen uit de vliegploeg gezet. Ondanks de bovenstaande problemen bij mijn jonge duiven ben ik wel zeer tevreden over hun resultaten. De jonge duiven hebben een mooi aantal keren hun prijs gepakt, ik kom er nog wel op terug met een mooi overzicht.
Het goede overzicht op de laatkomers en de zwakkere duiven met hun afstamming geeft mij veel inzicht in onze kwekers. Je ziet dat bepaalde lijnen het zeer goed doen maar ook waar de zwakkere duiven uit komen. Meestal betrof dat geen enkel geval maar zag je het terug bij meerdere duiven uit een kweek koppel. Dan is de oplossing simpel op mijn vlieghok en worden alle duiven uit die lijn van het vlieghok gehaald maar meestal zitten er dan ook niet veel meer in de vliegploeg.
Zo probeer ik mijn vliegploeg sterk en gezond te houden. Wat ik wel geleerd heb is dat je daarin niet moet verslappen want je wordt meteen met de neus op de feiten gedrukt.
De kwekers zitten bij Sabine en het is haar verantwoordelijkheid en Sabine steld ook de koppels samen. Enkele koppels in overleg maar de rest koppeld ze zelf. Maar Sabine zal geen kweekduiven ruimen, dat woord staat niet bij haar geschreven. Zelfs een duivin waar ik best een aantal slappelingen van had zitten krijgt bij haar nog een extra kans of wordt gebruikt als voedsterkoppel.
Ik geef daarom bij Sabine aan uit welke kweekduiven ik jongen wil hebben.
In de laatste week van het vliegseizoen, nadat ik dus al een aantal kwekers had gemarkeerd in de loop van het seizoen, ben ik al onze kwekers nagelopen voor de eindcontrole. Met het stamboompakket van Compuclub, Compustam kun je mooi zien hoeveel afstammelingen er nog van zitten. Ik kijk dan alleen naar de 1e graads dus directe zonen of dochters uit de kweekduif die nog in de vliegploeg zit. Een kweekduif krijgt bij mij maximaal 3 jaar de kans om te laten zien of deze goed presterende jongen geeft.
Van de 25 duivinnen heb ik er 15 uitgezocht waar ik graag jongen van wil hebben. Van de 22 doffers heb ik ook 15 uitgezocht.
Om aan het aantal van 15 koppels te komen heb ik een redelijk aantal bewezen kwekers uit mijn lijstje gehaald vanwege hun leeftijd. De oudste is van 2010 “Rodie” maar ze zitten er ook bij van 2013 en 2015.
Alle kweekduiven hebben in 2024 wel 4 keer een broedsel gehad en zijn pas gescheiden met de laatste wedvlucht. Omdat Sabine nu zelfstandig vliegt met duiven op haar adres, heeft ze een mooie ploeg jongen voor haar zelf gekweekt en geringd.
Bij de scheiding van de 15 kweekkoppels hebben de duiven allemaal een geelpil gehad en is er gedruppeld voor de luis. De volgende week krijgen ze tevens een kuur voor paratyfus, zo ook al mijn vliegduiven.
De door mij 15 uitgezochte kweekkoppels is nog 1 kweekkoppel te veel dus er vallen nog 2 duiven af. (Wellicht de 2 oudsten) Uiteindelijk wil ik dan van 14 kweekkoppels graag jongen hebben. Waarom 14 zilt u zich afvragen, dat zijn 8 kweekbakken en 2 rennen met elk 3 broedvakken. Voor 2026 gaan we dan verder terug naar 11 kweekkoppels zodat er weer een ren vrijkomt voor Sabine haar vliegduiven.
Tevens heb ik op mijn site de Kwekers voor 2025 er goed opgezet en weer actueel gemaakt. Klik hierop, deze kunt u ook onderaan op mijn site vinden. Klik op de afbeelding van de duif onder Kwekers. Klik op het ringnummer voor de stamboom van de duif.
Op mijn lijstje van de 30 kweekduiven zien we 4 hoofdleveranciers/spelers terug waar de duiven vandaan komen, en wel de onderstaande:
- 4 rechtstreekse van Frans Strikker uit zijn 2 beste koppels.
- 5 duiven waarvan 1x 100% Scheffel via van Vliet/Mastrigt en 4 jongen uit deze super duivin.
- 6 rechtstreekse van de Gebroeders van Langen.
- 7 rechtstreekse van de Combinatie Kamp/Kippers.
Dit jaar waren de prestaties van mijn vliegduiven zeer goed. Ik heb er best veel vertrouwen in dat het nog een stap beter kan. Er zijn tenslotte nog steeds een paar liefhebbers die beter presteren met hun duiven dan ik met mijn duiven. Belangrijk is om zelf zeer scherp te blijven met een goed overzicht en een goede strategie.
Binnenkort (17-10) komt de Combinatie Kamp/Kippers met een veiling van speciaal gekweekte jongen uit hun beste topkoppels op Duivennet. Wilt u met uw prestaties naar een hoger niveau dan raad ik deze combinatie ten sterkste aan.
Kijk naar de prestaties van mijn vliegduiven en u weet genoeg. (2x teletekst vermelding, 2x hoofdprijs in de Midfondclub, vele kampioenschappen in de CC4 en hoge prijspercentages)
Bovenstaand 4 van de 7 rechtstreekse duiven van de Combinatie Kamp/Kippers die op het kweekhok zitten.
Maarten Huijsmans en Stef Bals op bezoek bij de Combinatie Kamp/Kippers om duiven te bekijken en wat terug te halen. De Combinatie Kamp/Kippers heeft veel successen behaald met de nazaten van duiven die ze bij Maarten Huijsmans en bij Gerard & Harold Calis hebben gehaald.