Zaterdagmorgen het nieuwe dak op het kleine hokje gemonteerd.
Gelukkig waren de weergoden ons gunstig gezind en was het vanaf 9 uur morgens mooi droog. Daarvoor had het nog geregend maar zoals ik al schreef hadden we daar geen last van.
Ik had de avond er voor reeds de 7 duivinnen en 7 doffers die in het kleine hokje verblijven in het donker in de mandjes gezet. Mooi op tijd opgestaan zodat ik eerst de hokken schoon kon maken voordat Herman kwam die voor mij het dak ging monteren. Eerst begonnen om de oude doorzichtige verhagelde golfplaten en de nood golfplaten eraf te halen. Daarna het dak van het kleine hokje verbeterd waardoor het nieuwe dak mooi aan alle kanten op de balkjes steunde. Ik heb zelf de rotzooi meteen opgeruimd en de ladder vastgehouden en tussendoor nog wat hout gehaald voor de verbetere dak constructie. Binnen de 4 uurtjes werk was de klus geklaard.
Meteen aan de voorzijde een stevige balk aan het hok gezet die ook gebruikt kon worden om het dak aan vast te schroeven. Ik moet binnenkort de kwast hanteren om alles weer mooi wit te maken.
Het nieuwe dak ligt er fantastisch mooi op, ik ben er in ieder geval zeer blij mee. Ik weet zeker dat onze duiven er ook blij mee zijn, die zitten veel op het dak van het kleine hokje vooral de jonge duiven zijn er elk jaar weg van. Duiven hebben een hekel aan het lopen op golfplaten, ze zullen met nog veel meer plezier gebruik gaan maken van het nieuwe dak. Dit jaar is gebleken met het nieuwe dak op het grote hok dat als er een duif terug komt van de vlucht en land op het dak van het hok, dat de duif een stuk sneller naar de ingang met de antenne loopt dat toen wij nog een golfplaten dak hadden, dus het scheelt ook seconden vliegtijd.
Tevens heel de week druk geweest om afdeling 3 van het van Zon hok schoon te maken. Daar hebben ongeveer ruim 60 hotelgasten en maximaal 52 duiven tegelijkertijd in gezeten. Op 1 duif na die van ons zelf, waren het allemaal duiven van andere liefhebbers. Dus het was zaak om die afdeling goed schoon te maken en te ontsmetten. Alle mest onder de roosters weg gehaald en meteen afgevoerd, alle roosters en de balken waar de roosters op liggen verwijderd. Alle roosters met de hogedrukspuit schoon gemaakt. Al het hout de zitvakken, balken, mestplaten en voerplaat en verwarmingsplaat goed schoon gemaakt. Hok bezemschoon gemaakt en daarna alles ontsmet met Halamid. Bij mijn weten de laatste 30 jaar geen Halamid gebruikt maar nu ga ik al onze 4 afdelingen op dezelfde wijze schoonmaken. Op de zaterdagmiddag afdeling 3 weer ingericht en alles terug geplaatst.
Op de bodem weer een dun laagje bodembedekking aangebracht zodat de mest mooi droog blijft. Alleen de mestplaten onder de zitvakken liggen er nog niet in bij het maken van de foto’s. Planning is om op de zondagmiddag de jaarling weduwduivinnen die in afdeling 4 zitten te verhuizen naar de schone afdeling 3 zodat ik de volgende week heel de week de tijd heb om afdeling 4 waar de jongen in komen, schoon te maken. Dat wordt hoog tijd want de jaarling weduwduivinnen vraten mij het voer al onder de roosters weg, dat is niet zo best want dan ligt er zeker al hopen van ongeveer 14 centimeter aan droge mest en voer onder de roosters. Ik had helaas niet eerder de mogelijkheid omdat al mijn afdelingen gevuld waren met duiven. Ik mag nu de achterstand inhalen maar dat gaat zeker zo snel mogelijk gebeuren. Scheelt wel veel voer nu er 52 (gastduiven van de bonnenverkopingen) en 23 (kweekdoffers) minder bij mij thuis zitten.
Op de zaterdag ook de eerste eierdoppen in de beide afdelingen gevonden van de eerste uit het ei gekropen jonge duiven.
Onze eerste jonge duiven van de 19-461 een vliegduivin die reeds 2x een 1ste prijs speelde in de vereniging. Geen best broedmatje want de jongen kunnen verstrikt raken in de witte sluierdeken die op het matje zit. Die ga ik zeer binnenkort wel omdraaien. Ik heb helaas nog niet het ideale broedmateriaal gevonden voor onze duiven. In Maastricht was er wel wat nieuws een matje met een papieren rand die om de schotel ging maar ik vond de papieren rand maar niets, zag er niet goed uit vond ik.
De eitjes van de kwekers zijn onder de vliegduiven gelegd, het waren er wat minder dan ik verwacht had dus zodoende kunnen wij van onze beste vliegduiven ook een aantal eitjes uit laten komen. Van de 26 oude vliegduivinnen zitten er op drie Februari 24 oude duivinnen op eitjes. Van 4 koppels waren de eitjes niet bevrucht, wellicht komt dat mede omdat er op elke afdeling 13 duivinnen zitten tegen 16 doffers. De Belgen noemen het ook wel het chaos systeem. Dat geeft natuurlijk onrust, hopelijk in het vliegseizoen het omgekeerde als de doffers weten dat hun plekje vergeven is als ze er niet zijn. De twee oude duivinnen die nog moeten leggen blijven net zo lang in het hok zitten totdat ze gelegd hebben. Dat kan omdat ik maar 21 jaarling duivinnen heb die straks tegen de 30 doffers gekoppeld kunnen worden. Altijd vrije koppeling bij de vliegduiven, dus ze mogen het straks na het afzetten van de jongen met de oude duivinnen zelf gaan uitzoeken.
Binnenkort de duiven maar weer laten trainen, maar eerst moet ik ervoor zorgen dat ik bij de jaarlingen die nog niet gekoppeld zijn weer de baas wordt over het voeren. Ze zijn nu veel te zwaar en als ik 20 gram per duif per dag voer dan hebben ze nu daar ruim voldoende aan. Maar binnen de week heb ik ze weer goed aan de voerbak. Zeker weten.
Gezelligheid troef bij onze partner GPS en het Spoor der Kampioenen van onze bonnenverkopingen t.b.v. Make-a-Wish.
Soms kom je prachtige afbeeldingen tegen van onze gevleugelde vrienden. Zie het onderstaande.