Gisteren samen met Sabine de voorjaarsbeurs bezocht. Bewust gekozen voor de zondag omdat het dan vaak minder druk is dan op de zaterdag.
Inderdaad was het een stuk rustiger dan op de zaterdag heb ik mij laten vertellen. Je kon het op de zondag ook goed zien hoeveel standhouders er al niet meer stonden. Het betroffen vooral de stands die duiven verkochten. Die hadden op de zaterdag alles reeds verkocht. Het waren er niet een paar maar tientallen.
Sabine heeft nog een jonge duif gekocht bij Descheemaecker Pigeon Center het vroegere Natural kweekcentrum.
De jonge duif is een vetblauwe witpen duivin van het ras Van Dijck. Lijnen Rambo, Bourges, Kanibaal etc.
Descheemaecker verkoopt ook elite duiven. Ze hadden een jaarling duif zitten van het soort van A.S. Ik was er zeer van gescharmeerd. Het betrof een kleinkind van de 13-264 waar A.S. pas geleden nog over schreef. Kosten 500 euro. Aangezien wij de laatste twee jaren behoorlijk geinvesteerd hebben, deze duif niet meegenomen naar huis. Ze hadden 2 koppels uit deze top kweekduif gehad van A.S. maar met de afspraak dat deze na een goed jaar weer terug zouden gaan naar A.S.
Alleen op de zaterdag had Descheemaecker al ruim 200 duiven verkocht. Dus voor de zondag was de keuze beperkt maar nog wel voldoende. Kosten voor een jonge duif 40 euro zonder afstamming en 70 euro met stamboom.
Opvallend voor mij was de stand met de automatische voerbakken. Nu ik bij huis ben is dat niet meer interessant maar voor de werkende postduivenliefhebbers wellicht een uitkomst om niet meer bij de lamp te hoeven voeren. Voor meer info klik HIER. (www.pijong.be)
Ook nog even een algemeen duivensportblad zoals ze zich zelf noemen, genaamd “De Duif” mee gepakt. Ook hierbij opvallend dat zowel A.S. als WdB hier hun bijdrage aan leveren door artikelen te schrijven. Het Spoor der Kampioenen het Nederlandse blad heeft moeite om aan goede schrijvers te komen. De twee topschrijvers uit Nederland schrijven voor een Belgisch blad. Het zegt ook wel wat over de Belgen het mekka van de duivensport, dat ze bewust een keuze maken voor de twee topschrijvers uit Nederland en veel van hun eigen landgenoten passeren. De geschonken duif van WdB voor de Gouden duif competitie van “De Duif” bracht maar liefst 80.000 euro op. De koper is de persoon die heel veel emmers met een geel deksel verkoopt met daarin een multi-mix aan gritmengeling. De bewuste emmertjes vlogen nu ook als warme broodjes over de toonbank. Ik zag een filmpje van hem van 4 jaar geleden waarin hij verteld dat er 125.000 emmers wereldwijd verkocht werden. Massa is kassa zullen we maar zeggen. We gunnen het hem van harte, hij heeft voor de duivensport een mooi product gemaakt.
In het artikel van WdB nog een aantal mooie tips. En wel de onderstaande.
- Laat nooit de rekken voor de broedhokken 1 kant opdraaien maar doe het om en om. Dat voorkomt veel problemen met het koppelen.
- Broedbakken met lopende band hebben tochtgaten, zijn duiven kregen er oortjes van. De trekgaten kun je afdichten met een dunne zeemleren lap.
- Zijn jongen kregen 50% gerst en de rest vliegvoer. Ze deden het er prima op maar bij vluchten boven de 350 kilometer kwamen zijn jongen uitgewoond (afgemat) terug.
- Ook lichtpannen welke hij in het dak aanbracht was geen verbetering.
- Bij de veeteelt zouden blauwe lampen 10% tot 20% meer melk opleveren dus waarom zou het geen effect hebben op onze duiven? Conclusie was, zonde van de tijd en moeite.
- Ook warmtelampen, infrarood als ook zonder dat ze licht uitstraalden voor de dagfondvluchten was een illusie.
Zijn conclusie is dat het allemaal om de vorm en goede duiven gaat. Een andere conclusie die hij omschrijft is dat je aan de buitenkant van een duif niet kunt zien of het een extra duif is. Toch weer leerzaam dit, voor mij persoonlijk het voeren van de jonge duiven.
We gingen ook naar de beurs om broedschotelmatjes te kopen. Het prijsverschil daarin is enorm.
Bij Obie in Almelo betalen we voor 10 matjes in plastic zakje 4 euro. Dus 40 eurocent per stuk. Bij de stand van de Pantagoon kochten we er 110 voor 30 euro. Dus 27 eurocent per stuk.
We zijn zelf niet tevreden over de matjes, ze pluizen te veel en er valt vaak een gat in het midden. Maar bij gebrek aan een betere oplossing of alternatief wederom deze mee genomen naar huis.
Ik lees behoorlijk wat negatieve verhalen over de Olympiade die onze NPO volgend jaar mag organiseren. Het kost te veel, de liefhebber is er niet mee bezig etc. Als je kijkt hoe druk het nu al was op de landelijke beurs op de zaterdag, dan zullen de postduivenliefhebbers er volgend jaar bij de wereld Olympiade er met de benen uithangen. Wellicht herinnert u zich nog hoe druk het in Amsterdam was voor de wat oudere liefhebbers onder u. De Olympiade van volgend jaar gaat een groot succes worden dat voorspel ik u.