Na maanden niets gehoord te hebben van onze duiven welke achtergebleven zijn van een wedvlucht of van het hok verspeeld te zijn, kreeg ik op 2 Januari van 2 duiven bericht welke opgevangen waren.
De eerste betrof een oude ring van 2015 die was opgevangen in Marokko en wel in Casablanca om precies te zijn. Het is de 3e ring van mij waar ik bericht van krijg uit Marokko. Ik heb er eerder een blog over geschreven.
Maar er werd ook een jonge duif gemeld welke ik was kwijtgeraakt van het hok. Op 29 Juni 2021 was ze niet meer aanwezig toen wij onze jongen een chip hebben omgedaan. Wij houden in ons stamboompakket van Compuclub goed bij welke duiven er weg zijn, op welke datum of van welke vlucht. Mocht een verloren duif weer terug komen dan wordt dat ook vermeld om de hoklijst actueel te houden.
Deze jonge duivin was opgevangen in Apeldoorn, dat is ongeveer 50 kilometer door de lucht van mijn hok verwijderd. Ze hadden er veel overlast van postduiven bij een flat, mede omdat 1 flatbewoner de postduiven voerde. Na overleg is er besloten om de duiven weg te vangen. Er zaten veel ongeringde duiven bij maar ook een aantal met een ring. Ze hadden er nu dikke 20 duiven weg gevangen van de ongeveer 40 duiven die er zaten.
Er zat nog een jonge duif meer uit Hengelo, die ook was opgevangen bij de flat, in het tijdelijke opvanghok van de persoon die de duiven gevangen had. Dus meteen bij het eerste telefoontje van de opvanger een afspraak gemaakt dat ik de beide duiven de middag erop zou komen ophalen.
Zo gezegd, zo gedaan, op maandagmiddag beide jongen opgehaald. De opvanger een vrije gift gedaan met een zak snoep. Bij thuiskomst de twee duiven eens goed bekeken en daarbij was er wat opvallends aan de hand.
De duif welke niet van ons was, zat onder de schachtluis, de doffer zat er vol mee. Toen onze duivin bekeken en bij haar konden we geen luis vinden. Maar bij het afzetten van onze jongen, krijgen al onze jongen een extra gekleurde knijpring om en worden meteen gedruppeld tegen de luis. Deze druppels moeten een duif garanderen dat ze een jaar luisvrij blijven. Advies is dus om je duiven 1x per jaar te druppelen, sommige liefhebbers doen het 2x per jaar. Maar de praktijk laat nu zien dat een duif na 9 maanden waarvan ruim 6 maanden in het wild geleeft te hebben nog steeds luisvrij is. Onderstaand een afbeelding van de anti luis druppels.
Nu maar hopen dat het lid van de andere duif het anti luis middel nu ook gaat gebruiken want voorkomen is beter dan duiven te gaan genezen. De praktijk levert het bewijs vandaar ook de gekozen koptekst.
Wilt u meer weten over dit pruduct, klik dan hier dan gaat u rechtstreeks naar de website van Vet-Schroeder Tollisan BV.