Ik heb een afspraak gemaakt met de dierenarts om onze jongen te enten voor Paramyxo met de Rota entstof. (Kosten 35 euro voor 42 jongen, maar ik ben met de jongen bij de dierenarts geweest)
Maar tijdens het enten van mijn 42 jongen kwamen de verliezen van de jonge duiven ter sprake. Wij willen graag de eerste toer met deze jongen spelen en ik vertelde hem dat ik altijd de laatste week van Mei te maken krijg met adeno/coli bij de jongen.
Pas op zegt de dierenarts, bij adeno/coli problemen met de duiven kun je ze drie weken niet spelen of africhten want dat gaat helemaal fout.
Dat was voor mij niets nieuws want dat wist ik reeds. Maar zijn volgende uitleg is zeer interessant.
Bij een adeno/coli bacterie worden er Toxines aangemaakt. Toxines is een giftige stof die meestal uit eiwitten bestaat en die wordt gemaakt in micro-organismen. (bacteriën)
Deze Toxines nestelen zich vooral in vettig weefsel. Laat nu bij een duif de hersenen bestaan uit vooral vettig weefsel.
De Toxines zijn niet makkelijk uit het lichaam van de duif te verwijderen. Dat moet de duif zelf doen via de lever. Daar staat drie weken voor. Vandaar dat het zeer riskant is om ze dan af te richten omdat de giftige stoffen (Toxines) nog aanwezig zijn in de hersenen waardoor een duif zich niet goed kan orienteren. De dierenarts vertelde nog dat een duif welke op het oog zeer gezond lijkt (klinisch gezond), toch de Toxines in het lichaam kan hebben. Gevolg bij het africhten is dat de duiven op de losplaats blijven draaien en hun weg naar huis niet weten te vinden. De duivenliefhebbers zien dus geen ziekte verschijnselen, maar de duiven hebben het wel.
A.S. schreef er onlangs een stuk over in zijn blog. Hij vraagt zich af of het dan toch in het weer zit dat er veel verliezen zijn van jonge duiven bij liefhebbers die ze op een korte afstand africhten.
Als ik mijn dierenarts mag geloven dan heeft het alles met de Toxines te maken en dus niet met de weersomstandigheden.
De oplossing zou dus zijn om je jonge duiven te laten testen op Toxines. We moeten dan zijn bij een gespecialiseerd lab.
Er zou onderzoek naar het bovenstaande gedaan moeten worden en dat daarbij tevens de mogelijkheid wordt bekeken om de Toxines op te sporen. Mocht dat mogelijk zijn dan zouden we de verliezen bij de jonge duiven door Toxines kunnen voorkomen door regelmatig onze jongen te testen op Toxines. Zou mooi zijn als dat met een zelftest zou kunnen net als de corona zelftest.
Onze jongen krijgen nog een Paratyphus enting, (voor het eerst) in de hoop dat onze jongen geen adeno/coli verschijnselen meer krijgen eind mei. Maar het blijft dus oppassen met het africhten want zoals ik hierboven schreef, je hoeft niets te zien aan je duiven en toch kunnen ze dan de Toxines bij zich dragen. Met alle gevolgen van dien.