07-02-2023 Bodembedekkers deel 1.

Er zijn veel soorten bodembedekkers die je in een duivenhok kunt gebruiken als je niet dagelijks je hele vloer, broedvakken en rennen wilt schoonmaken.

Onderstaand de mogelijkheden:

Roosters, die kunnen we weer onderverdelen in drie soorten roosters.

Houten roosters

De houten roosters zijn 120cm x 100cm groot en makkelijk op maat te zagen. Deze roosters liggen in veel duivenhokken en in rennen. Gebruikte kun je ze kopen voor een leuk prijsje. (14 euro per rooster) Zorg ervoor dat je mooie dikke balkjes op je houten of betonnen vloer legt. Het mooiste is minimaal 10cm hoog, zodat er voldoende ruimte is waar de mest kan vallen en de duiven niet bij het voer kunnen dat onder de roosters terecht is gekomen. Nadeel is dat de duiven hun kop tussen de spijlen kunnen steken. De roosters zijn zo stevig dat je er prima op kan lopen. Zelf gebruik ik een goedkope zak kattenbakvulling om deze eerst op mijn houten vloer uit te strooien waardoor de mest die daarop valt mooi droog blijft. Het schoonmaken onder de roosters is dan ook een stuk makkelijker.
Een duivenhok met houten roosters. Ik gebruik ze zelf ook in onze nachthokken. Aangezien mijn duiven niet gevoerd worden in hun broedvakken is het wel zo handig om een voerplaat te maken met een opstaande rand rondom waarop de duiven gevoerd kunnen worden.

Gegalvaniseerde roosters

Deze zijn verkrijgbaar in vele maten. De duiven kunnen zich bezeren als ze er hard op vallen. (Blauwe plekken of deuk in het borstbeen) De mest valt er beter doorheen dan bij de houten roosters, daar blijft meer mest op het hout liggen. Roosters kunnen niet kapot en tweedehands zijn ze zeer goed verkrijgbaar omdat deze ook in veel stallen gebruikt worden. Je kunt ze ook op maat slijpen.
Duiven op gegalvaniseerde roosters. Let ook op de voerplaat.

Kunststof roosters

Deze zijn er in verschillende maten en uitvoeringen.

Rooster broedhok 36x34cm. Je kunt ze makkelijk op maat knippen of zagen. TIP: Ik gebruik ze in mijn mandjes, de duiven houden zo mooie schone pootjes. De roosters zijn ongeveer 2cm hoog. Kosten per stuk ongeveer 1,36 euro.
In al mijn mandjes zitten de duiven op de plastic roosters. Geweldig altijd schone pootjes en geen mest meer in je handen. De ringnummers zijn ook makkelijk af te lezen. Altijd 1 voor 1 lossen en de duif eens goed bekijken. In het duivenhok pak ik zelden een duif in mijn handen. We hebben ook haast nooit problemen met het binnenlopen en hebben ook nog nooit geen lokkers gebruikt. Op de foto worden de duiven gelost in Tolkamer en is Jan mee voor het plezier en de administratie.
Deze grijze plastic roosters zijn ideaal voor gebruik in stallen en duivenhokken. Ze kunnen op een vlakke ondergrond worden gelegd en met elkaar worden verbonden, waardoor een samenhangende vloer ontstaat. De roosters zijn zeer stevig en beloopbaar. De dieren zijn minder in contact met de uitwerpselen en de pootjes en veren blijven schoner. De roosters zijn erg licht en u kunt ze gemakkelijk van de stallen verwijderen om het oppervlak schoon te maken. De roosters worden eenvoudig op maat gesneden, zodat ze altijd passen.
Afmetingen: 25 x 25 x 7 cm, roosteropening: 2,5 x 2,5 cm

Tabakstelen (korte), Tabakstro

Niet goedkoop. Voor 7 euro krijg je maar 5 liter, en je hebt vele liters nodig om een mooi laagje in je hok te leggen. Tabaksstro kan helpen om luizen en bloedmijten op afstand te houden. Mijten en luizen houden niet van de geur van dit strooisel en zullen jouw duivenhok dus vermijden. Het zal vast helpen maar vermijden is een te groot woord hierbij. Ze voldoen alleen als het niet te droog en niet te vochtig is. Nadeel is dat tabaksstelen klitten en schimmelen als ze vochtig zijn

Geel zand en Schelpenzand

Geel zand, niet duur. Wel heb je een zeef nodig om het zand te scheiden van de mest en veren. Zand voldoet alleen als het niet te droog en niet te vochtig is.
Schelpenzand, wordt veel gebruikt bij vogels. Kosten 20 kilo voor 8,75 euro. Schelpenzand is een mengeling van wit zand met oester- en zeeschelpjes, verrijkt met anijsgeur. Het fris geurende zand is een aangename bodembedekker voor vogelkooien en volières. Schelpenzand voldoet alleen als het niet te droog en niet te vochtig is.

Maiskolven

Deze dus, kale maiskolven.
Je kunt er heel slecht aan komen maar het moet een ideale bodembedekker zijn voor onze duiven. Ik hoorde dat de mest diep tussen de kolven gaat zitten, zorg dus voor een droge ondergrond zodat ze bij vochtige omstandigheden niet gaan stinken. Je loopt ook niet over een gelijke vloer, dat kan een minpunt zijn.

In mijn volgende blog bespreek ik deel 2 van de verschillende soorten bodembedekkers.