De Natour ging niet naar wens bij mij. Behoudens de laatste vlucht. De eerste twee Natour vluchten wilden de eerste aankomende doffers niet vlot landen, waardoor ze veel tijd lieten liggen. De duivinnen lieten mij de eerste paar vluchten behoorlijk in de steek en dan maar niet te praten over de aangewezen duiven die ik normaal gesproken zeer goed kan pakken maar nu dus niet.
Onze beste duivin de 19-458 die nog niet gemist had op weduwschap dit jaar, miste nu haar prijs op de eerste twee Natour vluchten. Wat ik wil zeggen is dat een duivin of doffer die goed komt op weduwschap, het niet zo vanzelfsprekend is dat ze dat op nest ook gaan doen. Andersom kan ook, ik heb duivinnen die het op nest beter doen dan op weduwschap.
Wat ging er dan wel en wat ging er niet goed?
Maar beginnen met de 17 Natour doffers. Deze zijn sinds Oktober 2020 niet meer los geweest. Ze werden gebruikt om ze op te sluiten in de broedvakken op de dag van thuiskomst van de vliegduiven. Verder zaten ze heel de tijd in een aangebouwde ren. Het zijn allemaal jaarlingen. Tussen de laatste midfondvlucht en eerste Natour vlucht zaten 4 volle weken. Dus meteen de doffers allen gekoppeld aan een duivin en weer buiten gelaten. Dat ging heel goed vooral toen ze op drijven kwamen te zitten. Wouw wat vliegen. Ik heb de doffers 1x zelf een stukje weg gebracht en ze zijn mee geweest naar de africhting vanuit Gendringen (51km). De doffers kwamen mooi, vooral de eerste 2 vluchten. Onderstaand een lijst van deze 17 doffers met het aantal keren mee en het aantal dat ze in de prijzen zaten. (1 op 4)
Verbeterpunt is dat ook de 24 Natour doffers die ik graag voor volgend jaar weer wil hebben, niet heel de tijd vast zitten maar ook af en toe los komen. Ik heb 24 broedvakken dus had dit jaar eigenlijk 7 doffers te weinig.
De neststanden waren zeer mooi voor de Natour. De eerste ronde eitjes na de laatste midfondvlucht zijn allen verwijderd, zodanig dat de duivinnen de eerste Natourvlucht op frisse eitjes zaten. Op 1 koppel na van de 27 ging dat prachtig goed. Ze vlogen dus op frisse eitjes, eitjes van een dag of 10, aangepikte eitjes, kale jongen en graanjongen.
De duivinnen hebben stil gezeten vanaf de laatste midfondvlucht tot aan de eerste klokvlucht van de Natour. Achteraf niet goed want ik had ze zelf een paar keer moeten wegbrengen om het ritme erin te houden. Vraag je je af waarom ik dat niet gedaan heb? We waren druk met het africhten van de jongen. Volgend jaar zal dat anders moeten maar dan beginnen we eerder met het africhten van de jongen zodat wellicht een deel mee kan met de jonge duiven vluchten. Nu kwamen de duivinnen pas na een tweetal Natourvluchten goed op tijd.
Wat ik wel heel goed heb gedaan is om voor de laatste Natour vlucht de duivinnen bij de doffers en jongen weg te halen. Dit zorgde ervoor dat van de 25 duivinnen er 20 op tijd zaten met mooie vroege duiven in de CC etc.
Wat ik anders nooit heb, is dat nu bij de eerste twee Natourvluchten de eerstkomende doffers veel te lang bleven rondvliegen. Ik heb ze dus veel te veel gevoerd. Dat moet beslist anders.
Men zegt wel eens dat als je op de Natourvluchten wilt schitteren met je duiven op de uitslag, je deze zelf weg moet brengen. Sommigen rijden dagelijks met hun duiven en anderen twee keer in de week. Ik heb ze welgeteld 1 keer zelf afgericht nadat 2 liefhebbers samen 20 duiven voor mijn eerste duif draaiden. Dat kon je meteen zien aan de volgende uitslag.
Ik denk dat twee keer in de week de duiven een 25km weg brengen zeker zal helpen. Maar echte duiven in vorm hebben dat niet nodig. Dat zie je wel hoe ze bij huis vliegen, ben je daar niet tevreden over dan zul je moeten rijden met de duiven voor een goede uitslag. Ik kon het zelf niet opbrengen om er meer mee te gaan rijden met mijn vliegduiven.
Als je alles goed wilt doen dan is het samen veel werk om tot goede en mooie Natour uitslagen te komen.
Desondanks toch nog 15 onaangewezen in de CC geworden en 12 bij het hokgemiddelde. Maar het kan en moet veel beter.