06-12-2021 Voorbereiding Seizoen 2022

Vorige week hebben al onze kweekduiven een wormpil gehad. Sabine en ik hebben geen wormen aangetroffen dus dat stelt ons tevreden. Eerlijk gezegd hadden we dat ook niet verwacht maar voorkomen is beter dan genezen.

De voorgaande jaren gingen onze kwekers altijd in de eerste week van januari bij elkaar. Maar de kans is groot dat we nu iets eerder gaan koppelen. De meeste kwekers zitten in kweekboxen wat ons zeer goed bevalt, ook het koppelen van de duiven in de kweekboxen gaat een stuk makkelijker dan in een hok met open broedvakken.

We gaan proberen om de eerste 2 ronden jongen mee te geven op de jonge duiven vluchten. De 3de ronde kan dan mee op de Natour vluchten.

Een deel van de kweekboxen, de broedvakken hangen boven in. Daaronder zitten 2 zitschapjes welke pas vernieuwd zijn. Het voeren en water geven gebeurd van buitenaf. Mooi makkelijk dus. Alles zit op roosters met daaronder schuiven om het schoon te maken.
Nu staat alles open en is er 1 hok van gemaakt. Daar zitten de duivinnen ’s nachts in en worden ze ook gevoerd. Overdag zitten de duivinnen in de grote ren. Achterin het bruine gedeelte is een schuif die van buitenaf geopend en gesloten kan worden.

Alle mest en veren onder de roosters verwijderd van de eerste 2 afdelingen van het vlieghok. (waar de broedvakken in zitten totaal 24 stuks) Ik gebruikte voorheen altijd een kattenbakvulling voor onder de roosters maar heb nu een speciale vloerdekkorrel voor postduiven gekocht. Het was goedkoper dan de kattenbakvulling en we gaan eens bekijken of deze vloerdekkorrel net zo goed is.

Deze week worden de eerste 24 doffers op de broedvakken gezet. Alle oude doffers aangevuld met maar een paar jaarlingdoffers komen als eerste op de broedvakken te zitten. (18 ouden en 6 jaarlingen) Aangezien de oude doffers daar dit jaar ook hebben gezeten zal het weinig problemen opleveren voordat elke doffer zijn eigen broedvak heeft. Ik ga beslist geen oude doffer verhuizen van hok of broedvak, ze krijgen zelfs hun eigen duivin weer terug. Ik denk dat het de resultaten alleen maar bevorderd. Op een hoge uitzondering na kweken we er geen jongen uit. De eerste ronde eieren van de kwekers worden altijd onder de vliegduiven gelegd. Is er dan nog plek vrij dan wil ik uit mijn beste vliegduiven nog wel eens een eitje of zelfs alle twee de eitjes uit laten broeden.

Indien de eerste ronde jongen samen met de doffers afgezet kunnen worden, gaan de duivinnen op weduwschap. Dan kan meteen de andere ploeg gekoppeld worden op de broedvakken. Deze komen alleen op eitjes te zitten en worden daarna ook op weduwschap gezet. We hebben iets meer aanlooptijd in het voorjaar omdat de vluchten in verband met de roofvogels een paar weken later beginnen dan in de voorgaande jaren.

Het vliegprogramma.

De NPO gaat toestaan dat het mogelijk is om met de jonge duiven vluchten ook oude duiven in te kunnen korven. Maar de afdelingen zijn vrij om daar zelf in te beslissen of ze dat gaan doen. Zelf hoop ik dat wel al was het maar om aan het benodigde aantal deelnemers te komen voor de jonge duiven vluchten. Wel moet er een aparte uitslag komen voor de jonge duiven. Het zou mooi zijn dat er dan ook een aparte uitslag komt voor de oude duiven want dan kan ik mijn ouden vanaf de eerste vlucht tot en met de laatste vlucht op weduwschap blijven spelen. We gaan het zien wat het wordt.