Voor de bonnenverkoop van mijn vereniging P.V. De Zwarte Doffer te Beckum wilde ik graag wat speciaals schenken.
Het is een kleinzoon van het “Millenium” koppel van Embregts-Theunis.
John Vasterink kocht het laatste jong uit het “Millenium” koppel voor veel geld via de Pipa veiling, die verkocht zou worden uit het bekende koppel.
John heeft zeer veel succes met de door hem aangeschafte duiven van Embregts-Teunis.
Zo valt er op de site van Embregts-Theunis het onderstaande te lezen;
Bij John Vasterink vliegen momenteel twee kleinkinderen van het Golden Pair die hard op weg zijn uit te groeien tot witte raven. Beide hebben dit jaar 3x gevlogen en wonnen:
- De duivin 6/6.012 duiven, 1/15.936 duiven, 7/3.195 duiven, 2x per duizendtal.
- De doffer 9/6.012 duiven, 2/15.936 duiven 18/3.195 duiven, 1x per duizendtal.
Ik heb de duif gekregen van John Vasterink op een bon die ik van hem gekocht had. Ik had de bon gekocht in 2021 maar John Vasterink stelde mij voor om te wachten tot 2022 dan kon ik jongen uitzoeken bij hem op het kweekhok. We zaten samen in dezelfde vereniging en John Vasterink was de te kloppen man en zat vaak voor mijn eerste duif, soms wel met een hele serie aan duiven.
Ik kan goed overweg met John Vasterink, we melden op elke vlucht onze eerste duif aan elkaar door via de app en spreken elkaar.
Dus voor deze speciale Schenking ben ik eerst bij John Vasterink geweest en heb hem gevraagd of hij de doffer terug wil hebben en waarom hij bij mij niet op het hok past. Maar John Vasterink had ondanks het feit dat hij zeer goede duiven uit dit koppel op zijn vlieghok heeft zitten, ook geen plek op zijn kweekhok voor de doffer. (Als u verder leest weet u ook waarom)
Ik denk zelf dat het een geweldige doffer is die zeer goed kan presteren maar ook zijn kweekwaarde heeft, dus een topaanbieding.
Nou hoor ik u al denken, zo’n doffer doe je dan toch niet weg?
Het antwoord is twee ledig:
- Ik ben in Beckum het eerste jaar dat ik er lid ben heel goed opgenomen in hun midden, daar ben ik de leden uit Beckum zeer dankbaar voor. Ondanks het feit dat mijn duiven week in, week uit, geweldige uitslagen neerzetten en ik daardoor de Beckumse liefhebbers veel prijsduiven af pakte, bleef de sfeer opperbest. Daar mag best wel wat tegenover staan vindt ik.
- De 22-313 heeft een geweldig karakter, als ik hem koppel in het kleine hokje dan moet ik hem opsluiten met zijn duivin totdat hij op eitjes zit. Doe ik dat niet dan gaat hij alle broedvakken langs en knikkert elke andere doffer uit zijn broedvak. Als hij eenmaal op eitjes zit dan laat ik hem wat vaker los maar dat kan alleen als ik het zelf in de gaten kan houden zodat ik hem uit het vak kan gooien van de andere doffer waar hij mee aan het vechten is. Nadat hij grote jongen heeft gehad laat ik wel zijn broedvak los staan en let er dan zelf wat minder op. Het kleine hokje heeft een gedeelte met 7 broedvakken en een schuifdeur naar het achterste deel met 8 zitplekken. In het achterste deel broede 1 koppel onder een schuine plank op de grond. De 7 broedvakken waren allen bezet. In het kleine hokje zitten meestal veel natourjongen. Ik voer de doffers als ze op weduwschap staan op de grond bij de broedvakken. De 22-313 had ook op de grond zo’n overmacht dat de andere doffers niet genoeg voer konden pikken. Dus ben daarom de doffers gaan voeren in hun broedvakken en de doffer die in het deel zat van de zitvakken op de grond. Mede door het karakter van de 22-313 bleven er halverwege het seizoen maar 2 doffers over in het kleine hokje, de 22-313 en de doffer die op de grond zat bij de zitschapjes. Van de 7 broedvakken bleef alleen de 22-313 over. Maar het was haat en nijd tussen de twee overgebleven doffers. Uiteindelijk heb ik overdag de schuifdeur dicht gedaan, waardoor ze beiden in een eigen deel van het kleine hokje zaten. Meestal deed ik dan op de inkorfdag de schuifdeur weer los, waardoor de beide doffers op scherp kwamen te staan. Ze waren beiden baas over hun eigen stuk van het hok en o wee als de ene doffer probeerde om bij de andere doffer te komen.
De doffer die bij de zitschapjes op de grond zat heeft zeer goed gepresteerd en was er wekelijks. Maar u kunt zich wellicht voorstellen hoe druk ik er mee ben geweest en hoeveel veren alleen de 22-313 door zijn vechters mentaliteit er verloren zijn gegaan.
Eigenlijk niet te doen. De oplossing is simpel hij moet op de kweek en dan is de beste oplossing in een eigen kweekbox of afdeling.
Nu heeft Sabine zelf 8 kweekboxen in gebruik maar zoals ik al vertelde ik wil de vereniging wat goeds schenken.
Dan nu zijn prestaties tot nu toe;
Als jonge duif maar 1 natourvlucht gespeeld waarvan hij verlaat terug kwam. Daarna niet meer gespeeld omdat ik er zuinig op wilde zijn.
Als jaarling in 2023 maar 3 natourvluchten op nest gespeeld. Helaas, “achteraf gezien” heb ik in 2023 alleen de duivinnen gespeeld. Ik had achteraf de doffers goed kunnen gebruiken omdat 2023 een jaar zou worden met veel Oost in de wind dus veel pittige vluchten.
In 2024 heb ik hem vanaf het begin mee gehad maar je kunt aan de uitslagen zien dat de 22-313 nog ervaring tekort kwam, de reden was dat hij nog maar vier keer mee is geweest op een wedvlucht.
Maar op 4 Mei zien we de doffer de 2e prijs winnen in de vereniging.
Vanaf 15 Juni begint de 22-313 het te snappen en heeft hij voldoende ervaring opgedaan om regelmatig op tijd naar huis te komen. De laatste 5 vluchten heeft hij niet meer gemist.
Ik heb in de 52 jaren dat ik duiven heb nog nooit een duif op het hok gehad met zijn karakter.
U bent van harte welkom zondag vanaf 12 uur in ’t Proggiehoes te Beckum. Het adres is Beckumerschoolweg 38. Naast de bonnenverkoop is er een Amerikaanse verkoop waarbij alles weg moet en u mee kunt bieden en wellicht voor weinig wat moois weet te scoren. We zien u graag zondag.