04-07-2023 Wat geef ik aan bijproducten voor de Vitesse vluchten? (Willem Mulder)

Ja dat is een van de vele vragen, die me dit jaar werd gesteld. Maar ja, we weten dat na regen zonneschijn komt en na de  vitesse de midfond. Daarom ga ik een serie van zes maken. Want we willen ook graag dat de duivenliefhebbers goed geïnformeerd zijn voor het komende vliegseizoen. Achtereenvolgens dus vitesse, midfond, dagfond, overnachtfond, jonge duiven en natour. Ik zal mijn best doen om de artikelen voor desbetreffende vluchten te publiceren. Dus voordat de vitesse begint en voor de midfond begint etc.  

U weet dat voeding me wel een beetje op mijn lijf geschreven is. Ik voel al heel snel aan mijn water of iets deugd, of dat er geen balans in het voer zit. Met bijproducten ligt dat ingewikkelder. Er is meer te koop op de markt dan we in 100 jaar zouden kunnen geven. Dat maakt het lastig. Er zijn combinaties van stoffen die je niet direct verwacht en dus zit er soms weinig logica in. Er zijn vele producten die op elkaar lijken, omdat er hetzelfde product in zit met een ander etiketje er om. Ja als iets goed is, moet het gekopieerd worden. Zo is het altijd al geweest en zal het ook wel zo blijven.

Allereerst  moet je als liefhebber weten, wat je aan het doen bent. Waarom je een product geeft dus. Niet zo van: die topliefhebber doet dat en daarom doe ik het ook. Hij is er kampioen mee geworden, dus wordt ik dat nu ook. Zo simpel zal het wel niet zijn toch? Het gevolg is frustratie van de liefhebber, die daarna weer een andere topper gaat volgen.

Blind volgen is eigenlijk nooit de beste methode. De omstandigheden op het hok van die topper is bijna altijd anders dan die bij jou thuis. Daar komt bij, dat je niet evenveel tijd hebt dan die topliefhebber of niet zoveel tijd wilt investeren. Dan kun je ook nog de vraag stellen of het eigenlijk wel ligt aan dat kleine beetje aan toevoegingen. Zou het niet meer aan de duiven van de topper liggen? Of aan zijn betere hok? Of aan de betere gezondheid van zijn duiven? Aan het motiveren? Aan zijn inzet? Of aan uw luiheid?

Kijken we naar de hoeveelheid werkzame stoffen, dan moet je toch ook vaststellen dat het slechts een heel klein deel is van de totale voeding. Vijf gram voor 20 duiven bijvoorbeeld…Dat is een vierde deel van een gram per duif. De duif een 30 tot 35 gram voer per dag. En dan een kwart grammetje meer werkzame stof van een bijproduct. Laat dat eens even rustig op je inwerken. Even met je beide benen op de grond…….. inademen………. Ja, adem maar uit….. Zou het niet zo kunnen zijn, dat je de meeste winst dus eigenlijk uit de voeding zou moeten halen die je geeft?

Toch is het ook zo, dat goede bijproducten wel degelijk zijn effect kunnen hebben. Zeker op de langere termijn. Vaak hoor ik dat vader en zoon beiden met duiven spelen. Ook met dezelfde soort duiven. Vader speelt zonder bijproducten, omdat hij daar niet in gelooft. Zoonlief geeft wel bijproducten en vaak ook volgens een bepaald schema. De eerste helft van het seizoen komen de duiven van vader en zoon tegelijk thuis. Weinig verschillen te zien. “Zie je nou wel dat het niet uitmaakt” hoor ik de oude baas al zeggen. “Ik heb het je toch gezegd”…Maar in de tweede helft van het seizoen zakken de duiven van vader geleidelijk weg. De duiven van de zoon houden het langer vol. Waarom? Omdat ze net iets beter en sneller konden herstellen na een vlucht. Omdat ze net iets betere voedingsstoffen kregen in de opbouw. Omdat ze ook betere toevoegingen kregen voor de aanstaande vlucht. Ja, en dat betaald zich uit aan het einde van de rit. Dus verwacht geen wonderen. Ik zal ook gewoon zeggen wat ik goed vindt en wat niet.

Nou is het spelen van de vitesse en de natour natuurlijk wel een heel ander verhaal dan de dagfond of overnachtfond. Zeker als het weer en de wind nog wat extra gewicht in de schaal legt. 

De eerste twee jaren dat in voor Matador en Backs ging werken was ik gestationeerd in België. Ik gaf er heel wat lezingen en kwam zo met veel liefhebbers aan de praat. Een groot deel van de Belgische liefhebbers speelt een spelletje dat wij hier helemaal niet kennen. Dat is het spel van de super vitesse. Quievrain. Elke week Quievrain. Twee keer in de week Quievrain…. Van maart tot half oktober dezelfde lossingsplaats. Voor de meeste liefhebbers een 50 tot 80 km. Duiven die 1 x rond het hok draaien zijn te laat voor de uitslag. Tja.. en als je van sommigen hun voederplan ziet… met zo veel bijproducten. Dan rijzen mij de schaarse haren te berge. Geen wonder dat het niet lukte. Waarom, waarvoor denk ik dan. Als het oliepeil van je auto op het hoogste streepje staat. Ga je dan nog bijvullen? Ik ga me niet op de Belgische vluchten concentreren, maar op de Nederlandse. Want daar wonen wij.

Tot binnenkort.

Willem Mulder.   

Bijproducten op de Vitesse vluchten.

Om met de deur in huis te vallen zou ik allereerst iets willen zeggen over de trainingsvluchten voor het seizoen. In sommige afdelingen zijn er 1 of meerdere voorvluchten. In andere afdelingen is het meteen raak. Daar zal de liefhebber zelf moeten zorgen voor een goede conditie en gezondheid van de duiven.

Nou ben ik niet van plan me te verdiepen in entingen en medicatie die wordt gegeven voordat men met de vluchten begint. Ik zie dat als de taak van de liefhebber met zijn dierenarts. Die heeft er voor gestudeerd en kan veel beter beoordelen wat er nodig is en wat niet. Ik houd me dus alleen bezig met bijproducten en met de natuurlijke gezondheidsproducten.

Training.

Om de duiven in een natuurlijke goede conditie te krijgen dient er eerst getraind te worden. We brengen de duiven een aantal keren weg voordat de vitesse begint. Veel duiven hebben de gehele winter vastgezeten omdat de roofvogel actief is en dan moet je de conditie weer opbouwen.

Nou duurt het ongeveer 6 weken voordat de basisconditie er weer is. Vaak ontbreekt de tijd en moet alles sneller verlopen. Het gevaar ontstaat voor overbelasting van de spieren. Hangende vleugels zien we dan bij enkele duiven. Het recept is dan eigenlijk, rust geven en de spieren masseren met lauwwarm water. Maar ja… wie doet dat nou. Je kunt ook proberen dit zo veel mogelijk te voorkomen. Dat doe je door al voor de trainingen gaan beginnen de duiven een calcium / magnesium tablet in het water te geven. Die koop je bij de Lidl of de drogist. Het zijn buisjes met bruistabletten en die helpen goed. Het liefst tabletten met 90 mg  magnesium + 35 mg calcium per keer per liter drinkwater. Dus een week voor de eerste training elke dag een tablet in het water. Dan tijdens de trainingen: voor aanvang van de training en erna. Natuurlijk zijn er ook producten met een hogere magnesium kwaliteit.

Wat doet magnesium en calcium?

Magnesium ontspant de spieren en calcium trekt de spieren aan. Daarom horen deze twee producten ook bij elkaar. Natuurlijk zijn er ook andere producten die calcium en magnesium bevatten. Bang voor Strepcococcus hoef je eigenlijk niet te zijn. In verreweg de meeste gevallen is er sprake van overbelasting van de spieren en niet van streptococcus. Hoe kun je dat weten? Neem de morgenmest in de hand en wrijf het tussen duim en vingers door. Als de mest mooi glad aanvoelt, is er niets aan de hand. Voel je harde stukjes onverteerd voer? Dan snel even naar de dierenarts zou ik zeggen. Dan kan er sprake zijn van gezondheidsproblemen en wellicht van streptococcus.

Conditie opbouw.

Hoe kun je nu sneller de conditie van de duiven opbouwen? Verschillende liefhebbers maken daarvoor zelf een soepje met knoflook, uien, aluin, ijzer, jodium, Vooral ijzer en jodium doet de stofwisseling versnellen en daardoor kunnen duiven sneller in vorm komen. Het gevaar is wel, dat u het gaat overdrijven en dat mag nooit gebeuren bij stoffen als jodium. Jodium versnelt de werking van de schildklier. Maar de dosering komt wel heel precies. Houdt u dus aan de voorschriften!! Een receptje? Allereerst het koken moet op een campinggaspit en buiten bereiden want moeders jaagt je de deur uit van de stank. Neem 3 liter water, 6 grote uien, 6 hele bollen knoflook, 200 gram aluinpoeder, 2 kg zwarte kandijsuiker, 3 eetlepels jodium, 60 gram luchtwegenthee. Doe het water in de pan. Voeg uien en knoflook toe. Eerst de uien en knoflook in de mixer doen. De aluinpoeder erin met de luchtwegenthee. Alles 30 min laten trekken/koken. Daarna alles goed zeven. Daarna de kandijsuiker toevoegen. Weer laten koken tot het is opgelost. Daarna koelen. Is het opgelost dan koelen. Is het afgekoeld dan de jodium toevoegen. In flessen is het in de koeling jaren houdbaar. U KUNT DIT 2 X PER WEEK GEVEN. Zodra de duiven een betere conditie krijgen en het weer warmer wordt, de dosering halveren. U wilt al dat werk niet doen en geen echtscheiding riskeren? Neem dan producten zoals b.v. Pranger Suppe of Röhnfried Blitz, Backs Race 2010, Tolisan Quick, Travifarma Lugol.

Tijdens de Vitesse vluchten.

Allereerst verdelen we de bijproducten in vier groepen.

Groep 1: Er is een groep die bestaat uit voedingsstoffen.

Groep 2: De tweede groep uit mineralen en sporenelementen.

Groep 3: Dit is de groep die bestaat uit hoofdzakelijk vitaminen

Groep 4: bestaat uit gezondheidsproducten, zoals pre en probiotica.

Groep 1: voedingsstoffen.

Deze bestaan hoofdzakelijk uit eiwitten, koolhydraten, vetten of oliën. Ze geven allemaal energie. Eiwitten geven 4 Kcal per gram, Koolhydraten ook 4 Kcal per gram. Vetten en oliën 9,2Kcal per gram. 

Eiwitten zijn nodig voor herstel van de spieren. Niet zo zeer als energiebrenger. Koolhydraten zijn energiebrengers voor het korte werk. Oliën zijn de energiebrengers voor de langere afstanden. Ze worden opgeslagen in de rode spiervezels.

Groep 2: mineralen en sporenelementen.

Dan hebben we het b.v. over mineraalmengsels, grit, pikstenen en elektrolyten. De meeste ervan hebben duiven dagelijks nodig. Vooral in de kweek en ruiperiodes.

Groep 3: Vitaminen.

We kunnen hier een onderscheid maken tussen vet oplosbare vitaminen (A,D,E,K) en wateroplosbare vitaminen B en C). De laatste groep verdwijnt in de mest bij overmatig gebruik. De eerste groep niet! 

Groep 4: Gezondheidsproducten.

 Deze groep bevat in het algemeen geen voedingsstoffen. Natuurlijk zijn er hier ook weer allerlei combinaties om de verwarring compleet te maken. Maar goed, dit zijn eigenlijk de hoofdlijnen. Nou kunnen we niet al deze groepen uitgebreid gaan bespreken tijdens de vitesse vluchten. Dan zou het artikel veel te lang worden. Ik moet het daarom een beetje verdelen.

Na de vitesse vlucht:

Uit groep 1 zouden we kunnen kiezen voor een goede biergist of bakkersgist. Dit kan met wat citroensap over het voer worden gegeven. Het kan nodig zijn om de spieren weer te repareren. Als de duiven thuiskomen en nog graag even willen laten zien dat ze er zijn (rondjes draaien rondom het hok), dan is dat niet nodig. Dan zijn er niet of nauwelijks eiwitten verbruikt voor deze vlucht.  Hoeven we het ook niet aan te vullen. Het is dus de kunst om niet te overdrijven. Uit groep 2 zou ik altijd wat mineralen op het hok zetten. Mocht er behoefte aan zijn, dan nemen de duiven dat vanzelf op.

Uit groep 3 zou ik niets geven. Duiven hebben niet echt veel vitamines nodig tijdens korte vluchten. Uit groep 4 zou men een probiotica kunnen geven. Dit om een eventuele besmetting in de mand direct de kop in te drukken.

Opbouw, tot aan de laatste 2 dagen voor inkorven.

In het midden van de week kan met weer een probiotica geven, omdat dergelijke producten maar kort werken. Ze zijn n.l. niet lichaamseigen. Vaak komen de goede bacteriën uit koeien of kippen. Maar er zijn ook andere, waarover later meer. Verder is er eigenlijk niets nodig en moeten we de duifjes niet overbelasten.

De laatste 2 dagen voor inkorven.

Het eerste uur wordt met name koolhydraten (zetmeel) verbruikt. Deze worden opgeslagen in de witte spieren. Verder in de lever en bloed van de laatste voedingen. Ook vetzuren uit de laatste dag worden niet opgeslagen in de spiervezels. Daarvoor is de tijd te kort. We noemen het de z.g. “bloedvetten”. Vooral de omega 3 vetzuren zijn hier van groot belang, omdat ze de koolhydraten langzamer laten opnemen, zodat de duif er langer op kan vliegen. De langzaam opneembare koolhydraten van zetmeel zijn belangrijk voor duiven. Daarmee bereiken duiven de hoogste snelheid. Zodra er wordt overgeschakeld op vetverbranding, loopt de snelheid terug. Dus des te langer vliegen op koolhydraten, des te langer de duif een hogere snelheid kan aanhouden. Daarom zijn zetmeel uit sushi rijst of wel plakrijst, millet en waxy mais hier een belangrijk item. Dus geen snelle suikers uit druivensuiker etc. Die zijn in no time uitgewerkt. Nemen we een vlucht die 2 uur duurt. Het eerst uur kan maximaal op koolhydraten en bloedvetten worden gevlogen met de hoogste snelheid. Het tweede uur is dan vetverbruik.  Bij een fondvlucht van 8 uur is het aandeel vliegen op koolhydraten slechts 1/8 deel en 7/8 deel op vetverbranding. Duidelijk is, dat dit veel minder effect zal hebben dan op een 50% koolhydraatverbranding.

Uit groep 3 (vitamines komt vitamine B om de hoek kijken. Met name vitamine B¹² is goed voor een betere stofwisseling. Daarnaast zijn B vitamines rustgevende vitamines. Vooral stressende weduwnaars kunnen er daarom baat bij hebben. Zodoende zijn er producten op de markt die zowel suikers bevatten als ook vitamine B¹². Producten van de firma´s Beaphar, van der Sluis Vitamins B, Davitamon, Röhnfried Kapuvit B, Backs Vitamin B Complex, Land art.

Niet te verwarren met eiwitten, choline met B vitamines. Die zijn juist weer voor herstel bedoeld en dat komt in een later artikel ter sprake (B.Chol, Sedechol, etc.) 

B-vitamines kan, maar moet niet perse.

Willem Mulder.