De nieuwe trend van de commerciële hokken is nu om een spectaculaire verkoop aan te kondigen van al hun oude duiven tot en met een bepaald jaartal en dat aangevuld met jonge duiven.
Zo maken ze geld van hun oude ploeg meestal ervaren prestatieduiven en kweekduiven.
Zo zijn er binnenkort de onderstaande verkopingen gepland:
- Veiling van alle duiven van 2019 en ouder + een selectie jonge duiven van Pieter Veenstra (Drachtstercompagnie, NL)
- De verkoop van de eeuw; PIPA Elite Center verkoopt alle kweek- en vliegduiven 2021 en ouder (+ selectie jonge duiven 2022 & 2023)
- PIPA kondigt historische veiling Jelle Jellema aan voor januari 2024! Alle kweekduiven. Alle vliegduiven 2020 en ouder. Een groep van jonge duiven 2023 uit alle topvliegers en kwekers. Alle One Loft Race kwekers (een uiterst bijzondere verzameling!)
Vooral de eerste verkoop die ik benoemde die van Pieter Veenstra is opvallend. Het is niet de eerste keer dat hij op deze manier zijn duiven verkoopt. Begin 2018 werden er 224 duiven van hem verkocht voor 748.550 Euro, Miss Overegge werd verkocht voor 158.000 Euro.
Op zich is daar niets mis mee maar voor de verkopende partij volgt hierna de grote uitdaging dat als hij de duivensport blijft beoefenen, om weer te gaan presteren met zijn duiven. Pieter Veenstra presteert nog goed met zijn duiven maar het oude niveau van weleer heeft hij nooit meer behaald.
Onlangs werd er een nieuwe duiven verkoopsite gepresenteerd, namelijk www.epaeurope.com De presentatie zag er gelikt uit met pagina grote advertenties en top liefhebbers die een aantal duiven in de veiling hadden zitten.
Eigenaar van de veilingsite is Gerrit Veenstra de zoon van Pieter Veenstra.
Pieter Veenstra heeft PIPA gekozen om exclusief online mee te verkopen. Dat betekent dat de aangeboden duiven op PIPA eerstehands zijn en rechtstreeks aangeboden worden door Pieter Veenstra. Duiven die gekweekt zijn door Pieter Veenstra en die op andere websites aangeboden worden, zijn dus tweedehands en niet rechtstreeks aangeboden door Pieter Veenstra.
Bij de start van EPA werd er door Pieter Veenstra/PME een dochter van All in One aangeboden op EPA.
Nu kiest hij er voor om zijn duiven via PIPA te gaan verkopen. De timing van zijn verkoop is zeer ongelukkig gekozen. Je krijgt als buitenstaander al gauw het idee dat hij zijn zoon niet vol steunt. Wellicht denkt Pieter Veenstra dat hij bij PIPA meer geld kan ophalen met zijn veiling dan bij EPA. Het kan ook zo zijn dat hij niet onder het exclusieve online verkoop contract met PIPA uit kan komen, maar zelf geloof ik daar niet in. Zijn zoon is al sinds 2021 bezig met het handelen van duiven en het opzetten van de veilingsite. Je had dus al in een vroeg stadium samen plannen kunnen maken voor de verkoop van de Pieter Veenstra duiven op de veilingsite van zijn zoon Gerrit Veenstra of bijvoorbeeld een jaar eerder bij PIPA.
Het is vaak wel zo met deze verkopingen dat wanneer de liefhebber door gaat met de wedstrijdsport, hij zelf of in opdracht zijn beste duiven terug koopt zodat deze weer op zijn hok belanden.
Zo heb ik eens enorm getwijfeld om de “Vechtmachine” van Gert Jan Beute op een veiling te kopen. Ik heb het niet gedaan. De duif werd verkocht maar zat later weer gewoon bij Beute in het hok. Hij verkoopt er nu bij GPS nog kinderen uit.
Er zijn personen die schrijven openbaar en eerlijk teruggekocht op de totale verkoop van mijzelf. Zie het bovenstaande.
U wilt niet weten hoe vaak dit gebeurt, we kunnen het beter omdraaien en ons afvragen wanneer het niet gebeurt.
Als je goed wilt blijven presteren dan verkoop je nooit je beste duiven. Kijk naar Bas en Gerard Verkerk, Gerard Koopman en Jan Hooijmans.
Als je zelf betere duiven wilt aanschaffen, koop dan een bonnetje van een goed presterende liefhebber. Ga naar hem toe en als het klikt met hem, vraag of hij je wil helpen om beter te gaan presteren. Vaak zul je zien dat je geholpen wordt met wat eitjes of late jongen uit zijn beste vliegers etc. Ben jezelf zo eerlijk om aan anderen te bekennen dat je met zijn duiven goed presteert, dan is er nog veel meer mogelijk.